Președintele Iohannis a semnat decretul prin care se aprobă modificarea OG 49/2019 privind activitatea de transport alternativ, și se referă la posibilitatea de a autoriza pe acest tip de transport efectuat prin platformele digitale, și autoturisme cu capacitatea de 8+1 locuri.
Modificarea legislativă a fost inițiată de către 12 senatori PSD pe motiv că limitarea actuală a numărului de 5 (cinci) locuri inclusiv șoferul, discriminează și îngrădește accesul la piața transportului alternativ a posesorilor de „autoturisme” așa cum este definită de OG 27/2011, astfel încât acești transportatori vor avea posibilitatea să se autorizeze și cu autovehicule cu capacitatea de până la 9 locuri pe scaune, inclusiv șoferul.
Contestată pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității pe motiv că discriminează taximetriștii, la Senat a fost depus un alt proiect de lege care urmează să modifice și Legea 38/2003, în sensul că, și la transportul în regim de taxi vor fi acceptate autoturisme cu capacitate de 8+1 locuri.
„Este nevoie de această reglementare și la activitatea de taximetrie pentru a ține in echilibru serviciile de transport persoane cu autoturisme, în acord cu solicitările pasagerilor și pentru a ține pasul cu avansul tehnologic, tot mai vizibil și mai important, în fiecare domeniu de activitate”, după cum a declarat senatorul de Iași Vasile Toma aici.
COTAR: „S-a trecut la nivelul următor, către intruziunea pe piața autocarelor și a microbuzelor”.
„Deja era clar pentru noi, după ce s-a introdus în lege și transportul alternativ pentru mașini cu 7-8 locuri, că se încearcă distrugerea transportatorilor din România, în favoarea unor firme aduse în țară. Sperăm că parlamentarii nu vor vota noua modificare, mai ales după ce Ministerul Transporturilor a dat aviz negativ, luni, 29 iunie 2020 propunerii care a venit din partea unor deputați. Îi rugăm pe parlamentari să susțină firmele plătitoare de taxe și impozite. Luând în considerare faptul că legislația în vigoare nu permite circulația taxiurilor sau a autocarelor neautorizate și nelicențiate, dar se permite circulația în aceste condiții pentru firmele care fac ridesharing, cerem respectarea principiilor concurenței și garantarea egalității în fața legii, pentru toți cetățenii și pentru toate companiile care activează în România”.
Citește și: http://academiadetaxi.info/amanarea-autorizarii-bomba-sociala/
„Vedem cum în continuare întârzie să apară o lege a Transporturilor, dar se face lobby pentru introducerea unor noi prevederi care să elimine de pe piață firmele de taxi, pentru a le face loc celor de ridesharing. Acum s-a introdus o nouă propunere de modificare a articolului 19 din OUG nr. 49 din 25 iunie 2019, privind activitățile de transport alternativ, prin care doar acestea vor avea dreptul să transporte călători, în regim de taxi, cu vehicule 8+1. Parlamentarii ar trebui să se gândească la bugetul statului și la siguranța călătorilor, înainte de a vota această modificare, pentru că deja au votat două legi diferite pentru același tip de activitate, pentru a le facilita firmelor de ridesharing accesul pe piața din România”, a declarat în urmă cu câteva zile și Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.
Conform OG 49/2019 completată de această lege promulgată de către președintele Iohannis, pe transportul alternativ vor putea fi autorizate și vor avea acces pe platformele Uber, FreeNow, Bolt, Yango sau BlackCab, pe lângă autoturisme, și microbuze 8+1 cu o vechime de 15 ani.
Modificarea legislativă a fost adoptată de către Camera Deputaților cu 217 voturi pentru, și a devenit Legea nr. 154/2020.