TOT INAINTE, ECHIPA STARTAXI!

Mulți dintre noi încă ne mai aducem aminte cum a fost atunci când am întâlnit-o prima oară.

A venit înspre noi timid, aidoma unei adolescente fără experiență aflată la început de drum, însă pregătită să facă lucruri pe care și de care mulți nu o credeam capabilă.

Cu farmecul momentului și stângăciile lipsei de experiență, însă gata să ofere o poveste care să merite spusă în locurile unde ne întâlneam la cafea sau bârfă, s-a prezentat fiecăruia, arătând că este dispusă să facă multe pentru bunăstarea multora dintre noi. La momentul ăla mulți nu au crezut-o, gândind despre ea că este doar un miraj sau o poveste de concubinaj pasageră, în care fiecare primește, plătește și pleacă mai departe.

Alții, mai deschiși spre aventură și noutate, au simțit-o corectă și sinceră, dându-i o șansă prin care să arate ce poate să facă. Au îmbrățișat-o generos și au ascuns „noua trăznaie” între picioare, fără să țină cont de gelozia și aversitatea „gospodinilor” invidioși. Ca în poveștile cu mame vitrege, mulți dintre noi ne aducem aminte despre trupe de comando trimise să dea peste mâna întinsă timid atunci când a început să ne ofere din prăjiturile despre care nu aveam habar că mai există și pe care „gospodinii” le împărțeau pe ochi frumoși numai unora care aveau limba mai lungă sau tonul mai slugarnic cu care dădeau „bună ziua” dispeceratului atunci când ieșeau pe stradă.

Citește și: http://academiadetaxi.info/o-aplicatie-cat-un-avocat/

Ne aducem aminte și despre momente în care, maturizându-se și evoluând continuu a fost chiar avocat și fiecare am văzut cum, din adolescenta timidă care era odată, a devenit în timp sprijin și un suport nesperat în întunericul care ne bântuia de prea mult timp activitatea, arătându-ne direcția în care se va îndrepta taximetria, într-un moment când nu știam ce înseamnă on-line, Facebook sau internet.

Dincolo de repertoarul sub care stăteam noaptea să căpătam o comandă de scârbă sau de milă sau de amplificatoarele din portbagajul fiecăruia dintre noi, nu avem cum să nu vedem că este acum pentru taximetrie principalul element și provocarea continuă spre evoluție și profesionalism. Mulți taximetriști spun cu mâna pe inimă că datorită ei merg cu bani mai mulți acasă pentru familie, că o iubesc necondiționat și că o vor așa cum este, cu plusurile și minusurile pe care le oferă în acest moment.

Taximetria trece acum prin momente dificile, cum puțini dintre taximetriștii cu experiență au mai văzut de mult timp încoace. Știm și simțim fiecare dintre noi motivele și conjunctura, nu este cazul să spunem acum de ce și cum.

Însă dincolo de asta, ea trece acum prin momente dificile. Momente care se suprapun cu momentul dificil prin care trece acum taximetria în general.

Noi taximetriștii, am fost trădați de către clienții noștri pe care i-am cărat mult timp cu tarife de cartel și care acum râd mârlănește de după geamurile fumurii ale ride-sharingului. Am fost trădați de patronate și dispecerate, care urmăresc ca propriul dulap cu prăjituri să rămână neatins. Am fost trădați de autorități și de către instituții de la care așteptam să facă lucruri care, la fel ca și ea, să ne ajute să evoluăm și să ne profesionalizăm.

Acum pentru ea, dar și pentru noi, lucrurile sunt cel puțin anormale și nedrepte. Trupele de comando din istorie, pe care le trimiteau niște unii să îi dea peste mâna timidă s-au transformat acum în trupe de gherilă instituționale locale, naționale sau externe, care nu o mai vor pe lângă noi așa cum ne-a promis zâmbind adolescentin la început. Cu virgula de rigoare, nimeni nu poate să spună că ea nu și-a păstrat farmecul și promisiunile cu care ne-a cucerit atunci când am cunoscut-o prima oară.

La îndemnul „vătafilor”din taximetrie și sub pretext legislativ, autoritatea se amestecă acum în acest parteneriat dintre noi și ea, fără să vadă cauza care a generat efectul care a adus taximetria în situația dificilă de acum, căutând vinovatul tocmai în cea care și-a asumat cele mai multe responsabilități în numele nostru. Responsabilități care au ținut de evoluție, educație și profesionalism, pe care niciunul dintre cei pomeniți mai sus nu le-au asumat în numele nostru vreodată.

Problema este alta. Ea este destul de matură și își va găsi soluția, on-line sau off-line. Sunt destui care o vor pe lângă ei așa cum este în acest moment. Sunt și mai mulți care o urăsc, pentru că nu este ce vor ei să fie, adică să ne trădeze pentru un pumn de arginți și să facă parte din clica care a nimicit și vor să nimicească prin orice mijloace posibile, taximetria. Sunt mulți care ne vor trecuți din activitatea asta de partea gherilei internaționale, care susține că prin liberalizare, dumping și sclavie, va trimite taximetria pe centura economiei de piață. Sunt și mai mulți care ne vor în activitatea asta vaci de muls, stând ghiocel pe la ușile birourilor cu stația radio sub braț și căciula în mână, făcând anticameră umil pe banii și pe munca noastră. Sunt mulți care încă visează să își schimbe Jeep-urile împachetând în continuare aer pe o obligativitate legislativă, confiscând cu ajutorul gherilei instituționale o relație naturală, care ține până la urmă de alegerea fiecăruia dintre noi.

Ea își va găsi până la urmă locul, fie on-line sau off-line, însă noi taximetriștii nu vom mai avea promisiunile făcute de ea la început. Nu vom mai avea suportul și susținerea promisă. Spectaculos și lăudabil este că încă ne susține, ca o alternativă lângă mirajul butonului ilegal de pe display-ul din telefonul clienților noștri. Pune frână unora care în istorie ne trimiteau în Siberia, altora care ne-au rupt mâini și ne decolantau în plină stradă în numele tarifului de cartel, care ne confiscau telefoanele în care aveam pusă cu oarecare înfricoșare, fotografia ei. Încă susține pe fiecare dintre noi promovând în continuare taximetristul care a evoluat și s-a profesionalizat, care știe cum să facă taximetrie adevărată, fără prețuri făcute din gură sau maimuță. Ea va ști ce trebuie să facă ca să susțină taximetristul corect și cinstit, care vrea să ducă bani în plus acasă familiei sale. Ea încă nu scuipă înspre cel care odată a îmbrățișat-o generos și i-a arătat încredere, nu terfelește prin presă sau prin birourile autorităților taximetria și taximetristul, aidoma unora care odată și-au hrănit familia din această activitate.

Țineți de ea, pentru că perspectiva e nemiloasă. Războiul financiar în numele banilor noștri și asaltul împotriva taximetriei și a taximetriștilor se duce pe toate planurile, iar totul se va întoarce împotriva noastră. Noi nu avem alternativa gherilei instituționale și trebuie să o sprijinim, să rămână în activitatea asta și pe lângă noi așa cum își dorește, ca o alternativă la ceea ce vor unii să nu fim. Dacă nu o facem, nu ne va ierta nimeni. Dacă noi vom deveni trădătorii ei, nimeni nu ne va ierta în ciuda promisiunilor făcute. Nici măcar ea.

Tot înainte, dragă echipă StarTaxi! 

Vă mulțumim pentru susținerea din ultima perioadă, șoferi și clienți, împreună! Cu ajutorul vostru am reușit să…

Publicată de Star Taxi pe 8 Februarie 2018