PROPUNERE: APARATELE DE TAXAT IN TAXIMETRIE NU SE VOR SCHIMBA

Dacă tot mediul economic și de afaceri așteaptă cu „apăsare” momentul zero la care fiecare comerciant sau prestator de servicii va trebui să se alinieze cerințelor privitoare la schimbarea caselor de marcat fiscale, taximetriștii pot să răsufle ușurați: aparatele de taxat de pe taxiuri nu se vor schimba.

Cel puțin asta se dorește, după cum reiese dintr-o propunere făcută de către reprezentanții Selirom, participanți la discuțiile pe tema implementării la nivel național a noilor case de marcat electronice fiscale.

„Actualele aparate de taxat sunt asimilate fiscal și au deja încorporate funcții fiscale și de programare” explică într-o motivație, Asociația Națională a Distribuitorilor de Case de Marcat Electronice Fiscale, care a propus Institutului de Cercetare în Informatică [ICI – în documente] ca acestor case de marcat să le fie atașat un modul care să îndeplinească cerințele legale și să dea posibilitatea descărcărilor fiscale la baza de date a ANAF fără ca actualele case de marcat să fie schimbate.

Spectaculoasă este și motivația celor de la societatea Selirom, care prin adresa înaintată celor de la Ministerul de Finanțe, descrie posibilitatea instalării acestor module externe la aparatele de taxat.

„Pentru a nu restricționa utilizarea și introducerea pe piață a actualelor taximetre, o soluție ar putea fi reprezentată de conectarea unui modul extern care să îndeplinească cerințele suplimentare reieșite din prevederile OUG 91/2014. Aparatele de taxat utilizate în taximetrie sunt exploatate în medii diferite față de celelalte aparate electronice de marcat fiscale – temperaturi foarte scăzute, umiditate excesivă, șocuri electrice și mecanice care implică o construcție și subansamble speciale. Autoturismele taxi se deplasează nu numai în centrele urbane, dar și la periferia acestora precum și în mediul rural, deplasarea făcându-se pe toate categoriile de drumuri prin diverse forme de relief, iar asigurarea unei comunicații continue cu un aparat taximetru instalat la bordul unui autoturism taxi poate fi influențată de mai mulți factori: poziția autoturismului în trafic, calitatea semnalului oferit de operatorii de internet mobil, tipul autovehiculului, etc. Efortul investițional în asigurarea comunicației internet permanente pentru un operator taxi este foarte mare – există operatori taxi cu 500 de autoturisme, ceea ce înseamnă 500 de puncte de vânzare cu acces la internet mobil.”

“O modalitate mai eficientă de reducere a evaziunii fiscale în activitatea de taximetrie o constituie implementarea “timpului efectiv lucrat”, definit de legea 265/2007 care prevede că intervalul de timp cuprins între momentul începerii primei curse și momentul finalizării ultimei curse utilizat de către taximetrist după cum rezultă din raportul de închidere zilnic furnizat de către aparatul de taxat, interval în care nu vor fi considerate timp efectiv de lucru pauzele mai mari de 15 minute între două curse consecutive, pauza în care autovehiculul taxi a staționat. Primăriile locale care acorda licențele de transport în regim de taxi, încheie contracte cu operatorii taxi în care sunt convenite duratele lunare pentru serviciile de taxi oferite cetățenilor. Corelarea și verificarea lunară a acestor durate cu timpul efectiv lucrat, calculate și tipărit automat de către actualul aparat de taxat, va obliga șoferul de taxi să emită bonul fiscal pentru cursă. În cazul neîndeplinirii valorilor contractuale, licența taxi poate fi retrasă”, povestesc cei de la Selirom.

„Corelarea timpului efectiv lucrat cu distanța parcursă va scoate în evidență eventualele tentative de fraudare a clienților prin utilizarea de către unii șoferi a generatoarelor de impulsuri amplasate ilegal la bordul autoturismelor – așa numitele “maimuțe”. În prezent la nivel național exista circa 55 000 de licențe de taxi, din care circa 10 000 în municipiul București și 5000 în județul Ilfov.” își susțin motivarea cei de la Selirom.

o_203bf3acba8eb6ad_001 o_203bf3acba8eb6ad_002 o_203bf3acba8eb6ad_003

Mai jos aveți calendarul definitiv al implementării noilor case de marcat. Pentru taximetrie, „dead-line”ul este dat în funcție de cifra de afaceri și calitatea de contribuabil pe care fiecare transportator îl are față de ANAF.

1 ianuarie 2017 „Începând cu data de 1 ianuarie 2017, se interzice comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”Cf. O.U.G. 91/2014 Art. II. (2)

 

1 aprilie 2017 „Începând cu data de 1 aprilie 2017, operatorii economici care au calitatea de mari contribuabili, potrivit dispoziţiilor legale, au obligaţia de a utiliza numai case de marcat definite la art. 3 alin. (2)din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”Cf. O.U.G. 91/2014 Art. II. (3)

 

1 iulie 2017 „Începând cu data de 1 iulie 2017, operatorii economici care au calitatea de contribuabili mijlocii, potrivit dispoziţiilor legale, au obligaţia de a utiliza numai case de marcat definite la art. 3 alin. (2)din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”Cf. O.U.G. 91/2014 Art. II. (4)

 

1 noiembrie 2017 „Începând cu data de 1 noiembrie 2017, operatorii economici care au calitatea de contribuabili mici, potrivit dispoziţiilor legale, au obligaţia de a utiliza numai case de marcat definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”Cf. O.U.G. 91/2014 Art. II. (5)

 

1 februarie 2018 „Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, până la data de 1 februarie 2018.”cf. O.U.G 28/1999 Art. 31 alin. (5)

 

Pentru punctele de vedere al celor implicați în elaborarea normelor de aplicare puteți consulta documentele aici și aici.

 
Distribuie articolul prin: