FUMATUL IN TAXI. DESPRE ATITUDINI SI COMPORTAMENTE

Că fumatul în taxiuri este o problemă generală, toată lumea știe și cunoaște acest lucru.

Întotdeauna au existat discuții între șoferii de taxi și clienți, care de multe ori degenerau în tot felul de atitudini neconforme sau incorecte.

Sunt cunoscute atitudini în care clientul își aprinde țigara și apoi trage de ușa taxiului să se urce. Sau când același client, pe banii și dorința lui, condiționează o comandă sau o cursă în funcție de toleranța șoferului pentru fumat sau fumători. Sunt cunoscute și atitudini ale șoferilor de taxi care, chiar dacă transportă copii, bolnavi, femei însărcinate sau bătrâni, fumează cu nesimțire la volan fără să înțeleagă că bunul simț, conduita morală sau profesională interzice acest lucru.

Legislativ vorbind, fumatul era reglementat și înainte la transportul cu taxiul.

Obligația șoferului era să obțină acordul clientului pentru asta. Șoferul putea fi amendat cu 100 de lei, adică fix aceeași sancțiune care este prevazută și în noile reglementări.

Dar e o problemă de aplicabilitate atunci când șoferul de taxi nu respectă legislația.

Conform legii, în taximetrie pauzele mai mari de 15 minute nu este socotit timp de lucru, deci șoferul nu este în timpul programului. Este în afara lui și nu este sancționabil dacă nu prestează serviciul, în litera și spiritul legii antifumat. Textul legislativ sancționează persoanele care fumează la locul de muncă sau în spațiul public, așa cum este definit în noile reglementări. Dincolo de asta, nimeni nu poate fi sancționat pentru că „a fumat”, adică o acțiune trecută, și nici regulamentul de ordine interioară al unui dispecerat nu îl poate pedepsi, pentru că regulile sunt interioare, și nu exterioare – asta dacă tot vorbim de spiritul legii.

Rămâne discutabilă și situația în care un client reclamă taximetristul, pentru că întotdeauna ar trebui să se și dovedească vinovăția lui. O fotografie sau o filmare făcută pe ascuns cu mijloace neomologate nu este admisă ca mijloc de probă în instanță sau în fața autorității .

In taximetrie, un oportunist care va „beneficia” de prevederile noi legi antifumat va fi dispeceratul, care nu va ezita, în numele clientelei proprii, să aplice sancțiuni șoferilor.

Reclamația la dispecerat pe noua lege va deveni o modă și pentru clienții care, în credulitatea lor, vor substitui dispeceratul în autoritate de sancțiune și control.

Din necunoaștere (era să spunem din prostie), atunci când reclamă atitudini neconforme, clientul sună la dispecerat. Obligația dispeceratului este să redirecționeze reclamația către autorități, însă întotdeauna, reclamația clientului se transformă în troc între dispecerat și șofer, lăsând pe dinafară autoritatea care este singura în măsura să aplice sancțiuni și să schimbe atitudini sau comportamente.

Cuantificabile întotdeauna în bani, sancțiunile interne ale dispeceratelor umflă de multe ori buzunarele patronilor cu amenzi care niciodată nu vor ajunge la bugetul de stat si lăsând clientul doar cu senzația ”senzațională” că i s-a făcut dreptate.

Să nu te aștepți niciodată ca, în calitate de client, dispeceratul să îți facă dreptate sau să aplice legislația. Nu poate, nu vrea și nici nu are cadrul legal să o facă, chiar dacă invocă regulamente interioare sau toarnă gogoși despre sancțiuni sau concedieri. Nu clientul aduce planul sau face coadă la casierie pentru plăți.

Probabil că aceste atitudini vor continua. La fel și cele ale șoferilor de taxi, ale dispeceratelor, dar și cele ale clienților, chiar dacă se aude că aproape 150 de organizaţii de tineret doresc să se implice voluntar în implementarea acestei legi. Suntem siguri că 151 dintre ele vor suna în continuare la dispecerate să reclame obiceiuri si „metehne” care vin din istorie.

Pentru că la taxiuri, din prostie sau din necunoaștere, spiritul acestei legi va fi în continuare viciat de fumuri, atitudini si comportamente care nu vor proteja prea mult bătranii, copii, femeile însărcinate sau nefumătorii.

Pentru că dincolo de legislație, rămâne bunul simț.

fumat taxi 1