DESPRE SEDINTE. SI NU NUMAI.

Taximetriștii se organizează și panica e mare.

Modificarea legislației locale face ca taximetriștii să își caute direcția, reprezentanții și mijloacele prin care vor putea să schimbe actuala stare de lucruri.

Taximetriștii se organizează și cozile de topor sunt activate.

Regulamentul Cadru este unul din cele mai importante acte normative care reglementează această activitate. Dacă momentul va fi ratat și acest Regulament Cadru nu va fi unul corect, care să oprească abuzurile patronatelor și ale dispeceratelor, care să oprească interpretările legislative ale funcționarilor din Primărie, taximetria nu va avea nicio șansă.

Vor urma alți ani în care vom primi ore de suspendare, amenzi date de către dispecerate, mâini rupte de către controlori de trafic și decolantări în plină stradă.

Există oameni care ne pot reprezenta, pe care îi cunoaștem și care știu despre ce este vorba. Și vom fi cu „geana” pe ei. Și vom ști dacă vor trăda interesele noastre, ale taximetriștilor.

„Sâmbătă, 11-03-2017, în jurul orei 15, în incinta Sema Parc, a avut loc o întrunire a unei părți dintre taximetriștii nemulțumiți de cum au fost și sunt reprezentați de COTAR. Cum a ajuns COTAR să ne reprezinte fără să ne dăm seama? 

La începutul aplicării legii 38/2003, eram obligați să depunem, la autorizare sau la atestarea profesională, o recomandare de la Camera Taximetriștilor.

În același timp, fiind condiționați, depuneam și o cerere de adeziune la această asociație. Între timp, Camera Taximetriștilor a devenit parte din COTAR.

De atunci, ce a făcut bun COTAR pentru noi, taximetriștii din București? 

Un exemplu! Eu rețin atât: a devenit complice al patronatelor și implicit al corupției. A permis ca taxiurile cu autorizații de Ilfov să opereze în București. A permis aplicarea așa-zisului tarif de criză. A ajutat la falimentarea unor mici SRL-uri și a unor PFA-uri.

De ce marii operatori de transport au supraviețuit? Pentru că au avut capacitatea financiară și pârghiile necesare să angajeze avocați sau să mituiască. Ăsta ar fi răspunsul la întrebarea de ce avem grefe, ilfov, neautorizați, pirați. Prin vocea domnului Ștefănescu, au început să aibă activitate odată cu începerea campaniei electorale pentru alegeri parlamentare – omul spera la un loc în parlament. A continuat, la indicațiile și cu sprijinul unor patronate din taximetrie, nicidecum spre binele și în avantajul celor pe care ar fi trebuit să îi reprezinte și cărora le cerșea votul.

Am făcut această introducere pentru că la întrunire au fost voci care întrebau de ce se tot amintește în discuții despre COTAR. Despre ce a fost vorba la întrunire sau ce am înțeles eu: s-a adus la cunoștință unele puncte prin care se consideră că suntem dezavantajați pe piață. De exemplu: aceste colante ale dispeceratelor (considerăm că un client a ajuns să nu mai aleagă taxiul dupa criteriul calitate/preț ci după colante).

Dispeceratele își fac reclamă și cresc după urma investiției, promptitudinii, curățeniei și comportamentului nostru, de nenumărate ori s-a auzit afirmația din partea clienților că firma de taxi „x” are cele mai multe mașini sau cele mai curate sau cele mai noi. Se dorește ca pe un taxi să apară doar licența, șahurile și tarifele. Eu vreau să propun că ar fi necesar și un autocolant cu numărul de telefon și adresa de e-mai la care un client să poată face o reclamație. Iar reclamațiile să fie făcute la autoritatea care a emis autorizația. S-a mai adus la cunoștință și modul de tarifare. Adică: obligatoriu tarif urban zi/noapte, tarif extraurban și au fost propuneri pentru tarif special pentru sărbătorile legale. La acest punct eu aș propune și o sancțiune: reținerea sau anularea atestatului dacă se face vinovat de acest fapt în mod repetat asupra celui care folosește tariful extraurban sau/și cel special, altfel decât regulamentar. Au mai fost și alte idei, dar am vrut să dau doar câteva exemple.

Și acum esențialul; s-a căzut de acord ca cei care ne vor reprezenta deocamdată să fie Gabi Stăvilaru, Grigore Eugen, Radu Viorel și Claudiu Săpunar.

Având în vedere cererile cu care s-a prezentat COTAR la ultima ședință din PMB, s-a format o celulă de criză și s-a deschis o platformă on-line prin care se va ține legătura cu toți cei interesați care vor să participe la această acțiune. Sunt așteptate propuneri, vom fi informați despre tot ce întreprind cei propuși să ne reprezinte. În momentul în care considerăm că unul sau mai mulți nu ne reprezintă, avem drept de veto. Un fel de „Socios de la Barca”.

Cum putem avea acces la platformă: se trimite un SMS care să cuprindă numele și prenumele celui care vrea să participe, la nr. de telefon 0736 95 95 95. Atunci automat veți face parte din program, veți putea face propuneri și veți primi și răspunsurile necesare. Deocamdată e un prim pas, totul e gratuit, e un început, eu am toată încrederea. Aaaa…..și pentru cârcotași, curioși și alte categorii: n-a fost nicio mașină de IF, în schimb a fost de la Speed”.

Gabriel Salceanu, pentru Grupul Taxi Bucuresti

Pentru conformitate, sursa comentariului o găsiți aici

Lucruri s-au discutat. Cine a avut urechi să audă, a auzit. Cine a avut ochi să vada, a văzut. Cine a vrut sa fie, a fost. Adoptarea noului Regulament Cadru este cel mai important moment care, daca va fi ratat, taximetria nu va avea nicio șansă.

Posted by Ion Popescu on 13 Martie 2017