ANULAREA PERMISULUI DE CONDUCERE, PE CATEGORII

Dacă se va concretiza modificarea codului rutier, conducătorul auto va fi sancționat doar pentru categoria de permis pentru care a săvârșit infracțiunea.

„Șoferii urmează școala de șoferi și dau examen pentru fiecare categorie în parte, însă prin retragerea dreptului de a conduce pentru mai multe categorii decât cea pentru care a comis infracțiunea, este o măsură discriminatorie”, se arată în expunerea de motive a unei inițiative parlamentare de modificare a Codului Rutier (OUG 195/2002).

De exemplu, pentru o persoană care conduce o motocicletă și care deține un permis valabil categoria A, B, C, D și săvârșește o infracțiune în timp ce conduce un vehicul categoria A (motocicletă), conform legislației în vigoare, anularea permisului se produce pentru toate categoriile, chiar dacă au fost dobândite la intervale de timp diferit, chiar dacă s-a susținut examen distinct pentru fiecare categorie în parte.

„Pe lângă caracterul discriminatoriu al anulării permisului de conducere pentru toate categoriile, prin aplicarea unei astfel de măsuri destul de drastice, nu se mai respectă scopul de prevenție al pedepsei”, se mai arată în expunerea de motive a inițiatorului.


 
„Conducătorul auto pe care l-am dat exemplu anterior, care a săvârșit o infracțiune la regimul rutier în timp ce conducea o motocicletă, poate că, în virtutea dreptului conferit de deținerea permisului de conducere categoria C sau D, este angajat în calitate de conducător auto. Prin anularea tuturor categoriilor de permis, acesta își poate pierde locul de muncă, ceea ce constituie un risc crescut de recidivă”, se mai explică în proiect.

Proiectul de lege prevede modificarea alin (1) art. 114, care va avea următorul cuprins: „Măsura anulării se dispune pentru categoria de permis în exercitarea căreia a fost comisă fapta”.