PUBLICITATEA PENTRU TRANSPORTUL NEAUTORIZAT ESTE INTERZISA

Ai un blog, site sau un cont privat de Facebook? Legea iti interzice sa faci reclama serviciilor ilegale!

Indiferent sub ce forma discutam despre serviciul de taximetrie, clar este un singur lucru: sunt servicii autorizate, care functioneaza intr-un cadru legal autorizat, organizat si reglementat de catre autoritatile publice locale si controlat de catre autoritatile abilitate conform legii 38/2003.

Sursa foto: Clubul Taximetristilor

Este o evidenta faptul ca in acest moment, taximetria are nevoie de un restart. Dar asta nu inseamna ca, pe fondul neajunsurilor din taximetrie sau a entuziasmului comparativ al tarifelor de dumping pe care le ofera asa zis-ul ride-sharing, trebuie ca ilegalitatea sa fie incurajata si promovata.

Sub pretextul de nereglementare, multi bloggeri, site-uri, radiouri si chiar televiziuni, incurajeaza si fac reclama acestui tip de servicii neautorizate, fara sa stie ca promoveaza servicii ilegale, sanctionate de lege.

Cu totii stim ca Tribunalul Special din Cluj a gasit soferii vinovati de practicarea de taximetrie neautorizata si ca amenzile au fost anulate din alte motive care tin de forma si nicidecum de fond, procesele-verbale fiind incheiate defectuos de catre politistii rutieri.

CLUJUL, LOVIT DE NULITATE ABSOLUTA SI IN PROPRIILE SIMTURI

„Ca urmare, instanța apreciază că petentul se face vinovat de săvârșirea contravenției prevăzute de art.7 alin.2 din Legea nr.38/2003, efectuând servicii de taximetrie fără autorizație”, se arata in decizia instantei.

Revenind la reclama privind serviciile neautorizate, avem legislatie care spune ca publicitatea trebuie sa fie decenta, corecta si sa fie elaborata in spiritul responsabilitatii sociale, reglementari care au menirea de a asigura protecția consumatorilor de produse și servicii, protecția persoanelor care desfășoară o activitate de producție, de comerț, prestează un serviciu sau practică o meserie ori o profesie.

Legea Publicitatii face referire la publicitatea subliminala, ori la publicitatea care prejudiciaza respectul pentru demnitatea umana si morala publica, care include discriminari bazate pe rasa, sex, limba, origine, origine sociala, identitate etnica sau nationalitate, care atenteaza la convingerile religioase sau politice care aduce prejudicii imaginii, onoarei, demnitatii si vietii particulare a persoanelor sau care exploateaza superstitiile, credulitatea sau frica persoanelor.

Tot in lege regasim clar, la articolul 6, reglementari cu privire la publicitatea care prejudiciaza securitatea persoanelor sau incita la violenta, incurajeaza un comportament care prejudiciaza mediul inconjurator sau care favorizeaza comercializarea unor bunuri sau servicii care sunt produse ori distribuite contrar prevederilor legale.

Autorul, realizatorul de publicitate și reprezentantul legal al mijlocului de difuzare răspund solidar cu persoana care își face publicitate, în cazul încălcării prevederilor legii, daca persoana care isi face publicitate nu are sediul in Romania sau daca nu poate fi identificata, raspunderea revine, dupa caz, reprezentantului sau legal in Romania, autorului, realizatorului de publicitate sau reprezentantului legal al mijlocului de difuzare.

Iar pentru încălcarea prevederilor art. 6, 8, 9 și ale art. 10-14, din Legea Publicitatii pe care o gasiti aici, publicitatea pentru promovarea serviciilor ilegale se sanctioneaza cu amendă de la 15.000.000 lei la 40.000.000 lei.

Sanctiunile se pot pune in aplicare in baza unei simple reclamatii, si pot fi trimise scris, prin e-mail sau chiar telefonic la registraturile autoritatilor publice locale, ale politiei rutiere, la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, la Consiliul National al Audiovizualului si chiar la Ministerul de Finante, de catre orice persoana fizica sau juridica care considera ca i-a fost incalcat in vreun fel drepturile privind publicitatea care favorizeaza comercializarea unor bunuri sau servicii care sunt produse ori distribuite contrar prevederilor legale.

Prin petiţie se înţelege cererea, reclamaţia, sesizarea sau propunerea formulată în scris, ori prin poştă electronică, pe care un cetăţean sau o organizaţie legal constituită o poate adresa autorităţilor şi instutuţiilor publice centrale şi locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiilor şi societăţilor naţionale, societăţilor comerciale de interes judeţean şi local, precum şi regiilor autonome.

Despre legislatie, gasiti aici Legea 148/2000

Distribuie articolul prin: