A FOST PUS IN PRODUCTIE PRIMUL APARAT DE TAXAT CU DESCARCARE ON-LINE A DATELOR

Taximetria intră intr-o nouă etapă – schimbarea aparatelor de taxat fiscale

Tehnologia care strică business-ul

Contestate de cârcotașii obișnuiți cu evaziunea fiscală sau maimuța și cuarțul, așteptate cu nerăbdare de către taximetriștii care doresc într-adevăr o schimbare care să le aducă (în sfârșit!) o soluție pentru concurența neloială și o repunere pe o linie de normalitate a acestei activități, noile aparate de taxat promit să aducă multe elemente de normalitate și nu în ultimul rând – de siguranță și noutate în taximetrie.

Pentru cine nu știe, schimbarea aparatelor de taxat fiscale a fost unul dintre motivele pentru care Legea Taximetriei nu a mai fost pusă pe ordinea de zi în Parlamentul României în urmă cu doi ani (vedeți declarația  aici).

Calendarul de înlocuire a caselor de marcat fiscale l-am explicat pe larg  aici  și vine după mai multe amânări, timp în care firmele dar și taximetriștii independenți vor trebui să înlocuiască succesiv vechile aparate de taxat, în funcție de cifra de afaceri și categoria de contribuabil în care este încadrat de către ANAF.

Un astfel de aparat de taxat a fost deja construit(?) de către o firmă din București, iar descrierea acestui aparat de taxat, funcțiile sale și posibilitățile multiple de monitorizare și siguranță sunt cel puțin spectaculoase, așa cum le regăsim în descrierea producătorului: monitorizare flotă, sistem de descărcare a datelor fiscale către ANAF – integrat, sistem de supraveghere video în interiorul și în exteriorul taxiului sau sistem de alarmare on-line (buton de panică), etc.

Iată descrierea, așa cum este explicată de către producător:

  • Interfata cu sistem TouchScreen
  • Monitorizare GPS
  • Conectivitate la Internet
  • Camera Monitorizare
  • NFC – Plata prin Card NFC
  • Imprimantă termală (bonuri/facturi)
  • Buton de panică
  • Plata prin Card Bancar

Alte proprietăți / avantaje de amintit:

  • Taxarea se face utilizand senzorul de distantă integrat al autoturismului taxi, accesat prin interfata CAN, coroborat cu infrastructura GPS a dispozitivului
  • Functie de dispecerat cu localizare / monitorizare 24/24 cu posibilitatea calculare rută către obiectiv cât și cost estimat (în cazul taxi)
  • Posibilitatea efectuării de poze pentru măsuri de securitate în cadrul autoturismului împreună ca detectare facială
  • Eliberare bon fiscal conform legii în vigoare sau factura fiscală pe loc
  • Posibilități multiple de plată (CreditCard, NFC, voucher)
  • Sistem de panică cu posibilitate alertare dispecerat / proximitate.
  • În cazul taximetriei aparatele folosite în prezent folosesc tehnologii depășite, implementare de noi norme legislative necesită ajustări majore/imposibile (CUI pe bon).
  • Acest nou produs, care înglobează absolut toate tehnologiile din prezent își propune o înlocuire treptată a dispeceratelor tradiționale care folosesc tehnologia FM. Motivele sunt evidente începând cu securitate sporită, canale securizate până la un răspuns mult mai rapid pentru client în cazul taximetriei. În plus, devine posibilă dispecerizarea selectivă (doar în anumite zone de interes).
  • Securitate sporită. Aparatele tradiționale sunt expuse riscului nefiind deloc securizate și din cauza tehnologiei învechite au apărut breșe de siguranță prin care statul poate fi păcălit prin metode supranumite : quartz (resetarea memoriei fiscale pe o scurtă perioadă) , maimuța (încărcarea memoriei fiscale cu impulsuri pentru încărcarea bonului și păcălirea clienților) , metoda test (prin introducerea unui conector special aparatul nu mai eliberează bon fiscal), modificarea roților (păcălirea constantei K a aparatului pentru suprataxarea clienților). Toate aceste motode folosite în prezent sunt extirpate din start prin folosirea noului produs care combate evaziunea fiscală și crește gradul de siguranță în mod absolut.
  • Confort și versatilitate sporită. Produsul nou oferă confort sporit și utilizatorului întrucât în prezent un șofer de taxi folosește mai mult de 3/4 dispozitive separate ca să compenseze cu necesitățile actuale și anume un taximetru convențional, o stație radio, un telefon mobil pentru aplicația de șofer și încă un gps convențional.

Produsul poate îngloba o valoare adaugată ridicată având în vedere unicitatea sa şi lipsa concurenţei specifice acestei nişe de piaţă.
Dispozitivul este construit în jurul unei platforme cu Android, ceea ce îi permite integrarea unor funcţionalităţi care actualmente necesită echipamente dedicate. Capacitatea de producţie poate fi uşor dimensionată în funcţie de vânzări, fără investiţii de capital semnificative.

Ergonomie şi integritate sporită. Mod de lucru extins. Sistem de vouchering securizat

Combaterea Evaziunii Fiscale
Produsul nostru este un taximetru inteligent. Spre deosebire de competiţie, aparatul nostru este construit în jurul unei platforme cu Android (ecran de 7 inch pentru o vizibilitate cât mai uşoară), ceea ce îi permite integrarea unor funcţionalităţi care actualmente necesită echipamente dedicate (şi de cele mai multe ori separate), cum ar fi:
– funcţia de taximetru,
– funcţia de dispecerizare inteligentă (sistem cu aplicaţii mobile),
– navigator GPS
– funcții de voce (în sistem walky-talky).

Ideea de bază a fost să unificăm funcționalitatea acestor aparate într-unul singur. Ulterior am căutat să adăugăm valoare şi din alte puncte de vedere. În cele ce urmează o să reiau principalele carecteristici cu care considerăm că ne diferenţiem de competiţie:
Sistemul nostru are capabilităţi de conectare la internet şi vine în sprijinul noilor prevederi legale cu privire la aparatele de marcat fiscale (aici fiind încadrat şi taximetru) prin care se impune capabilitatea acestora de a fi conectate (şi de a raporta periodic) la serverele ANAF. Folosind această capabilitate ANAF poate monitoriza în timp real încasările pentru fiecare taximetru în parte nemaifiind necesară inspectarea manuală a jurnalului electronic pentru fiecare taximetru în parte.

taxatorul-inteligent-868x1024111-254x300
Integritate sporită
Spre deosebire de competiţie, aparatul nostru foloseşte senzorii maşinii pentru determinarea vitezei (se interoghează direct calculatorul de bord al maşinii). Protocoalele de comunicare folosite sunt digitale, spre deosebire de competiţie unde încă se mai folosesc senzori analogici (şi comunicaţie analogică cu aceştia).
Comunicaţia analogică este susceptibilă la erori, mai mult, aceste erori nu pot fi detectate de actualele aparate. În cazul aparatului nostru, folosind protocoale digitale, avem toleranţa mult mai ridicată la erori, iar dacă acestea apar, sunt foarte uşor identificate ca atare. Astfel funcţionalitatea aparatului nostru rămâne predictibilă chiar şi în contextul erorii, spre deosebire de taximetrele tradiţionale de pe piaţă, unde anumite perturibaţii asupra canalului analogic prin care se citeşte viteza poate influenţa modul de lucru şi în consecinţă costul afişat clientului.
Fiabilitate sporită
Primul obiectiv în conceperea acestui taximetru a fost să integrăm cât mai multe funcţii de care activitatea unui şofer de taxi depinde în desfăşurarea activităţii zilnice. Am identificat în foarte multe situaţii, şoferi care utilizează în mod activ cel puţin 4 echipamente: staţia de radio emisie, telefon/tabletă, navigator GPS, şi desigur taximetrul tradiţional. Folosind taximetrul nostru inteligent şoferul nu mai are nevoie să-şi distribuie atenţia asupra mai multor dispozitive, toate funcţiile sunt integrate într-unul singur.
Extinderea opțiunilor de plată
În cazul taximetrelor tradiţionale, singura opţiune de plată este prin cash. În situaţiile (rare) unde totuşi se acceptă plata cu cardul, aceasta presupune introducerea în schemă a unui nou dispozitiv (POS) care nu este conectat sub nici o formă la taximetru şi necesită atenţie din partea şoferului în vederea efectuării tranzacţiei. Arhitectura soluţiei noastre a fost din start gândită să suporte periferice de plată integrate, astfel încât interacţiunea şoferului cu acesta să fie minimă.
Măsuri extinse de securitate
În ultimii anii au fost înregistrate mai multe incidente în care au fost implicaţi taximetrişti (fie ca victime, fie ca agresori), în consecinţă am ales să introducem nişte măsuri de securitate. Taximetrul nostru suportă buton de panică (fizic, cu alarmare automată, după necesitate la dispecerat, la alţi şoferi din proximitate, sau la serviciu de urgenţă 112). De asemenea, aparatul nostru este prevăzut atât cu cameră frontală cât şi interioară şi permite pe de-o parte înregistrarea video în caz de accident (15s înainte de accident şi 15s după) şi pe de altă parte captura de imagini statice la interior (pentru clienţi)”, mai descrie producătorul funcțiile acestui tip de aparat de taxat fiscal.

 

taxat

Singura componentă care rămâne deocamdată un mister – și probabil cea mai importantă – este prețul de comercializare ale acestor noi aparate de taxat fiscale – până la data publicării materialului nu avem o confirmare oficială al acestui preț.

Așadar stimați colegi, pregătiți-vă…taximetria începe să se deparaziteze și intră într-o nouă etapă. Prietenii știu de ce …

UPDATE!

Producătorul acestui tip de aparat de taxat a răspuns solicitării noastre și ne-a dat și un preț estimativ:

„Momentan avem suport pentru lămpile de taxi compatibile existente pe piață. Lampa taxi nu este inclusă în pachet. Prețul de listă pentru versiunea curenta este 400€ + Tva. La această valoare se acordă discount pentru achiziții de volum. Prețul include toate accesoriile (inclusiv suportul de parbriz) cu excepția obiectivului foto back camera (obiectiv wide 180° sau obiectiv fisheye, la alegere, 10€).

Aparatul suportă casetă de lumini cu maxim 4 stări/culori, dar opțiunea nu este activă pentru varianta software curentă pentru România. Se va actualiza corespunzător dacă se impune printr-o prevedere legală”, ne-a transmis prin e-mail un reprezentant al firmei.

 

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL PRIN: