AEROPORTUL VA PERMITE ACCESUL PE ESTACADA SI A TAXIURILOR CU PORTBAGAJ MAI MIC DE 500 DE LITRI. SURSE

La nici o lună de la implementarea noilor măsuri luate de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti care operează cele două aeroporturi din zona Capitalei – din Otopeni şi Băneasa cu privire la taximetriștii care preluau clienți prin sistemul de comenzi on-line, România fierbe.

Și fierbe de supărare că trebuie să plătească mai mult pentru o cursă cu taxiul.

Până și Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților s-a autosesizat că lumea a început să iasă pe minus și a luat atitudine pe pagina sa de Facebook, trimițând o scrisoare deschisă Ministrului Transporturilor în care cere să rezolve urgent problema taxiurilor de la Otopeni.

Până aici nimic deosebit.

Domnul Zgonea spune multe. Așa spunea și acum vreo patru ani despre Legea Taximetriei din Parlament. Că este cel mai vechi proiect din Parlament, că ar trebui să se voteze, că una că alta….Deh…Politician…

Domnule Zgonea – aveți grijă ceea ce cereți, că s-ar putea să se întâmple, spun taximetriștii

“Noi facem un fel de navetă între comisie și plen de aproape doi ani de zile. Niciun guvern nu este în stare să ia o decizie în această zonã  delicată. În fiecare săptămână, o asociație dintr-o anumită localitate mai vine cu un set de amendamente fie direct, fie propuse; câțiva colegi au văzut că au câștigat mai mult. Sunt prea multe interese în joc, nu putem să le satisfacem pe toate, dar obligația noastră este să dăm o lege până la urmă, și cred că este obligația dumneavoastră și a colegilor din Uniunea Social Liberală ca în 3o de zile, cum ne-ați propus, să vină cu această lege. Dacă nu, iarăși o să facem naveta și o să avem cea mai lungă reexaminare la reexaminare la reexaminare din istoria României. Asa încât vă propun, dragi colegi, să finalizăm odată această lege. Ne întâlnim cu asociațiile, cu toată lumea, nu avem o problemă. Vă mulțumim foarte mult.”spunea domnul Zgonea în urmă cu mai bine de trei ani de la tribuna Camerei Deputaților, fără să știe ce va urma în taximetrie.

Amendamentele la Legea 38/2003 s-au intors la Comisia pentru Industrii si Servicii. Presedintele Camerei Deputatilor: O sa avem cea mai lunga reexaminare la reexaminare la reexaminare din istoria Romaniei. Niciun guvern nu este in stare sa ia o decizie in aceasta zona delicata.

Dar ce nu știe domnul Zgonea și ar trebui să-i spunem noi?

Poate domnul Zgonea nu știe despre cartelizarea serviciilor de taxi. Sau despre golănia dispeceratelor din taximetrie. Sau despre cum se închiriază autorizații, despre contracte de munca pe două ore sau despre faptul ca taximetriștii plătesc dispeceratelor din cartel fiecare comandă preluată de la Otopeni din buzunarul propriu. Despre evaziunea fiscală din taximetrie sau despre atestate de taximetrist obținute în două zile. Sau despre condițiile mizerabile din țarcul unde taximetriștii așteaptă să pice comanda de la păcănelele galbene ale cartelului din holul aeroportului.

Poate domnul Zgonea nu știe că tariful normal pe care îl invocă în cererea domniei sale este unul stabilit la cârciumă de catre patronatele din taximetrie și ca în aeroport sunt taxiuri gârlă dar clientul, în numele transportului ieftin preferă să își țină bagajele în brațe și uitând că taximetristul și taxiul său este cartea de vizită a țării unde tocmai a aterizat, și că încet încet, în numele aceluiași „tarif normal”, taximetriștilor le mai cade câte o ușă, câte o oglindă sau se mai rupe câte o roată.

1

Și mai trebuie să știe ceva domnul Zgonea: Ucigașul studentei japoneze nu era taximetrist!

Și, în final – ultimul lucru pe care domnul Zgonea ar trebui să îl cunoască: este pentru prima oara în istoria taximetriei când o autoritate publică, respectiv Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti face ceea ce trebuie și nu ceea ce vor alții.

Interzicerea accesului taxiurilor fără autorizație de transport sau de taxi valabilă și a taximetriștilor cu cazier judiciar, a documentelor valabile necesare pentru desfășurarea acestei activități sau a portbagajului fără butelie de gaz sunt unele dintre cele mai bune și corecte masuri pe care le poate lua o autoritate, dând astfel o palmă dispeceratelor și cartelului constituit în aeroportul Otopeni și pe care nimeni nu vrea să îl vadă.

Pentru că el există, este vizibil și funcționează cu sprijinul unor astfel de scrisorilor deschise, al comunicatelor de presa sau al autorităților mult prea oarbe sau corupte să vadă limpede taximetria în întregul ei. Însuși actualul cartel se contesta în urmă cu ceva timp prin comunicate de presă, înfierând patriotic măgăriile de la Otopeni. Vedeți articolul aici.

”Vă supun atenţiei faptul că, în urma unor măsuri organizatorice pe care administraţia aeroportului le-a luat în ultima perioadă, se va reduce considerabil accesul pe estacada din zona sosiri a taxiurilor care respectă toate normele legale şi au un tarif normal. În mod previzibil, această situaţie va determina reapariţia taximetriştilor fără autorizaţie şi aparat, care practică tarife discriminatorii şi exagerate pentru clienţii care apelează la acest serviciu”, spune domnul Zgonea fără să știe că dispecerate branduri din București au în componența lor mii de taxiuri fără autorizație de taxi valabilă.

scrisoare deschisa

„O implicare substanţială şi mai aplicată a dumneavoastră şi a reprezentanţilor MInisterului Transporturilor  în cadrul dezbaterilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului ar facilita o adoptare accelerată a pachetului legislativ care vizează o reglementare corectă şi echitabilă a activităţii de taximetrie”, mai cere domnul Zgonea în cererea domniei sale către ministrul transporturilor, uitând că acest pachet legislativ a fost dezbătut timp de doi ani fără niciun rezultat, aducând în faliment mii de taximetristi PFA și înfometând taximetriștii angajați.

Oricum ar fi, pe surse se spune că – la presiunea unor astfel de cereri publice și în numele imaginii Rromâniei – aeroportul începe deja să facă concesii: se va accepta la păcănelele cartelului din aeroport și taxiuri cu „tarif normal” dorit de către domnul Zgonea și cu volumul portbagajului mai mic de 500 de cmc. Taximetriștii au învins sistemul!

12313931_1673642949571009_9076948555891266811_n

 

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL PRIN: