ASF: TARIFE DE REFERINTA PENTRU POLITA RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat tarifele de referinţă pentru poliţele RCA, conform prevederilor OUG nr. 54/2016 şi a normei privind metodologia de calcul a acestora.

Publicarea tarifelor de referință contribuie semnificativ la creșterea transparenței privind accesul la informațiile esențiale, informarea corespunzătoare a consumatorilor și diseminarea de informații corecte și complete. Tarifele de referinţă au un caracter orientativ şi sunt calculate pe baza datelor cu privire la poliţe, şi la daune  furnizate de asigurătorii autorizaţi să practice RCA la data 31.12.2016.

Citește și:

TARIFELE RCA LA TAXI – FARA BIFA

Tarifele de referinţă sunt structurate în funcţie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane, etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică) și de caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri) în funcție de categoria vehiculului.

Astfel, tariful de referinţă pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile de persoanele cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, este 506 lei, cu 17% sub tariful de primă maxim, stabilit pentru această categorie, de 610 lei.

Pentru persoane juridice ce deţin un autoturism cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cmc, tariful de referinţă este 957 de lei, faţă de un tarif de primă maxim de 992 lei (-4%).

Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane deţinute atât de persoane fizice, cât şi juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referinţă are valoarea de 5.616 lei, cu 15% mai puţin decât tariful de primă maxim care se aplica acestei categorii (6.600 lei).

Raport_tarife_referinta_mai2017_007Raport_tarife_referinta_mai2017_010

Pentru a calcula istoricul dumneavoastră de daunalitate sau al unui autovehicul, aici