VENI, VIDI…SI RAMANE CUM AM STABILIT…TAXIMETRISTII IL CAUTA PE CEZAR

Reprogramată din cauză de DNA, ședința Comisiei pentru Dialog Socio – Profesional de la Primăria Capitalei a avut loc în urmă cu o săptămână, reunind aproape toți reprezentanții patronatelor și ale organizațiilor taximetristilor.
Stabilită inițial ca o întâlnire informală între două organizații profesionale – Asociația Taximetriștilor Independenți (ADTI) și Sindicatul Taximetriștilor (SNTI) – cu reprezentanți ai Ministerului Muncii pe teme care priveau programul de lucru și contractele de muncă ale taximetristilor, ședința a “căpătat” o importanță mare și datorită participării noului prefect de București – Paul Petrovan (fost procuror DNA), a prefectului de Ilfov – Mihai Rășică dar și a viceprimarului general Marcel Nicolaescu, a șefului Brigăzii de Poliție Rutieră(BPR), comisarul șef Nicu Dragoș, si a șefului Poliției Rutiere Ilfov – comisarul șef Silviu Rusen.
Protocolul de colaborare între București și Ilfov, lipsa stațiilor de taxi, tariful, certificatele de grefă si legalitatea acestora, concurența neloială și programul de lucru al taximetristilor peste orele declarate în contractele de muncă, lipsa controlului permanent și neîntrerupt al taxiurilor pe stradă, dar și imposibilitatea autorităților în aplicarea legislatiei la nivel local – toate aceste subiecte au fost discutate și analizate în această ședință pe parcursul a mai bine de cinci ore.
Peste 30 de persoane, printre care reprezentați ai COTAR, FORT, APTTI, TAXI 200, ANTTI, ai Camerei Taximetriștilor, SNTI si ADTI, reprezentanți ai Blocului Național Sindical și ai Confederației Naționale Sindicale – “Meridian” , dar și consilieri locali din CGMB au arătat, prin simpla prezență la această ședință, interesul mare care există în această activitate – patrimonial sau nu, dar și importanța și necesitatea acestor întâlniri de Dialog Socio – Profesional, suspendate până acum, de fapt singura modalitate prin care taximetriștii puteau să aducă, din stradă, la cunoștința autorităților, problemele cu care se confruntă în activitatea zilnică.
Dezbătute – cu argumente pro sau contra, aceste probleme se pare că nu au decât o singură rezolvare: modificare legislativă.
Iar întâlnirile, dezbaterile, argumentele si părerile sunt binevenite. Înseamnă că autoritățile cunosc problemele noastre, că ascultă pe toată lumea, și că adună informațiile direct de la sursă pentru a lua o decizie corectă. Totuși, această decizie încă este așteptată și va trebui luată. Asta pentru că aceste întâlniri să nu se transforme într-o “agora” a zilelor noastre, din care lipsește Cezar, iar taximetriștii să găsească medicamentul împotriva “agorafobiei” de care suferă de câțiva ani buni…
Am venit, am văzut…și rămâne cum am stabilit…
Minuta şedinţei Comisiei de Dialog Social din data de 6 iunie 2014