ANGAJATORUL ITI PLATESTE CONTRIBUTIILE LA STAT? VERIFICA DACA ESTI ASIGURAT!

Unii angajatori practica diverse abuzuri in ceea ce priveste raporturile de munca ale salariatilor: nu le inregistreaza contractele de munca in REVISAL, le modifica prima pagina din contract, respectiv le reduc timpul de lucru si salariul fara ca oamenii sa stie, le suspenda contractul de munca fara stirea lor, sau cu stirea lor dar santajându-i pe angajati cu pierderea locului de munca.

Inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de munca (ITM) Dolj – Catalin Mohora, a declarat in cadrul emisiunii „Economia Sudului” ca anumiti angajatori modifica prima pagina din cele doua ale contractului individual de munca.

Angajatii constata ca desi au semnat un contract de munca in care au trecut un salariu si timp de lucru de opt ore pe zi, au de fapt contract de munca pe doar doua ore pe zi si cu un salariu net diminuat considerabil.

„Exista cazuri in care angajatorul suspenda contractul de munca al salariatului fara stirea acestuia, cel mai probabil pentru a nu plati mai multe luni impozite si contributii la stat. In acest caz, angajatii trebuie sa stie ca au anumite drepturi: angajatorul nu poate suspenda contractul de munca decat la cererea salariatului”, spune Mohora.

„Exista reprezentanti ai firmelor care ii santajeaza pe angajati cu pierderea locului de munca daca nu sunt de acord sa semneze cererea pentru suspendarea contractului de munca sau le invoca acestora conditiile dificile ale societatii din punct de vedere financiar si ii roaga pe salariati sa accepte diminuarea salariilor sau suspendarea temporara a contractelor de munca”, declara Catalin Mohora pentru ziaristii de la Gazeta de Sud.

„Se modifica doar principala pagina a contractului individual de munca, unde nu sunt semnaturile si se mentine doar a doua pagina, unde a semnat angajatul. De aceea, eu insist pe ideea ca salariatii trebuie sa intre in posesia unui exemplar din contractul individual de munca inca din primul moment in care l-au semnat. Omul ne sesizeaza ca el a semnat un contract individual de munca cu timp de lucru de opt ore pe zi, iar ulterior constata ca are un contract cu timp diminuat de munca de o ora, de patru ore, dar, de regula cu doua ore”, a mai spus inspectorul-sef Catalin Mohora.

Pentru a verifica daca angajatorul va plateste contributiile CNAS, urmati pasii urmatori:
Intrati pe link aici
1. Introduceti CNP (codul numeric personal) format din 13 cifre
2. Completati casuta urmatoare cu cifrele generate de interogare (cele cu verde)
3. Apasati casuta care are in interiorul ei mesajul „cauta”