ANAF A PUBLICAT LISTA CU DATORNICII LA STAT. TAXIMETRIA, PLINA DE DATORII

Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF – în termeni populari, a publicat lista cu restanțele la bugetele de stat ale firmelor.

Taximetria, plină de datorii

O simplă căutare în aplicația pusă la dispoziția publicului de către ANAF și combinată cu  lista autorizaților  de pe site-ul PMB dezvăluie o realitate cruntă a taximetriei, mai ales a celei din București.

 

anaf1

 

Tarifele cartelizate, legislația ambiguă, concurența neloială și lipsa de implicare a autorităților în a supraveghea și controla acest domeniu de activitate a dus la o situație fără precedent în care regăsim zeci de firme în procedură de executare silită și care își așteaptă sfârșitul – încet dar sigur, într-un tablou grotesc cam cât 1,39 lei/km.

Prinși între piața liberă și reglementări, deși teoretic legislația este cât se poate de „prietenoasă” cu aceste firme care, prin limitarea numerică de 4/1000 de locuitori a autorizațiilor de taxi ar fi trebuit să protejeze acest business, regăsim în baza de date a ANAF mulți transportatori care au datorii uriașe la bugetul de stat.

Cauzele pot fi doar bănuite și scapă cine poate, spun taximetriștii

„Transportatorii autorizați, în special firmele, au predat gestiunea afacerii către dispecerate, mulțumindu-se să încaseze plan de azi pe mâine, fără să se gândească că au o afacere pe termen lung care necesită investiții pentru viitor sau profit pentru plata impozitelor și a taxelor către stat. Iar aceste dispecerate au trădat transportatorii în numele „comandelor” multe pe tarif de cartel și acum culeg roadele a ceea ce au semănat, adică falimentul. Scapă cine poate și de aceea nu identificăm dispecerate în faliment sau cu autorizații de dispecerizare retrase, ceea ce nu se poate spune despre firmele care au în gestiune delegată autorizațiile de transport și de taxi”, spun cunoscătorii în ale taximetriei.

„Moarte naturală”, se discuta nu cu mult timp în urmă prin birourile din Primăria Capitalei

O moarte naturală pe care mulți transportatori, deși cu datorii la bugetul de stat și regăsiți pe listele ANAF cu multe milioane restanțe încearcă să o evite prin cesiuni, divizări, reorganizări prin faliment sau certificate fiscale false în procedurile de vizare/prelungire a autorizațiilor de transport și de taxi.

Curios este și faptul că, deși regăsim pe lista datornicilor multe firme de taxi care înregistrează datorii la bugete de multe mii sau milioane de lei, acestea și-au prelungit autorizațiile de transport și de taxi fără probleme, deși legea – respectiv HCGMB 178/2008 interzice acest lucru. Cum? Rămâne de văzut, de auzit și de…cercetat penal…

Dar despre acest subiect, într-un articol viitor.

Lista contribuabililor cu datorii la Bugetul de Stat o găsiți aici

 

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL PRIN: