SCHIMBAREA APARATELOR DE TAXAT, AMANATA DE GUVERN

Calendarul schimbării caselor de marcat va fi modificat, anunță Guvernul printr-un comunicat de presă.

Astfel, obligativitatea firmelor de a folosi case de marcat echipate cu jurnal electronic și care vor trebui să facă on-line descărcarea rapoartelor fiscale direct în baza de date a ANAF, va fi din nou amânată.

Noile termene pentru schimbarea caselor de marcat fiscale (în taximetrie – aparate de taxat) vor fi:

-1 ianuarie 2018 (în loc de 1 aprilie 2017) pentru marii contribuabili

-1 aprilie 2018 (în loc de 1 iulie 2017) pentru contribuabilii mijlocii

-1 august 2018 (în loc de 1 noiembrie 2017) pentru micii contribuabili

Și termenul de la care urma să fie interzisă comercializarea caselor de marcat fiscale cu rolă jurnal va fi amânat. Interdicția de a mai comercializa aparate de marcat electronice fiscale vechi de către distribuitorii autorizați, va intra în vigoare la 1 octombrie 2017.

Obligativitatea utilizării de aparate de marcat cu jurnal electronic de către operatorii economici şi eliminarea treptată a aparatelor de marcat cu rolă jurnal a fost introdusă prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.91/2014.

Actul normativ a fost aprobat prin Legea nr. 267/2015, care stabileşte că: „operatorii economici care încasează integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze case de marcat electronice fiscale”.