TAXA OXIGEN, FORMA FINALA. AUTOTURISMELE DOTATE CU GPL SI MINIM EURO 3, EXCEPTATE

O modificare importantă este că, sunt exceptate de la plata taxei de acces și autoturismele care funcționează cu GNL, GNC sau GPL, însă modificarea se aplică doar autoturismelor cu norma de poluare minimă Euro 3

Forma finală a Hotărârii CGMB nr. 539/2019 privind măsurile pentru îmbunătățirea calității aerului în București a fost publicată pe site-ul Primăriei Capitalei. Potrivit hotărârii, toate autovehiculele cu norme de poluare sub Euro 5 vor fi taxate, iar din 2024, accesul în inelul central pentru cele sub Euro 3 va fi interzis. Aplicarea vinietei pentru mașinile Euro 4 se va face de la 1 ianuarie 2021. De asemenea, din 2022, autovehiculele non-Euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea acces în oraș, iar cele Euro 3, din 2024. Restricția se va aplica de luni până vineri, de la 7:00 la 22:00. Tarifele de acces în centrul Bucureștiului sunt trecute într-un tabel și sunt stabilite pe zi, pe lună, pe șase luni și pentru un an, diferențiat, în funcție de norma de poluare.

Sunt exceptate de la plata vignetei autoturismele electrice, hibride și cele care au norma de poluare Euro 5 și Euro 6, autovehiculele cu două sau trei roți, cele special adaptate pentru persoane cu handicap și cele aflate în proprietatea celor cu handicap grav. O modificare importantă este că, sunt exceptate de la plata taxei de acces și autoturismele care funcționează cu GNL, GNC sau GPL, însă modificarea se aplică doar autoturismelor cu norma de poluare minimă Euro 3. Autovehiculele autorităților, inclusiv cele ale poliției, ambulanțele, cât și cele ale transportului public – STB, nu vor plăti o asemenea taxă. Sunt exceptate de la plată sau restricții de acces și autovehiculele istorice, precum și cele destinate transmisiunilor radio și TV.

Amenzile pentru cei care sunt obligați să plătească taxa de acces sunt de 2.000 de lei, însă contravenienții vor avea posibilitatea de a plăti jumătate din minimul  amenzii în 15 zile, după ce vor fi făcute verificări prin camerele de supraveghere video, dar vor putea fi constatate și în trafic de polițiștii rutieri sau de către poliția locală.