TAXIMETRISTII RAMAN CU SPERANTA

Rezumatul primei intalniri ale taximetristilor bucuresteni cu reprezentantii PMB

La cererea grupului de initiativa a taximetristilor bucuresteni ce s-au reunit astazi in fata sediului PMB transmitem celor interesati punctele dezbatute cu : dna Speranta Cliseru – City Manarer PMB, dl Iordache – departamentul Jurdic din Primaria Capitalei, dl Gheorghiu (transporturi) si inca doua doamne ce notau tot ceea ce se discuta.

1. Procedurile de prelungirea a autorizatiilor (2017 – 2018 – 2019 respectiv 2020).
Conform noilor prevederi dreptul de preemtiune iese din discutie si vor fi foarte multi profesionisti care desi numai asta stiu sa faca, in conditiile in care au respectat legislatia in totalitate acestia se pot numara printre pierzatori – Interlocutorii au spus ca vor lua in calcul acest aspect si vom mai reveni pe aceasta tema cu mentiunea ca patronatele (COTAR) doresc REAUTORIZARE.

2. Problema tarifelor dispeceratelor si a modului de falsificare/ fraudare a procesului de avizare tarif au fost si ele luate in discutie.
Am atras atentia inclusiv asupra modului in care sunt obligati anumiti soferi/transportatori sa semneze in FALS documente aferente. – Au spus ca aceste probleme spera sa le putem rezolva impreuna prin prevederile noului regulament local, reprosandu-ne faptul ca cei ce au semnat in fals sunt atat printre noi cat si printre dispeceratele taxi (urmand a se face verificari in acest sens).

3.Tarifarea diferentiata (zi / noapte / extraurban) dar si despre tariful maximal care nu a mai fost ajustat de 10 ani. 
Au dat din umeri si au spus ca si-au notat.

4. Am discutat despre „gestiunea delegata catre dispecerate” ce doreste a se acorda acestora in vederea aplicarii unor amenzi colaboratorilor dispeceratelor taxi.
Seful serviciului juridic al PMB (dl Iordache) ne-a spus ca asa este normal si ca vor sa-i responsabilizeze pe transportatori. Ori noi a trebuit sa le explicam faptul ca situatia actuala inregistrata in piata se datoreaza tocmai dispeceratelor taxi (si aici au fost mai multe discutii) atributii de constatare si sanctionare neavand cum sa delege unui agent economic cu capital privat (ci doar de stat, institutional). Asigurandu-ne ca si-au notat si asta …. a ramas fix ca in tren.

5. Am initiat o discutie si despre transportul neautorizat de persoane (dorind sa indicam neexistenta regulamentului serviciului de inchiriere). 
Interlocutorii nostrii au facut tot posibilul sa evite orice discutie pe aceasta tema aruncand vina de pe o autoritate pe alta si intr-un final pe lege…(ceea ce nu este adevarat)

6. Am discutat despre faptul ca politistii locali au amenitat si inca ameninta taximetristii ca nu mai pot folosi aplicatiile de comanda taxi (altfel vor fi sanctionati). Ne-au asigurat de faptul ca este un abuz… si ca Hotararea de Consiliu data in 19 decembrie nu poate ingradi drepturile soferului de taxi. City Managerul PMB (nu-i retinem numele) ne-a asigurat ca va purta o discutie cu politistii locali prin care le va transmite acestora sa inceteze de urgenta toate aceste abuzuri. Au mai spus ca aceasta prevedere a fost adoptata pentru cei ce executa transport tip ride sharing si nicidecum pentru soferii de taxi.

7. Contractele de gestiune delegata neeliberate au facut si ele obiecul discutiilor.
Ca si in dreptul serviciului de inchiriere, acestia au fugit de subiect, invocand un deficit de personal si motivand ca asta nu ne impiedica cu nimic pentru a ne desfasura activitatea / meseria aferenta transportatorului autorizat taxi. Restul …. tot ca-n tren.

8. Am intrebat de ce nu se continua cu dispeceratul primariei?
Au spus ca acest obiectiv se va realiza si nu au renuntat la el…si cam atat. Toate celelalte puncte ramase nediscutate astazi urmeaza a face obiectul unei alte intalniri (timpului scurt oferit de catre comisie fiind limitat astazi) iar incepand cu saptamana viitoare vor incepe discutiile pe tema noului regulament aflat in comisiile de specialitate unde vom fi de asemenea consultati.

Sursa aici