INFOTAXI: COMUNICAT DE PRESA

Comunicat de presă,
București, 11.01.2018

Urmare a comunicatului de presă postat aici de serviciul pentru Relația cu mass-media din data de 11.01.2018 pe site-ul PMB, dorim să menționăm faptul că întâlnirea a avut loc între o delegație a unui grup de inițiativă a taximetriștilor bucureșteni prezenți în fața sediului PMB, împreună cu care s-au luat în discuție următoarele subiecte:
– Prelungirea autorizațiilor (2017 – 2018 – 2019 respectiv 2020).
– Taxa de dispecerizare nedefinită ca și procedură de stabilire și modul de falsificare/fraudare a procesului de stabilire pentru tariful de distanță practicat la nivel de dispecerat taxi.
– Necesitatea implementării tarifelor diferențiate (zi/noapte/extraurban), astfel încât să se respecte legislația muncii și obligația transportatorilor de a-și recupera toate costurile aferente activității desfășurate, precum și despre lipsa indexării tarifului maximal.
– Am solicitat ca dispeceratele taxi, în urma reclamațiilor primite de la client, să nu dețină atribuții de control asupra transportatorului sau taximetristului, singurul abilitat fiind doar PMB, acesta fiind organizatorul serviciului. Prin urmare, acordarea atribuțiilor de control și sancționare a transportatorilor și taximetriștilor de către dispeceratele taxi este greșită. Acestea nu au capital de stat și nu sunt nici instituții publice.
– Am reclamat neorganizarea serviciului de transport în regim de închiriere pe raza Municipiului București, astfel cum prevede Legea 38/2003.
– Am solicitat lămuriri legate despre contractele de gestiune delegată neeliberate până în prezent transportatorilor autorizați.
– Am solicitat ca, autoritatea de autorizare să ofere garanții transportatorilor autorizați, atâta timp cât aceștia îsi respectă obligațiile legale și sunt cu datoriile plătite la zi, PMB nu le va retrage autorizațiile taxi și nici nu va avea în vedere introducerea în noul regulament a vreunei reatribuiri (autorizațiile rămânând a se prelungi ori de câte ori solicitantul respectă legea și depune cerere de prelungire în acest sens).

Ne-am arătat nemulțumirea fața de Hotărârea 626 din 19.12.2017, și ni s-a comunicat că aceasta nu privește transportatorii autorizați, care pot folosi în continuare aplicațiile taxi și, spre lămurirea neînțelegerilor rezultate, urmează să se organizeze o ședință cu Poliția locală și cei ce asigură controlul activității din cadrul PMB, pentru a nu-i mai „hăitui” în stradă pe taximetriștii bucureșteni.

Nu am deschis subiectul asupra fumatului, POS, comportament, ținută, aplicații proprii ale dispeceratelor, etc. și nici a lipsei stațiilor de taxi sau a salarizării necorespunzătoare existente în această activitate, deoarece membrii comisiei aveau timpul limitat, urmând ca toate celelalte puncte rămase nediscutate a se relua începând cu săptămâna viitoare, când vor începe dezbaterile pe tema noului regulament aflat în comisiile de specialitate.

În paralel, am salutat ideea Primăriei de a înființa un dispecerat propriu, considerând că în acest fel se asigură și se garantează transportatorului autorizat cadrul legal de funcționare, având în vedere obligativitatea impusă de Legea 38/2003 în acest sens, dar fără să existe vreo obligativitate a transportatorilor de arondare în cadrul acestui dispecerat sau pe viitoarea platformă online (aplicație) a CMMTB, platformă (aplicație) la care nu s-a făcut deloc referire și nici nu s-a luat în discuție astfel cum se înțelege din acest comunicat

Am ales să ne adresăm astfel opiniei publice și mass-media pentru a nu lăsa loc de interpretări.

Semnează,
Grupul de Inițiativă al Taximetriștilor Bucureșteni.

Sursa: aici