COTAR: NU AM CERUT NICIODATA ELIMINAREA UBER! COMUNICAT DE PRESA

Transportatorii autorizaţi amână până după 16 aprilie protestele şi aşteaptă legiferarea activităţii Uber

Operatorii şi transportatorii autorizaţi din România amâna până după 16 aprilie protestele anunţate pentru luna martie, aşteptând adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să elimine ”pirateria” din acest domeniu şi să legifereze activitatea tuturor operatorilor de transport, inclusiv a platformelor de tip Uber.

Permanent și repetat, eliminate din legislație

”Noi, transportatorii, nu am cerut niciodată eliminarea UBER şi a altor platforme similare de pe piaţă, ci intrarea în legalitate a acestor sisteme, ca şi a tuturor celorlalate forme de transport care acum reprezintă concurenţă neloială. Nu dorim eliminarea concurenţei, ci o concurenţă loială, în care toţi actorii pieţei să fie egali în faţa legilor statului român”, se arată în comunicatul Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Se vrea ca aplicațiile de intermediere comenzi de taxi să se autorizeze ca dispecerate

Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, a declarat că ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a promis confederaţiei că va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în aşa fel încât activităţile neautorizate de transport să fie sancţionate şi aplicaţiile de tip UBER sau ale altor platforme similare să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcţioneze legal, dacă vor să-şi desfăşoare activitatea în România.

”Această Ordonanţă de Urgenţă a plecat spre avizare, către Ministerul Dezvoltării şi Ministerul de Interne, pe data de 17 martie 2017. Din informaţiile noastre, Ministerul Afacerilor Interne susţine această ordonanţă. Aşteptăm acum şi susţinerea din partea Ministerului Dezvoltării şi cerem Guvernului să adopte cât mai repede această Ordonanţă.”

În cazul în care această ordonanţă nu va fi dată de guvern, COTAR va organiza acţiuni de protest după 16 aprilie.

Cotar: pirații pun în pericol investiţiile companiilor care respectă legea și strică imaginea României în lume

„Piraţii din Transporturi strică imaginea companiilor de taxi din România şi chiar imaginea României în lume. Dorim să asigurăm un transport civilizat, un tarif unic, reactualizat în funcţie de costuri, fără piraterie, fără posibilitatea de negociere a preţului „la negru”.

Dorim, de asemenea, să garantăm siguranţa şi confortul clienţilor care au nevoie de transport în regim de taxi şi transport prin curse regulate, iar pentru aceasta toţi trebuie să respecte legile în vigoare”, se mai spune în comunicatul de presă al COTAR.

ob_8eb24d_cotar-logo

COMUNICAT DE PRESĂ

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) așteaptă Ordonanța de Urgență care va elimina pirateria și toate activitățile neautorizate din Transporturi.

COTAR amână acțiunile de protest planificate inițial pentru sfârșitul acestei luni, care ar putea fi organizate după 16 aprilie, în cazul în care Executivul va ignora cerințele noastre referitoare la legiferarea intrării în legalitate a tuturor operatorilor de transport din țară.

Miercuri, 8 martie, am depus cererea pentru organizarea unor acțiuni de protest în perioada 29-31 martie, la București, apoi am avut o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Transporturilor, pe 10 martie.

Domnul ministru Răzvan Cuc ne-a promis că va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în așa fel încât activitățile neautorizate de transport să fie sancționate și aplicațiile de tip UBER sau ale altor platforme similare să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcționeze legal, dacă vor să-și desfășoare activitataea în România. Cât timp există o legislație națională, nu este posibil ca unii transportatori să se supună legilor și alții să funcționeze sfidând aceeași legislație, fără a fi sancționați. Această Ordonanță de Urgență a plecat spre avizare, către Ministerul Dezvoltării și Ministerul de Interne, pe data de 17 martie 2017. Din informațiile noastre, Ministerul Afacerilor Interne susține această ordonanță. Așteptăm acum și susținerea din partea Ministerului Dezvoltării și cerem Guvernului să adopte cât mai repede această Ordonanță.

În privința protestului, până în prezent nu am primit un răspuns de la Primăria Capitalei, nici că a fost aprobat, dar nici că a fost respinsă cererea noastră. Așteptăm până pe 16 aprilie Ordonanța de Urgență pentru eliminarea pirateriei din transporturile rutiere, iar în cazul în care această ordonanță nu va fi dată de guvern, COTAR va organiza acțiuni de protest. Nu cerem bani, nu cerem privilegii, ci doar o Ordonanță de Urgență care să-i oblige pe toți trasnportatorii rutieri să se supună legislației în vigoare.

COTAR atrage atenția asupra faptului că haosul din piața trasporturilor pune în pericol investițiile companiilor care respectă legea, deoarece fenomenul pirateriei a luat amploare în ultimul timp și a preluat cea mai mare parte din piață. Prin eliminarea pirateriei, guvernul va readuce situația din trasnporturi la normalitate și astfel vor fi garantate și investițiile transportatorilor. COTAR cere, de asemenea, eliminarea unei modificări legislative făcute de un deputat cu anumite interese ascunse, care în anul 2015 a reușit să introducă o frază cu doi termeni-cheie, care modifică sensul inițial al Legii 38 din 2003: „permanent” și „repetat”. Acești doi termeni juridici, introduși cu bună știință în textul legii, au făcut imposibilă acțiunea autorităților în sensul stopării fenomenului pirateriei și astfel a luat amploare activitatea neautorizată, în defavoarea economiei românești și a firmelor care respectă legea și depun toate eforturile necesare pentru obținerea autorizațiilor.

Menționăm, de asemenea, că noi, transportatorii, nu am cerut niciodată eliminarea UBER și a altor platforme similare de pe piață, ci intrarea în legalitate a acestor sisteme, ca și a tuturor celorlalate forme de transport care acum reprezintă concurență neloială. Nu dorim eliminarea concurenței, ci o concurență loială, în care toți actorii pieței să fie egali în fața legilor statului român. Activitatea UBER este nereglementată în România, deci se află în afara legii.

Nu suntem la începutul anilor ’90, să ne supunem necondiționat tuturor ilegalităților. Nu dorim un alt caz Bechtel în România, care să ne bage în faliment, la nivel de țară. Pirații din Transporturi strică imaginea companiilor de taxi din România și chiar imaginea României în lume. Dorim să asigurăm un transport civilizat, un tarif unic, reactualizat în funcție de costuri, fără piraterie, fără posibilitatea de negocierea prețului „la negru”. Dorim, de asemenea, să garantăm siguranța și confortul clienților care au nevoie de transport în regim de taxi și transport prin curse regulate, iar pentru aceasta toți trebuie să respecte legile în vigoare. În caz contrar, nu sunt altceva decât „pirați”.

Biroul de Presă COTAR