DIN 2025, DOAR AUTOVEHICULE VERZI

Un proiect legislativ propune ca, începând din 2025, vehiculele care asigură servicii de transport persoane și cele sub 7.5 tone care distribuie mărfuri în interiorul orașelor să fie “verzi”.

Inițiatorii vor ca aceste mașini diesel și pe benzină să fie înlocuite de vehicule cu propulsie electrică, hibridă, pe bază de hidrogen, gaz natural comprimat sau GPL.

Mai mulți deputați au inițiat un proiect prin care vor să interzică circulația în orașe pentru anumite categorii de mașini diesel și pe benzină, din 2025.

“Începând cu 1 ianuarie 2025, autovehiculele ce prestează servicii de transport persoane, inclusiv cele care efectuează transport în regim de taxi, Uber, Clever etc, precum și autoutilitarele, autoturismele și autocamioanele cu masa totală sub 7.5 tone care efectuează distribuție/ transport de mărfuri în interiorul orașelor trebuie să fie autovehicule verzi”, prevede noul proiect legislativ.

Citește și: Autoritatea Rutieră Română (ARR) anunță că se reiau examenele pentru obținerea atestatelor

Inițiatorii consideră că autovehiculele „verzi’ sunt cele cu propulsie electrică, hibridă, pe bază de hidrogen, gaz natural comprimat sau GPL.

Utilizarea autovehiculelor de transport cu motoare diesel sau benzină va fi permisă în orașe exclusiv pentru intervenții în situații de forță majoră şi transport de persoane ocazional sau care tranzitează orașul.

Pentru transportul interjudețean și județean de persoane public sau privat, inclusiv pentru pentru efectuarea curselor pentru serviciu (navetă), local sau județean/ interjudețean,”persoanele fizice sau juridice vor putea deține licențele de transport numai în condițiile în care parcul total de autovehicule deținut de transportator (persoana juridică sau fizică ce efectuează transportul de persoane) conține autovehicule verzi într-un procent de minim 80% din flota necesară desfăşurării activității”, începând tot cu cu data de 1 ianuarie 2025.

În plus, toate persoanele juridice cu capital majoritar de stat şi instituțiile publice din România vor fi obligate să aibă în parcul propriu minimum 80% autovehicule verzi începând cu data de 1 ianuarie 2025.

„Persoanele fizice sau juridice vor putea deţine licenţele de transport numai în condiţiile în care parcul total de autovehicule deţinut de transportator (persoana juridică sau fizică ce efectuează transportul de persoane) conţine autovehicule «verzi» într-un procent de minimum 80% din flota necesară desfăşurării activităţii”, este adăugat în proiect referitor la măsurile dorite din data de 1 ianuarie 2025.

Augustin Hagiu, preşedinte al federaţiei operatorilor de transport FORT, dar şi fondator al unei asociaţii de promovare a utilizării combustibililor alternativi în România, argumentează că, în contextul legislaţiei europene, dar şi pentru combaterea poluării, propunerea de modificare legislativă este una benefică.

„În domeniul transportului public ar fi bine de promovat utilizarea GNC pentru că varianta electrică nu prea stă în picioare la noi din cauza particularităţilor climei. Varianta cu alimentare GNC este, însă, ideală, susţin toţi experţii în transporturi rutiere.

Dar transportatorii ar trebui să aibă un cadru legislativ care să le permită o dezvoltare a parcului auto către această direcţie. Şi nu este ieftin.

Un microbuz cu GNC este şi cu 10.000 de euro mai scump decât o maşină de aceeaşi clasă, dar alimentată cu motorină. Şi preţurile cresc la vehiculele mai mari. Un autobuz cu GNC este mai scump cu peste 30.000 de euro în comparaţie cu unul clasic, iar diferenţa poate ajunge la 100.000 de euro în cazul autocarelor.

La noi, practic, nu există staţii de încărcare pentru maşini cu alimentare electrică sau GNC. Statul nu a investit, nu a subvenţionat instalarea acestora aşa cum se întâmplă în ţările din jurul nostru.

În România există, de exemplu, numai 4 astfel de staţii GNC, una la Râmnicu Vâlcea şi trei în Bucureşti. Şi, precizez, toate sunt private. Spre comparaţie, în Bulgaria există 146 de astfel de staţii. Mai mult, Republica Moldova are în funcţiune 42 de staţii GNC. Aşadar, este obligatoriu ca statul să se implice în finanţarea deschiderii unor astfel de staţii cu combustibili alternativi”, a declarat Augustin Hagiu.

Comentează despre asta pe Facebook