MICROBUZELE, ACCEPTATE PE TRANSPORT ALTERNATIV

Este o certitudine. Microbuzele cu capacitate de până la nouă locuri (8+1) vor putea fi comandate și pe platformele de transport alternativ – Uber, Bolt, FreeNow sau Yango.

Adoptat de către parlamentari cu 217 voturi pentru, proiectul modifică un singur articol – articolul 19, care face referire la tipurile de vehicule care pot fi autorizate și agreate pe platformele de transport alternativ.

Modificarea legislativă va permite introducerea în circulație a microbuzelor de până la 15 ani vechime pe platformele de transport alternativ, iar aceste tipuri de vehicule vor putea fi conduse doar cu permis categoria B și atestat pentru șofer în regim de închiriere eliberat de către ARR.

Guvernul nu susține modificarea Legii 204/2019 (OG. 49/2019), considerând că  reglementarea ar conduce la schimbarea domeniului de activitate pentru care a fost concepută legislația pentru transportul alternativ, și discriminează taximetriștii, întrucât transportul cu taxiuri este limitat la autovehicule cu cel mult cinci locuri.

„Având în vedere faptul că atât Legea 38/2003 cât și Ordonanța 49/2019 reglementează domenii de activitate similare, aceasta din urmă fiind emisă, conform preambului din textul său, ca o necesitate pentru reglementarea unui mediu competițional corect în domeniul transportului în regim de taxi și pentru utilizarea altor autoturisme decât taxiurile, apreciem că modificarea articolului 19 litera a) din ordonanța anterior menționată, în forma propusă, ar conduce la schimbarea domeniului de activitate pentru care a fost concepută aceasta și la discriminarea acelor persoane care efectuează transport de persoane în regim de taxi, întrucât numărul locurilor autoturismelor cu care acestea își pot desfășura activitatea profesională este limitat la cel mult 5 locuri. Guvernul nu susține adoptarea acestei inițiative legislative”, se arată în punctul de vedere al Guvernului.

Este foarte probabil ca modificarea legislativă să treaca mai întâi spre dezbatere la Curtea Constituțională, înainte de a fi promulgată de către președintele Klaus Iohannis.

Detalii despre modificarea legislativă găsiți aici