PROCURORII AU DECIMAT TAXIMETRIA DIN BRASOV! ZECI DE TAXIMETRISTI CERCETATI PENAL SAU TRIMISI IN JUDECATA. COMUNICAT DE PRESA

În urmă cu aproape doi ani, o amplă acțiune a polițiștilor și procurorilor zguduia din temelii taximetria din Brașov.

175 de polițiști judiciari, 25 de polițiști de la Poliția Transporturi, 75 de jandarmi, procurori și angajați ai serviciului Biroului Român de Metrologie Legală au luat la control în acele zile taximetriștii.

Secția Regională Poliție Transporturi Brașov, Direcția Generală Anticorupție – Serviciile Județene Brașov și Covasna, polițiști din cadrul I.J.J.Brașov și ai Grupării Mobile de Jandarmi Burebista, cu sprijinul de specialitate al Departamentului de Informații și Protecție Internă și sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov au descins la sediul mai multor firme și dispecerate din municipiu într-o acțiune fără precedent cu privire la evaziunea fiscală din taximetrie, despre care am relatat la momentul respectiv pe larg, aici.

Taximetriștii, dusi pe câmpul de lângă Uzina Tractorul

Taxiurile din trafic au fost oprite simultan și au luat o singură direcție: câmpul de lângă Uzina Tractorul, unde toate documentele au fost controlate, aparatele de taxat au fost demontate și verificate metrologic de către polițiștii și tehnicienii Biroului de Metrologie Legală, în timp ce procurorii descindeau simultan la sediile sociale ale firmelor de taxi Martax și Bratax.

Banii, cărați cu sacii de cadavre

Surse judiciare dar și din interiorul firmei Martax au dezvăluit pentru site-ul newsbv.ro faptul că în urma percheziției a fost descoperită o foarte mare sumă de bani care nu a putut fi justificată de către patronii firmei de taximetrie.

„Au cărat banii cu sacii în care se transportă morții!”, a declarat sursa respectivă.

Fiica patronului, avocat și lector universitar doctor la Facultatea de Drept din Brașov

Cei trei patroni – administratori de la Martax, Dorha Marian de 58 ani, soţia acestuia, Dorha Maria, 59 ani, şi fiica lor Bârsan Maria Ionela, 35 ani, avocat şi lector universitar doctor la Facultatea de Drept şi Sociologie a Universităţii Transilvania Braşov, precum şi Muşa Adrian Mihai, 26 ani, angajatul lor de încredere care coordona întreaga activitate evazionistă, au fost inculpaţi pentru evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală şi reţinuţi pentru 24 de ore de procurorul de caz, însă ulterior au fost plasați în arest la domiciliu.

Procurorii au trimis ieri în judecată patronii firmei Martax şi 136 de taximetrişti. Prejudiciul creat statului prin evaziune fiscală este de peste 10 milioane de lei

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov au trimis în judecată patronii firmei Martax şi 136 de taximetrişti, angajaţi sau colaboratori ai firmelor Compania Martax SRL şi SC Martax SRL, pentru evaziune fiscală.

Inculpaţii – Marian Dorha, Maria Ionela Bârsan (avocat în cadrul Baroului Braşov), Maria Dorha şi Ioan Marian Bârsan – scriu procurorii în amplul material probator, în calitate de administratori la cele două firme au evidenţiat doar în parte veniturile reale obţinute din deconturile zilnice depuse de şoferii angajaţi taximetrişti, în perioada ianuarie 2009 – 30 septembrie 2014.

Evaziune fiscală istorică. Din anul 2009!

Potrivit anchetatorilor, în această situaţie, în cazul Companiei Martax SRL prejudiciul este de 3.046.523 de lei, iar în cazul Martax SRL de 3.573.414 lei. De asemenea, administratorii celor două firme au contabilizat cheltuieli fictive cu salariile şoferilor, respectiv restul net de plată, care nu a fost plătit niciodată şoferilor, deşi aceştia semnau ştatele de plată, deoarece aceştia îşi obţineau venituri proprii prin utilizarea frauduloasă a aparatelor de taxat, iar societăţile s-au sustras de la plata taxelor datorate către stat, prejudiciile fiind de 1.976.544 de lei în cazul Companiei Martax SRL şi 2.140.216 în cazul Martax SRL, în perioada ianuarie 2009 – 25.11.2014.

123

88 de șoferi angajați sunt cercetați în continuare de către procurori și 46 de taximetriști independenți au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală

„Inculpaţii au coordonat un sistem fraudulos de utilizare a aparatelor de taxat, impunând ca mod de lucru fiecărui şofer taximetrist angajat să depună un decont justificat de un raport zilnic (raport Z) care să aibă o valoare limitată – depăşirea limitelor atrăgând penalizări din partea patronatului, înscris justificativ pentru obţinerea căruia şoferul era instruit, fiind totodată atenţionat asupra faptului că nu va primi salariul, dar va semna ştatul de plată şi va trebui să îşi obţină veniturile necesare traiului din activitatea de după obţinerea sumei de decont”, precizează procurorii.

Citeste si: http://academiadetaxi.info/bomba-adti-da-cartile-pe-fata-nu-exista-temei-legal-pentru-planul-zilnic-pe-care-il-platesc-soferii-avem-dovezi-ca-din-27-de-curse-25-sunt-sterse-din-memoria-fiscala-aparatelor-de-taxat/

Acuzatiile, grave. Infracţiunea de evaziune fiscală se află în sfera securităţii naţionale

„Având în vedere că infracţiunea de evaziune fiscală se află în sfera securităţii naţionale, fenomenul evazionist fiind o problemă de securitate economică, au fost constituite grupuri de lucru la nivelul parchetelor, care monitorizează şi desfăşoară acţiuni de eradicare a evaziunii fiscale, finalizate azi cu acţiuni operative”, declarau procurorii la momentul declanșării operatiunilor.

Totodată, s-a dispus trimiterea în judecată a 46 de taximetrişti colaboratori ai celor două societăţi, după ce au fost prinşi în flagrant în data de 25.11.2014 (când a fost organizată cea mai mare razie din Braşov după 1989 şi până în prezent), în timp ce utilizau în mod fraudulos aparatul de taxat astfel încât, indiferent de numărul de curse ori kilometri parcurşi, venitul zilnic să fie mai mic decât valoarea reală a curselor efectuate. Alţi 88 de şoferi, angajaţi la cele două societăţi, sunt cercetaţi pentru evaziune fiscală pentru predarea un decont zilnic fix de 140 de lei, ca urmare a alterării memoriei aparatelor de taxat, chestiune realizată prin grija patronatului.

„Această etapă a procesului penal reprezintă – conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație în care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai precizează procurorii în Comunicatul de Presă.

sursa foto monitorulexpres.ro

Distribuie articolul prin: