TAXI NORD: SCRISOARE DESCHISA PRESEDINTELUI COTAR, VASILE STEFANESCU

Taxi Nord, Scrisoare deschisă adresată domnului Vasile Ștefănescu – COTAR

Domnule Vasile Ștefănescu, analizând numeroasele dumneavoastră comunicate de presă din ultima perioadă, dorim să facem câteva comentarii.

Referindu-ne în special la comunicatul din data de 27.03.2017 vă transmitem:

– Dorim să faceți cunoscută identitatea “piraților” infiltrați în serviciul de taximetrie din București, întrucât nu este deloc clar la cine faceți referire.

Până veți avea rezultate clare privind identitatea acestor “grupuri de pirați” pe care să le puteți face publice, dorim să vă adresăm câteva întrebări privind posibila identitate a acestora:

  • din categoria acestor pirați fac parte și operatorii de transport taxi care dețin zeci de autorizații, dar care nu au avut niciodată capacitatea financiară de a achiziționa numărul respectiv de autorizații și prin urmare au închiriat la negru aceste autorizații către persoane fizice care dețin autoturisme noi sau second hand?
  • din informațiile noastre, există între 1200 și 2000 de astfel de situații în care societăți care nici nu mai figurează la sediile sociale declarate, sau care conform propriilor date financiare sunt în insolvență sau în alte situații limită, dar închiriază autorizații taxi cu sacul?
  • dumneavoastră personal ați întreprins vreo acțiune fermă și determinată, astfel încât să creați o presiune legală, constantă și permanentă asupra autorităților responsabile, pentru efectuarea unor verificari de amploare pe această speță?
  • când spunem autorități responsabile ne referim la direcțiile DTDSC și DGPLB din cadrul PMB, care dețin toate pârghiile legale pentru efectuarea verificărilor?
  • ați sesizat cumva organele fiscale, în speță ANAF, cu privire la existența acestui fenomen care generează evaziune fiscală?
  • din categoria acestor pirați fac parte și taxiurile care își desfășoară activitatea pe baza unor autorizații de taxi aflate în litigiu juridic și care au fost închiriate pe baza  certificatelor de grefă?
  • din categoria acestor pirați fac parte și taxiurile care dețin la bord dosare cu documente “preparate”, xeroxate care, oricât ar fi verificate de autoritățile PMB nu pot fi depistate ca falsuri decât printr-o acțiune permanentă și de anvergură?
  • ați sesizat cumva aceste situații autorităților?
  • controalele în trafic se efectuează de către autoritățile din PMB, inclusiv DGPLB tot printr-un anunț prealabil asupra datei și orei pentru eliminarea factorului surpriză ca în perioada ex-directorului DTDSC Ion Dedu, când controalele erau anunțate prin intermediul televiziunii, astel încât toate taxiurile bolnave să fie retrase în parcari și garaje?

Stimate domn, ar mai fi câteva categorii de “pirați” la care am putea face referire, dar vă oferim și dumneavoastră plăcerea și satisfacția de a descoperi realitatea.

Lăsând deoparte categoria pirați, cu satisfacția de a va fi oferit un real sprijin în lupta contra acestora, luptă pe care dumneavoastră o susțineți, vom trece la un alt subiect, demn de toată atenția și totodată foarte drag dumneavoastră.

Acest următor subiect nu este altceva decât reformarea din temelii a serviciului taxi, dacă nu la nivel național, măcar la nivel local – respectiv al Capitalei.

În numeroasele dumneavoastră luări de poziție în mass-media, nu am putut să nu observăm că faceți referire la niște realități și stări de fapt pe care ne permitem să le cităm și mai apoi să le comentăm, adresându-vă totodată întrebări punctuale pentru ca nu cumva să rămânem blocați într-o neînțelegere perpetuă.

Spuneți dumneavoastră în comunicatul din data de 27.03.2017 următoarele:

“pirații din transporturi strică imaginea companiilor de taxi din România și chiar imaginea României în lume”

Încă o dată, vă rugăm să demascați acești pirați. Faceți publice numele lor, ca să știm și noi și clienții, de cine să ne ferim.

Despre stricarea imaginii companiilor de taxi (probabil vă referiți la dispeceratele de taxi), mai încet.

Aprecierea dumneavoastră ar trebui să se oprească la ușa acelor dispecerate care de aproape șapte ani țin tariful captiv la nivelul de 1.39 lei/km și le cunoașteți foarte bine. Efectele acestui “tarif” au devenit din ce în ce mai acute de la an la an, în prezent transformându-se în metastază.

Ieșiți noaptea pe stradă să vedeți ce se întâmplă, și după aceea să căutați “pirații” care strică imaginea taximetriei și a companiilor.

Ați întreprins ceva concret în toți acești ani pentru revenirea la normalitate, la un tarif corect, care să instaleze climatul de respect reciproc între taximetrist, companie de taxi și client? Noi nu am văzut nimic, cu excepția unor mitinguri mai degrabă cu tentă electorală.

Mai faceți dumneavoastră o referire la deteriorarea imaginii țării în lume. Să știți că există o preocupare atât de intensă la Paris spre exemplu, încât numai despre subiectul taximetriei cu pirați și alte elucubrații se discută în toate colțurile capitalei franceze!

Nu, domnule Vasile Ștefănescu, dacă ar fi să intereseze pe cineva din exterior acest subiect, oamenii s-ar întreba cum este posibil ca într-o capitală a Uniunii Europene să existe și să funcționeze de atâta amar de vreme, un serviciu public de taxi pentru care clienții achită 1.39 lei/km adică 0.30 eurocenți/km.

Știți care este media unui transfer la și de la aeroporturile principale și până în centrul capitalelor din Uniunea Europeană? Aproximativ 45 -50 euro.

La București valoarea transferului similar este de 7-8 euro.

Știți ce se poate cumpăra cu 7-8 eur la cafeneaua din cadrul Terminalul Sosiri Internaționale de la AIHCB? Vă spunem noi:

– o cafea: 20 lei = 4.39 euro

– o apă plată: 9 lei = 1.97 euro

– un sandwich: 30 lei = 6.58 euro

Dacă sandwich-ul este mai sărat, bani de apă plată nu mai există. Și dumneavoastră divagați despre pirați !

Spuneți mai departe:

“dorim să asigurăm un transport civilizat, un tarif unic reactualizat în funcție de costuri, fără piraterie, fără posibilitatea de negociere a prețului la negru”

Să o luăm metodic:

Asigurarea unui transport civilizat este influențat de investiții în infrastructură, în cazul fiecărui operator transportator, și pe cale de consecință în cazul fiecărui operator de dispecerat.

Ce investiții în autoturisme noi se pot realiza din beneficiile aduse fiecărui operator din practicarea tarifului de 1.39 lei/km (0.30 eurocenți/km)?

Stabilirea unui tarif unic reactualizat în funcție de costuri este un alt subiect preferat de dumneavoastră. Până în prezent ce anume v-a împiedicat, stimate domn, ca împreună cu membrii asociați la organizația dumneavoastră, să nu procedați la reactualizarea tarifului de 1.39 lei /km în conformitate cu creșterea costurilor?

Să nu ne spuneți că a existat o marjă de profit suficient de generoasă, care de 7 ani încoace a acoperit în totalitate majorările costurilor, pentru că dacă ne uităm în rezultatele financiare anuale, dezastrul este instalat de cel puțin un cincinal!

Asta cu tariful unic este adâncă și lovește direct la țintă! Ținta stabilită de dumneavoastră, bineînțeles în beneficiul unor categorii de dispecerate.

Dacă doriți tarif unic, atunci jos de pe toate taxiurile însemnele dispeceratelor și lucrăm ca toți cei din marile capitale ale Uniunii Europene, poate chiar ca în majoritatea marilor capitale!

Aveti cunoștință de recomandările Consililului Concurenței pentru modificarea art. din HCGMB 178/2008 referitor la modalitatea de stabilire a tarifului de operare la nivelul dispeceratelor?

De ce mai introduceți ”bățul prin gard”? Așa pentru testare sau pe aderarea a cât mai multor adepți la ideea de tarif unic?

Și dacă tot ați înaintat ideea de tarif unic, cam cum ar trebui să se calculeze și cam la ce nivel să se oprească? 1.49? 1.59?

Ar fi bine! Ați putea să asigurați astfel siguranța și confortul clienților, cu vârf și îndesat.

În continuarea declarației spuneți:

“dorim de asemenea să garantăm siguranța și confortul clienților care au nevoie de transport în regim taxi, iar pentru aceasta toți trebuie să respecte legile în vigoare. În caz contrar…introduceți din nou ceva cu pirați”

Se pare că ați dezvoltat o puternică obsesie cu și despre pirați.

Chestiunea garantării confortului și siguranței nu ați avut-o în vedere și până acum, sau să înțelegem că totul se șterge cu buretele și o luați de la zero?

În al treilea și ultimul rând, să dialogăm puțin despre sistemul de transport persoane pe care noi l-am botezat “GRUBER”, nu cu ironie, ci pur și simplu datorită faptului că dumneavoastră faceți o eroare fatală și anume vă referiți la aceasta firmă folosind numele corect și acest lucru se întâmplă de câteva ori în textul declarațiilor dumnevoastră, oferind astfel o promovare gratuită în spațiul public unei companii totalmente ilegale și care nu mai are nevoie de acest ajutor.

Spuneți dumneavoastră că:

“noi transportatorii nu am cerut niciodată eliminarea GRUBER… ci intrarea în legalitate a acestor sisteme. Nu dorim eliminarea concurenței, ci o concurență loială“

Deci dumneavoastră, bănuim că împreună cu transportatorii afiliați, nu doriți interzicerea totală a activității unei companii care nu are nimic specific culturii naționale a acestei țări. Nu doriți să îmbrățișați și să adoptați aceeași atitudine pe care au manifestat-o autoritățile din atâtea state ale Uniunii Europene care au decis interzicerea activității acestei companii, pe teritoriile lor naționale?

Nu doriți să fie interzisă activitatea unei companii care nu poate fi asimilată în niciun fel activității de taximetrie sau regimului de închiriere reglementat prin Legea 38/2003 și care, precum un virus, s-a infiltrat în sistemul de transport persoane tocmai pentru că a găsit teren propice unde este prezent un total vid legislativ?

Deci tocmai din acest motiv declarat astfel de către niște domnișoare responsabile pentru zona Balcanilor în privința activității GRUBER, pentru care dumnealor au intrat pe fereastră în loc să folosească ușa, o metodă de altfel golănească, dumneavoastră în loc să luați o poziție fermă, neechivocă și fără compromisuri, vă declarați de acord cu activitatea GRUBER, în situația în care această activitate va fi legală din punct de vedere fiscal și autorizată. Pentru ce anume autorizată, numai dvs. cunoașteți!

Care legalitate domnule Vasile Ștefănescu?

Inventați dvs. un alt gen de activitate cu alte caracteristici? Nu realizați că a oferi un deget azi, mâine va însemna pierderea întregii mâini, adică apariția altor și altor aplicații cu același profil, care de altfel și-au făcut deja simțită prezenta în mod ilegal și clandestin?

Clemența dvs. ni se pare anormală!

Oferirea alternativei intrării în legalitate a GRUBER, pe o piață deja sufocată de taxiuri pentru care nu ați făcut nimic în sensul reformării, ni se pare o predare necondiționată a dvs. în fața acestui serviciu.

Încheiem această scrisoare prin a vă face următoarele recomandări:

În relația dvs. cu mass-media, atunci când folosiți sintagma –  “noi transportatorii”, faceți trimitere exclusivă la membrii afiliați Organizației pe care o reprezentați.

Atât noi, cât și mulți asemenea nouă, în mod special operatori taxi organizați juridic sub forma Persoanei Fizice Autorizate, nu doresc includerea în categoria “noi transportatorii” reprezentați de Organizația dumneavoastră, cu atât mai mult, nu doresc să fiți purtătorul dumnealor de cuvânt. După cum ați observat din conținutul acestei scrisori, nu împărtășim nici pe departe aceleași principii și idei de reformare a serviciului de transport persoane în regim taxi.

În procedurile de negociere a diferendelor pe care membrii afiliați ai Organizatiei dvs. le au cu diferitele autorități și entități economice (spre ex.AIHCB-OTOPENI), vă recomandăm să nu mai faceți declarații în numele nostru.

Domnule Vasile Ștefănescu, ar fi fost de dorit să nu fim atât de vehemenți în critica adusă luărilor dumneavoastră de pozitie, dar în momentul în care lăsați impresia că reprezentați în totalitate patronatele din serviciul de transport taxi, iar prin acțiunile dvs. nu obțineți rezultate scontate sau așteptate ci dimpotrivă, luarea noastră de poziție este total justificată.

Prezentați punctele dumneavoastră de vedere, în situația în care veți constata măcar și cea mai mică nuanță de subiectivitate în luarea noastră de poziție, este foarte puțin probabil să trageți concluzii conform cărora ne-am situa cumva de partea greșită a baricadei, încercând să subminăm eventuale bune intenții care stau la baza acțiunilor dumneavoastră.

Stimate domn, nu am făcut altceva decât să tragem un semnal de alarmă în numele multor oameni cinstiți, onești, corecți care sunt dedicați în meseria lor, și nu mai doresc să fie călcați în picioare ca până în prezent, urmare a unor interese meschine și ascunse, cu totul altele decât cele prezentate la nivel declarativ în mass-media.

TAXI NORD – DIVIZIE A EUROCONSTRUCT TRADING „98

Scrisoare_deschisa_taxi_nord_000
Scrisoare_deschisa_taxi_nord_001Scrisoare_deschisa_taxi_nord_002Scrisoare_deschisa_taxi_nord_003Scrisoare_deschisa_taxi_nord_004Scrisoare_deschisa_taxi_nord_005

Nota admin: documentul este publicat în conformitate cu principiile site-ului. Pentru o mai bună înțelegere, vă rugăm să consultați secțiunea dedicată aici