PRIMARIA CAPITALEI: COMUNICAT DE PRESA

Administratorul Public al Municipiului București, Sorin Chiriță, alături de consilieri ai Primarului General și directorii Direcțiilor Transporturi și Juridic din cadrul Primăriei Capitalei, s-au întâlnit la sediul Municipalității cu reprezentanții taximetriștilor independenți din București, pentru a discuta despre soluții de îmbunătățire a serviciului public de transport local în regim de taxi.

În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre beneficiile înființării Companiei Municipale Managementul Transportului București SA, iar reprezentanții taximetriștilor independenți au salutat inițiativa Primăriei de a crea prin această Companie un dispecerat atât pentru taxi cât și pentru alte tipuri de transport public.

De altfel, taximetriștii independenți și-au exprimat intenția de a fi arondați la acest dispecerat, precum și la viitoarea platformă online (aplicație) a Companiei Municipale Managementul Transportului București, explicând că arondarea la dispeceratul primăriei le oferă garanția unui cadru legal de funcționare.

De asemenea, au avut loc discuții pe marginea regulamentului de organizare și executare a serviciului public de transport local în regim de taxi, una dintre propunerile reprezentanților taximetriștilor independenți fiind ca reclamațiile să se facă numai prin intermediul unui telverde, iar măsurile de sancționare să fie luate de către Poliția Locală.

În luna decembrie 2017, regulamentul care reglementează activitatea de taxi în Capitală a fost modificat printr-o hotărâre a Consiliului General, în sensul sporirii confortului și siguranței pasagerilor. Printre noile reglementări se numără și cea care instituie obligativitatea ca activitatea de taximetrie să se faca exclusiv prin intermediul unui dispecerat autorizat, în condițiile în care se asigură posibilitatea clientului de a apela aceste servicii prin comenzi telefonice sau prin intermediul aplicațiilor online care aparțin respectivului dispecerat și pot fi identificate ca atare.

De asemenea, au fost reformulate și completate anumite prevederi din vechiul Regulament, referitoare la conduita șoferilor de taxi, accentul fiind pus pe obligativitatea acestora de a avea o ținută decentă și un comportament adecvat. Sub sancțiunea unor amenzi severe, aceștia nu vor avea voie să fumeze în mașină, să vorbească la telefonul mobil în timpul curselor, să asculte muzică dacă acest lucru îl deranjează pe client, să angajeze discuții pe teme sensibile care pot aduce atingere convingerilor clientului, cum ar fi cele religioase, politice sau legate de sex.

Alte modificări de substanță ale Regulamentului au fost puse deja în dezbatere publică pe site-ul Primăriei și prevăd modificarea regimul sancțiunilor (amenzi și suspendări sau anulări de licențe), cesionarea licențelor, introducerea obligativității afișării în toate taxiurile a unui număr de telverde la care clienții pot face reclamații direct la Autoritatea Publică (nu prin dispeceratele companiilor), obligativitatea dotării tuturor taxiurilor cu POS-uri, astfel încât cursele să poată fi plătite cu cardul bancar precum și adaptarea criteriilor de departajare la normele de poluare (minim Euro 5).

Nu în ultimul rând, taximetriștii nu vor putea refuza curse și nici nu vor putea impune prețuri mai mari decât cele indicate de aparatul de marcat.

Sursa aici