INFOTAXI, O PLATFORMA IMPOTRIVA ABUZURILOR DIN TAXIMETRIE


„Am hotărât: vom înființa un mijloc de informare în timp real către toți șoferii înscriși în platformă și împreună cu supervizer-ul desemnat de noi vom stabili ce avem de făcut în perioada următoare”.

Cam ăsta a fost momentul unde, la întâlnirea de sâmbătă a taximetriștilor, s-a luat hotărârea de înființare a unei aplicații pe android prin care șoferii de taxi să fie informați în timp real despre ce se întâmplă, cum se întâmplă și, mai ales, de ce se întâmplă în taximetrie.

screen info taxiCă dezinformarea și cozile de topor sunt arhiprezente în viața taximetristului zi de zi, nu mai este un secret pentru nimeni. Cu aceste cozi de topor și prin dezinformare se reușește ca taximetristul să fie prostit și umilit, manipulat și fraierit de către cei care au interese financiare uriașe în această activitate, și este o realitate care nu poate fi contestată de nimeni, care are și va avea un singur rezultat: „se va alege praful și pulberea”, sunt concluziile la care au ajuns taximetriștii prezenți la întâlnirea de sâmbătă și care au delegat câțiva reprezentanți să inițieze și să creeze această aplicație.

Costatarea că taximetristul este manipulat și dezinformat a fost făcută până și în plenul Camerei Deputaților, prin declarația politică pe care Gheorghe Udriște, deputat la vremea aceea și bun cunoscător al fenomenului taxi din București și Ilfov, o rostea de la Tribuna Parlamentului României. Vedeți declarația politică din Parlament aici.

Că în perioada următoare vor avea loc modificări legislative importante care probabil vor schimba în bine sau în rău felul în care se va desfășura taximetria în viitor, este și asta o realitate. Taximetria fierbe și șoferul de taxi este ținut, din nou, departe de masa bogaților, fără să fie băgat în seamă și uitându-se că el este principalul element în această activitate.

Adunarea de sâmbătă, la care au luat parte peste 200 de taximetriști dar și președinții organizațiilor profesionale din București a avut ca principală temă iminența modificărilor legislative ale Regulamentului Cadru de către Primăria Capitalei și modalitatea prin care fiecare șofer de taxi va putea să își exprime punctul de vedere pe aceste modificări legislative.

Că patronatele și dispeceratele sunt reprezentate puternic în cadrul “Grupului de Lucru”, înființat în urmă cu mai bine de un an de către Primarul General Gabriela Firea, este o evidență în condițiile în care taximetriștii nu au decât doi reprezentanți în acest Grup de Lucru. Cererile patronatelor cu privire la modificările pe Regulament circulă deja pe paginile de socializare și produc nemulțumire în rândul șoferilor de taxi:

– Anularea atestatului în cazul refuzului sau condiționării unei curse

– Interzicerea transmiterii comenzilor de taxi prin aplicații care nu sunt dispecerate

– Interzicerea taxiurilor din Ilfov să opereze în București

– Negocierea directă a contractului de dispecerizare cu transportatorul deservit de către dispecerat

reg cadru

“Există două moduri prin care ne putem rezolva problemele: prin reprezentantul pe care îl vom trimite acolo și presiunea din stradă. Noi am mai avut inițiative, un program de 200 de pagini prin care am vrut să înființăm un dispecerat al taximetriștilor la Primărie. Dar ăla de sus nu va face nimic până nu va simți suflul a 3000 de oameni în spate”, spuneau taximetriștii la întâlnirea de sâmbătă.

Vom creea un mijloc de informare în timp real către toți șoferii înscriși în platformă și împreună cu supervizer-ul desemnat de noi vom hotărî ce avem de făcut în perioada următoare.

“Inclusiv printre noi se află oameni care dezinformează prin toate mijloacele posibile. Toate dezinformările nu au fost decât niște „dume”, publicate de către lingăii dispeceratelor și i-ați văzut acuma cine sunt. De data asta, indiferent că vorbim despre primărie sau despre mafie, să vedem cum o să se opună tehnologiei. Ce nu au înțeles nici dispeceratele și nici primarul, este faptul că în România, tehnologia evoluează și nu poate fi oprită prin nicio legislație și prin nicio ordonanță de urgență. Vă promit că această platformă va schimba radical modul în care fiecare dintre noi va fi informat și o să fiți mulțumiți. Vă garantez că va fi folosită de cel puțin 8000 de șoferi din București și o să vreau atunci să știu care primar are curaj să spună celui pe care noi îl trimitem acolo cu revendicările respective: ieși afară! Prin crearea acestei platforme, următoarea acțiune va fi un succes garantat. Există oricând posibilitatea să primiți un mesaj prin această aplicație și în care să fiți chemați la o cafea, unde credeți? Unde ne place nouă: La primărie!”, spun taximetriștii inițiatori ai platformei.

“Nemulțumirile colegilor sunt întemeiate și mă bucur că ați luat asemenea hotărâri, însă va trebui să venim cu soluții și mai bune de atât. Mai departe, dați un sms care să conțină numele dumneavoastra la numărul de telefon 0736 959595. Veți fi puși la curent cu toate propunerile care se vor face, și în felul ăsta o să putem să comunicăm cu toții”, se explică de către cei desemnați, modalitatea de accedere în aplicație a șoferului.

“Vrem ca reprezentanții desemnați de noi, respectiv asociațiile, să vină și să spună că pentru ca această platformă să meargă bine vor trebui să conlucreze, să vă strângeți mâinile și să nu mai aveți contre. Tăiați trecutul, ștergeți cu buretele ce a fost și veniți să spuneți: suntem o forță. Vrem să ne spunem și noi punctul de vedere așa acum ăia care mănâncă din tortul ăla de ani de zile o fac zilnic și bravo lor că o fac. Din cauza divergențelor dintre asociații, unii au profitat și bravo lor. Dacă veți înceta divergențele, totul va fi bine”, mai spun taximetriștii.

„Am făcut un tur de forță și am înființat această platformă în două zile. Echipa va primi sesizări și notificări de la șoferi cu privire la toate abuzurile care se fac în taximetrie. Va înregistra dacă un șofer a fost suspendat de la comenzi, dacă a fost amendat de către un dispecerat sau dacă i-a fost reziliat contractul de muncă sau de dispecerizare pe nedrept. Lucrăm în condiții mizere și autoritatea nu găsește vinovatul decât în șoferul de taxi, obligat să se alinieze regulilor abuzive impuse de angajatori sau de către dispecerate. Pe lângă informarea directă a șoferilor cu privire la modificările legislative, vom integra această platformă direct cu autoritățile, care vor trebui să răspundă, conform legislației, la orice sesizare pe care o vom trimite. Trebuie ca autoritatea să vadă cauza și nu efectul pentru care taximetria a ajuns așa, și în care vinovatul nu este întotdeauna șoferul de taxi. Aplicația va avea în viitor și alte opțiuni, care vor fi integrate la cererea șoferilor, dar și clienții vor avea acces, printr-o secțiune pe care o vom dedica exclusiv, însă prioritatea noastră este momentan taximetristul”, spune unul dintre inițiatorii care se ocupă de implementarea acestei aplicații.

Despre aplicație:

„Toate știrile locale și naționale referitoare la transportul public în regim de taxi la un loc. Obiectivul principal este de a furniza informații actualizate la fiecare modificare sau propunere legislativă în industria de transport public în regim de taxi.  Info Taxi are ca obiectiv înștiințarea și informarea taximetriștilor cu privire la tot ceea ce urmează să se modifice în domeniul transportului public în regim de taxi. Info Taxi te ține la curent cu avantajele și dezavantajele modificărilor sau propunerilor legislative în transportul public în regim de taxi, la nivel local și național”, se arată în descrierea pe care echipa desemnată de către taximetriști au făcut-o în magazinul de aplicații Google Play.

Aplicația poate fi descărcată din magazinul de aplicații Google Play. Pentru a descărca aplicația accesati link-ul de aici și urmați pașii indicați, confirmând înscrierea cu orice adresă de e-mail proprie. Adresa de e-mail este necesară pentru a fi la curent cu modificările tehnice pe care aplicația le va suporta în timp.

Deocamdată, funcționează doar în țară, și ca o glumă, dincolo de utilitatea și noutatea creării acesteia, nu are încă alertă la cutremur.

Se speră însă, că se va cutremura sistemul care, de prea mult timp, a nenorocit această activitate, cândva una în care taximetristul era respectat.

Succes colegilor!

https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.infotaxi