GABRIELA FIREA: AFIRMATIILE DOAMNEI WRING SUNT NEFONDATE

În urma apariției interviului video cu Roxana Wring, consilier general al primăriei Capitalei, primarul Gabriela Firea a transmis, pentru PSnews.ro câteva lămuriri, pe care vă invităm să le citiți mai jos:

”Având în vedere declarațiile consilierului general Roxana Wring, preluate în articolul cu titlul ” Consilier general în PMB o acuză pe Firea: Ceea ce propune e nelegal! EXCLUSIV” (pe care îl puteți citi aici), Biroul de Presă al Primăriei Municipiului București face următoarele precizări:

În luna decembrie 2017, Regulamentul care face referire la activitatea de taxi în Capitală a fost modificat printr-o Hotărâre a Consiliului General, în condițiile în care vechiul Regulament nu a mai fost actualizat din anul 2009. Necesitatea de a modifica acest document s-a impus și ca urmare a pozițiilor exprimate public atât de taximetriști cât și de utilizatorii acestui serviciu, în sensul sporirii confortului și siguranței pasagerilor și nu din alte motive așa cum în mod tendențios și nefondat afirmă doamna Wring.

Mai exact, au fost reformulate și completate anumite prevederi din vechiul Regulament, referitoare la conduita șoferilor de taxi, accentul fiind pus pe obligativitatea acestora de a avea o ținută decentă și un comportament adecvat. Sub sancțiunea unor amenzi severe, aceștia nu vor avea voie să fumeze în mașină, să vorbească la telefonul mobil în timpul curselor, să asculte muzică dacă acest lucru îl deranjează pe client, să angajeze discuții pe teme sensibile care pot aduce atingere convingerilor clientului, cum ar fi cele religioase, politice sau legate de sex. Nu în ultimul rând, taximetriștii nu vor putea refuza curse și nici nu vor putea impune prețuri mai mari decât cele indicate de aparatul de marcat.

Alte modificări aduse se referă la regimul sancțiunilor (amenzi și suspendari sau anulări de licențe), cesionarea licențelor, introducerea obligativității afișării în toate taxiurile a unui număr de telverde la care clienții pot face reclamații direct la Autoritatea Publică (nu prin dispeceratele companiilor), obligativitatea dotării tuturor taxiurilor cu POS-uri, astfel încât cursele să poată fi plătite cu cardul bancar sau adaptarea criteriilor de departajare la normele de poluare (minim Euro5).

Municipalitatea își propune astfel să stabilească norme și reguli clare pentru toți cei care practică taximetria în Capitală, și nu să interzica această activitate pentru taximetriștii care utilizează aplicații. Pentru că Municipalitatea să poată garanta calitatea acestor servicii este însă nevoie ca toate companiile care prestează servicii de transport persoane să intre în legalitate, să obțină autorizația de transport și licență, în acord cu prevederile legale.

În ceea ce îi privește pe taximetriștii care nu au posibilitatea achiziționării unei aplicații, Municipalitatea a anunțat deja că aceștia vor primi de la Primăria Municipiului București o astfel de aplicație pe care o va realiza Compania Municipală de Management al Traficului”, se arată în comunicatul transmis pentru PSnews aici.