Până când autoritățile astea se hotărăsc ce și cum se va rescrie felul și modul în care vom face taximetrie în următoarea perioadă de timp, sau până când dispeceratele carteliste se vor întâlni iarăși la cârciumă să ne stabilească tarife sau modificări legislative, am fost la dispeceratul Taxi Nord, să vedem ce sunt, cine sunt, cum sunt și mai cel mai important, să vedem cum stă treaba cu tariful, singurul element de care taximetristul a uitat să vorbească de prea mult timp – cam de la maimuță și de la cartel încoace.
Dintr-o dată și de la o vreme, taximetristul nu mai vorbește despre bujii, carburatoare, pivoți, bucși sau planetare. Nu mai vorbește nici despre tarif, concedii, contracte sau condiții de muncă, despre normalitate, alternative, soluții sau drepturile pe care trebuie să le aibă în această activitate.
Acum, taximetristul vorbește despre ridesharing, aplicații, megabiți, trafic de date, android și cloud, facebook, like și share. Taximetristul mai vorbește și despre politică, fotbal, cartel, contracte de gestiune delegată, autorizații, legi, ordonanțe de urgență, corupție, DNA sau pușcărie, într-o cultură de bordură pe care puțini o înțeleg, promovată de „niște unii”, care țin taximetriștii ocupați în teme false și pentru distragerea atenției de la adevăratele probleme din taximetrie.
Că am lăsat în urma rulmenți, bucși și planetare, nu este un lucru rău – mulți spun că asta este evoluția. Din nefericire pentru noi, de la ride-sharing și cartel încoace, taximetria îmbătrânește urât fără să învățam mare lucru din istorie, și asistăm la un adevărat război ideologic pe principii și concepte nemaivăzute și nemaiauzite în cultura noastră de bordură. Patronatele se războiesc prin instanțe pentru banii noștri. Autoritățile vor să reglementeze Facebook și Twitter pe principii de concurență neloială. Pirații tehnologici poartă discuții prin Guvern și scot în stradă mii de oameni din toată Europa, parlamentul ne învață ce înseamnă economia colaborativă sau conceptul peer-to-peer, toate astea sunt teme care ne țin ocupați și aruncă în derizoriu noțiunile elementare de la care se pleacă în orice afacere cu taxiuri și taximetriști: tariful, parteneriatul și nu în ultimul rând, omul.
Și noi vrem tarif dinamic, taxă extraurbană, taxă de anulare a comenzii sau cursele cel mai bine plătite. Și noi putem să oferim clienților apă plată, bomboane și înghețată. Și noi putem să facem multe. Însă până o să oferim toate astea, trebuie întâi să primim. Sau invers, ca o echivalență absolută de reciprocitate și respect între client și taximetrist, acolo unde Taxi Nord poate să fie locul in care cele două entități ar putea să se regăsească, într-o normalitate pe care, de mult timp nu mai o regăsim în taximetria momentului.
Nu am vorbit cu cei de la Nord despre planetare, android sau share. Am vorbit despre concepte și motivații, despre realități în care suntem, despre soluții și alternative, despre condiții și mai ales, despre oameni. Până când – de supărare, vom trece cu toții la ride-sharing și plata în bitcoin, Taxi Nord poate să fie soluția pentru oamenii pe care dispeceratul îi vrea în noua construcție, și în care bătălia pentru tarif, pentru principii și mai ales pentru evoluție nu este o glumă sau o temă falsă care să țină taximetristul ocupat.
Plata cu cardul prin POS-uri instalate pe bordul fiecărui taxi, plata prin aplicație sau direct în contul bancar al șoferului, mașini pentru bagaje mari sau dedicate persoanelor cu dizabilități și deservirea clienților de la aeroportul Otopeni, sunt concepte care sunt deja implementate la Taxi Nord, ca o aplecare spre tehnologie și evoluție, spre nevoile și dorințele clientului adevărat, pe care nu îl mai regăsim de mult prin taxiurile noastre.
Citește și:
Ridesharing-ul, androidul, taximetristul, autoritatea și clientul sunt acum într-un „război” ideologic. Și când e război, logic este să cauți parteneri și aliați. Făcând analogii cu Nato – dispeceratul care a luat cu asalt tariful, Taxi Nord poate să fie aliatul taximetristului în acest război ideologic, dacă ai principii sănătoase și normale în care vrei să îți desfășori activitatea. Este o certitudine: hotărârea și implicarea în problemele care apasă acum taximetria, soluțiile către evoluție în relația dintre client, șofer și management în toate variantele posibile sunt preocupările Taxi Nord, și sunt alternative care ar putea să aducă din nou parteneriatul, într-un concept în care oamenii, fie ei taximetriști sau clienți, sunt în centrul atenției, pentru a oferi și a primi cele mai bune servicii.
Cam așa stă treaba cu tariful de la Taxi Nord. Pentru că, până la urmă și până se va schimba ceva, tariful ne scoate din rahat. Și pe noi taximetriștii, dar și pe clienții adevărați, care sunt nemulțumiți de realitățile și stările de lucruri anormale din taximetrie.
În deplină înțelegere cu alternativele și soluțiile pe care le dorește pentru taximetrie și taximetriști, dezinteresat și în deplin acord cu termenii și condițiile acestui site, Taxi Nord va avea mereu un loc în aceste pagini, în conformitate cu principiile pe care noi le promovăm aici.
Pentru clienți, aplicația actualizată la zi a Taxi Nord o puteți descărca de aici, dar găsiți șoferii Taxi Nord pe oricare din aplicațiile enumerate în oferta de dispecerizare: Star Taxi, Clever Taxi sau GTI Taxi, și pe infochioșcurile din incinta terminalului sosiri din Aeroportul Otopeni. Pentru mai multe, vizitați site-ul Taxi Nord aici.