BINE ATI VENIT, DOMNULE PRIMAR GENERAL!

În urmă cu mai bine de patru ani, taximetriștii sperau ca odată cu instalarea unei noi administrații, o să li se găsească soluția. Soluția și rezolvarea problemelor, într-o continuă așteptare a eroului providențial care ar fi fost capabil să schimbe realități și stări de lucruri în taximetrie. Un erou capabil să schimbe tratamente sau rețete, întru evoluția unei activități din care taximetriștii își întrețin familiile și își cresc copii. Sperau să nu se îmbolnăvească și mai rău, și își rugau primarul de atunci să le găsească calea și soluția problemelor care le bântuia activitatea.

S-a dovedit în timp că nu a fost așa. Cu fiecare nou primar venit, apăsările au devenit mai mari și mulți taximetriști și-au căutat soluția individuală, au pus traista-n băț și au plecat în bejanie, convinși fiind că taximetria nu mai are nicio șansă.

Citește și: http://academiadetaxi.info/habemusprimara/

În cei patru ani trecuți, taximetristii au avut multe nevoi.

Au rugat, au amenințat, au plâns și au strigat. Au aflat ce înseamnă Uber, Curți Europene de Justiție, au înțeles ce înseamnă corporații, afaceri și combinații prin birourile instituțiilor în numele lor. Au învățat că logica de business nu este aceeași cu logica legislativă și au descoperit că taximetrie se poate face și digital, cu vechi ruginituri abandonate de prin parcări.

Noua administrație are multe de făcut în mandatul care urmează. În primul rând, să ofere soluția celor care nu au soluție. Dacă în înțelepciunea lor, guvernanții au socotit că meseria de taximetrist trebuie făcută doar de ingineri și economiști, atunci noua administrație trebuie să îi redea taximetristului care nu a avut șansa să devină literat, stația de taxi. Să îi redea taximetristului forma și libertatea de a alege, de a negocia tariful și de a refuza sau accepta o cursă. Adică, să fie pus în egalitate cu digitalul propovăduit de însăși instituțiile care ar fi trebuit să găsească soluția realităților și stărilor de lucruri care bântuie de vreo douăzeci de ani, taximetria.

Noul Primar General a vorbit în discursul de învestire despre onoare, competență și valori. A mai vorbit și despre faptul că va fi primarul tuturor bucureștenilor, deci și primarul taximetriștilor, însă ne cere să avem răbdare pe termen scurt.

Noua administrație are o moștenire și o misiune grea, iar noul primar știe despre taxiuri și taximetriști mai mult decât se crede. A fost printre noi mereu, a văzut și a ajutat cum s-a priceput la momentul respectiv, taximetria și taximetriștii. Rămâne de văzut cum va reuși să schimbe stările de lucruri, din noua sa postură de primar general.

Poate că taximetria are nevoie, ca un matematician să fie Primar General. Primarul General trebuie să știe că „unutreijnouă”, nu înseamnă decât golănie sau faliment. Ca matematician, Primarul General trebuie să numere taxiurile din București în limita a patru la mie, să socotească treizeci de zile pentru eliberarea unui document și să știe că jumătate plus unu la media pe dispecerat, înseamnă prăbușire și asasinat economic. Și mai ales, să vadă că timp de 15 ani, avem un regulament care a dus taximetria, încet și sigur, la pieire.

https://www.facebook.com/myrecorder/videos/368618614485140
 
„Odată cu depunerea jurământului, sunt oficial primarul vostru, al bucureștenilor. Voi căuta să onorez această funcție zi de zi, neuitând niciun moment că am primit încrederea voastră pentru ca ceva fundamental să se schimbe în administrația locală a Capitalei.

Știu că vă doriți o primărie transparentă, corectă și eficientă, dar mai ales o primărie care să mobilizeze potențialul extraordinar al Capitalei. O primărie care să lucreze pentru reușita Bucureștiului, pentru transformarea lui într-un oraș mai prosper, mai curat, mai aerisit, mai prietenos cu locuitorii săi. O primărie care să ne facă pe toți mândri de Capitala României. Vom construi împreună Noul București, iar pentru acest lucru e nevoie de răbdare și de solidaritate. Suntem pe drumul cel bun, dar schimbarea în bine vine treptat, pas cu pas. Nu e simplu, dar vă promit că voi aduna toate energiile bune pentru ceea ce e de făcut. Nu se poate să nu reușim!”.