BRASOVUL CAUTA GOLANII FINANCIARI DIN TAXIMETRIE!

O amplă acțiune a polițistilor și procurorilor din Brașov a avut loc ieri. Peste 260 de polițiști, jandarmi și procurori sunt veniți și din județele învecinate, și au descins în cadrul celei mai mari razii care a avut în județul Brașov în ultimii 20 de ani. 

175 de polițiști judiciari, 25 de polițiști de la Poliția Transporturi, 75 de jandarmi, procurori și angajați ai serviciului Biroului Român de Metrologie Legală (BRLM), au luat la control taximetria din Brașov. Procurorii au descins la sediul mai multor firme și dispecerate din municipiu într-o acțiune fără precedent cu privire la evaziunea fiscală din taximetrie.

Într-o declarație de presă, purtătorul de cuvânt al IJP Brașov, cms șef Liviu Naghi, spune că acțiunile vizează depistarea autoturismelor tip taxi care folosesc un sistem fraudulos de taxare, generându-se astfel infracțiuni de evaziune fiscală. De asemenea, în baza autorizațiilor emise de magistrați, polițiștii au efectuat și 6 percheziții la diferite adrese din municipiul Brașov.

În acțiunea fără precedent din municipiul Brașov sunt veniți polițiști din IGPR și ai Poliției din Transporturi din alte județe, deoarece se pare că la dispeceratele de taxi Bratax și Martax mai multe persoane cu funcții importante din MAI pe plan local, au afaceri în taximetrie și legături de afaceri cu aceste dispecerate, scrie cotidianul on-line Newsbv.ro

Toți taximetriștii din trafic sunt duși în parcarea de la Roman SA, de pe strada Poienelor nr. 5. Aici sunt cercetați în legătură cu afaceri necurate cu gaz lichefiat, dar și pentru aparate de măsurare măsluite. Se pare că implicați în presupusele infracțiuni de evaziune fiscală ar fi și angajați ai Direcției Regionale de Metrologie Legală.

„Acțiunile se desfășoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov, care va emite un comunicat de presă cu privire la infracțiunile constatate, prejudiciul cauzat și persoanele cercetate“.

Urmărirea penală în acest dosar a început încă din 8 iulie, pentru infracţiunea de evaziune fiscală, „reţinându-se că societăţi comerciale din municipiul Braşov, având ca obiect de activitate transportul în regim de taxi şi de închiriere, nu evidenţiază integral în actele contabile operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile reale obţinute”, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului Curţii de Apel Braşov.

Procurorii nu au precizat câte firme şi nici câte persoane sunt vizate în acest dosar.

Ulterior, în data de 10 noiembrie, a fost extinsă urmărirea penală în cauză, deoarece procurorii au avut indicii că societăţile vizate „au implementat un mod de lucru având ca scop obţinerea de venituri prin folosirea de acte justificative nereale obţinute ca urmare a utilizării frauduloase a aparatelor de taxat”, se mai arată în comunicat.

Până în prezent, a fost stabilit un prejudiciu adus bugetului de stat estimat la suma de cinci milioane de lei. La prejudiciul adus bugetului de stat a contribuit şi indiferenţa clienţilor în a solicita bonurile fiscale pentru cursele efectuate şi achitate.
„Având în vedere că infracţiunea de evaziune fiscală se află în sfera securităţii naţionale, fenomenul evazionist fiind o problemă de securitate economică, au fost constituite grupuri de lucru la nivelul parchetelor, care monitorizează şi desfăşoară acţiuni de eradicare a evaziunii fiscale, finalizate azi cu acţiuni operative”, mai precizează procurorii.

Până în acest moment, s-au pus în executare şase mandate de aducere pe numele unor administratori ai societăţilor vizate.

Vă reamintim că în acest moment, marea majoritate a taximetriștilor din Municipiul Brașov au decis zilele trecute majorarea tarifului pe km de la 1,35 lei/km la 1,53 lei tariful de zi si 1,73 lei/km tariful de noapte. În total, în municipiul Braşov sunt înregistrate 1.024 de autovehicule de taxi aparţinând unor firme, 402 aparţinând persoanelor fizice autorizate şi şapte aparţinând unor întreprinderi familiale. În perioada următoare, vor fi eliberate 80 de avize pentru persoane fizice autorizate, trei avize pentru întreprinderi familiale şi 21 pentru firme, respectiv pentru un număr de 57 de maşini în vederea aprobării acestor tarife. La Primărie mai sunt depuse în vederea avizării şi alte 24 de solicitări din partea unor persoane fizice autorizate şi 13 din partea unor firme, pentru 45 de maşini, iar unele dispecerate și transportatori de pe raza municipiului Brasov au declarat că nu vor majora acest tarif.

Sursa foto: Taximetrist Brasovean.com

Agerpres – Comunicat de presă – IGPR marţi, 25 Nov 2014

ACȚIUNE PENTRU VERIFICAREA LEGALITĂȚII ACTIVITĂȚII DE TAXIMETRIE
Polițiștii din Brașov efectuează, la această oră, șase percheziții domiciliare pe raza municipiului Brașov și desfășoară activități în teren pentru depistarea unor taximetriști bănuiți de evaziune fiscală prin folosirea unui sistem fraudulos de taxare.

La data de 25 noiembrie a.c. 200 de polițiști, dintre care 25 de la Secția Regională de Poliție Transporturi Brașov și 175 de polițiști din cadrul I.P.J. Brașov, desfășoară o acțiune de verificare a legalității activităților unor societăți de taximetrie din municipiul Brașov.

Activitățile se desfășoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Brașov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov. În baza autorizațiilor emise de magistrați, polițiștii efectuează 6 percheziții, în municipiul Brașov. De asemenea, polițiștii urmăresc depistarea taximetriștilor bănuiți că ar folosi un sistem fraudulos de taxare, săvârșind astfel infracțiuni de evaziune fiscală. La acțiune participă și 75 de jandarmi.

CENTRUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE