„La aceste manifestări va participa un număr de aproximativ 5.000 de taxiuri, autobuze și autocare care aparțin patronatelor din transportul de persoane în regim taxi, transporturi prin curse regulate și PFA din taximetrie. Mitingul de protest se va desfășura sub organizarea Confederației COTAR. Facem mențiunea că vor fi depuse cereri de protest la aceeași oră, în aceeași zi, în toate marile orașe”, se arată în comunicatul COTAR.
„Activitățile ilegale, neautorizate, nelicențiate de transport persoane în regim taxi, prin folosirea unor platforme informatice de tipul UBER, încalcă dreptul la concurență loială și conduc la dispariția activității de taxi în condiții legale. Deși firmele care practică pirateria încearcă să creioneze altă situație juridică, susținând că activitatea lor doar facilitează relația de ride-sharing, aceste firme desfășoară în fapt activitatea de dispecerizare și transport persoane în regim de taxi, aspect care rezultă atât din funcțiile aplicației Uber, cât și din calitatea în care acționează șoferii, modul de lucru al acestora și din relația acestora cu partenerii UBER”, precizează COTAR.
COTAR susține că, în timp ce transportatorii care prin curse regulate și taxi sunt supuși controalelor drastice din partea autorităților, clienții apelează la curse ilegale care sunt mai ieftine, tocmai pentru că nu se plătesc taxele și impozitele prevăzute de legislația în vigoare.
Noi nu cerem să dispară concurența de pe piață, ci să se autorizeze.
„Noi nu cerem să dispară concurența de pe piață, ci să se autorizeze, conform legislației în vigoare. Astfel vom avea o concurență legală și autorizată. Legea românească trebuie să protejeze activitățile legale și să găsească mijloace de descurajare a activităților ilegale”, se mai arată în comunicatul COTAR.
Primăria Capitalei a comunicat luni, că primarul Gabriela Firea va promova în următoarea ședință a Consiliului General, un proiect de hotărâre ce va stabili norme și reguli „clare” pentru toți taximetriștii din Capitală, urmând ca prin noul regulament să fie interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează în prevederile legislației în domeniu.
„În urma întâlnirii pe care am avut-o ieri cu Primarul General, Gabriela Firea, Primăria Capitalei a răspuns în modul cel mai firesc solicitărilor noastre care exprimă cerinţele tuturor asociaţiilor taximetriştilor licenţiaţi: eliminarea concurenţei neloiale, practicate prin sistemele de aplicaţii online ce oferă servicii ilegale de taximetrie. Din moment ce noi plătim taxele impuse prin lege şi respectăm toate cerinţele legilor în vigoare, nu putem înţelege de ce anumiţi lideri politici pot susţine că alţi „şoferi”, pot circula fără autorizaţii, în afara legilor şi fără niciun fel de constrângere, sub pretextul că duc România la un nou nivel de civilizaţie şi progres, prin introducerea pe piaţă a unor aplicaţii, şi ele ilegale”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.
Regulamentul pe care l-a discutat COTAR cu Primarul General prevede următoarele: vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei, care nu se încadrează în prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, precum şi în cele ale HCGMB 178/2008 şi ale Codului Fiscal, iar operatorii de taxi vor fi obligaţi să aibă o ţinută civilizată, un limbaj adecvat, maşini curate şi care să garanteze siguranţa cetăţenilor.
„Toţi cei care practică activitatea de taxi în Capitală vor fi obligaţi să respecte această prevedere din Regulament, în care se vor introduce şi sancţiuni pentru cei care astăzi nu fac cinste acestui serviciu de utilitate publică”.
Gabriela Firea a propus că Primăria Municipiului Bucureşti, prin Compania Municipală Tehnologia Informaţiei şi Compania Municipală Managementul Traficului, să realizeze parteneriate cu structurile de taximetrie recunoscute pentru implementarea unor servicii online de rezervări, curse şi plată, facilitând accesul bucureştenilor la serviciile de taxi.
Uber se invită la discuții.
În replică la anuntul Primariei Capitalei, reprezentanții Uber România au precizat că serviciile de ride-sharing, de taxi și transportul în comun constituie, împreună, soluții care pot duce la reducerea aglomerației, a poluării și pot rezolva problema parcărilor din București. Aceștia au subliniat că doresc să discute despre viitorul industriei de transport împreună cu reprezentanții municipalității, dar și cu alți actori din industrie, pentru „a face ceea ce este cel mai bine pentru consumatori și pentru oraș”.
COTAR reacţionează faţă de răspunsul UBER, cum că serviciile de ride-sharing, de taxi şi transportul în comun constituie, împreună, soluţii care pot duce la reducerea aglomeraţiei, a poluării şi pot rezolva problema parcărilor din Bucureşti şi că peste 350.000 de bucureşteni se bazează pe Uber pentru drumurile zilnice şi mii de şoferi parteneri fac un venit în plus, prin intermediul aplicaţiei şi contribuie la bugetul public
”Ce venituri în plus? În baza căror legi şi autorizări sunt obţinute? Sunt respectate prevederile Codului Fiscal? Zecile de mii de autoturisme care practică activitatea de transport persoane prin intermediul acestor aplicaţii – UBER, TAXI FLY, BLA BLA CAR și altele, sunt licenţiate, autorizate, şoferii sunt atestaţi? Fac ITP din 6 în 6 luni? Respectă toate prevederile legale din domeniu? Mai mult: 25% din veniturile ilicite obţinute, care rămân în Olanda şi sunt purtătoate de taxe şi impozite, TVA, ale cui sunt? De ce nu vor să se autorizeze în România? La aceste întrebări, reprezentanţii acestor platforme ori nu au răspuns, ori răspunsurile lor nu au avut nicio legătură cu întrebarea pusă”.
Acuzatii grave.
După ce președintele PNL București, Cristian Bușoi a afirmat că interzicerea Uber și Taxify ascunde interese mari ale unui grup de apropiați ai primarului Firea și că această măsură ”ascunde interese mari ale unui grup de apropiați ai primarului general, Gabriela Firea”, COTAR aduce acuzații grave celor care susțin activitatea ilegală a aplicațiilor on-line de ridesharing și nu numai.
„Îi amintim domnului Cristian Bușoi că noi nu avem nici o legătură cu PSD sau cu primarul general Gabriela Firea, însă fostul președinte ANAF Octavian Teodor Diaconu are legături cu PNL, el fiind cel care a permis intrarea Uber în România, fiica lui fiind la conducerea firmei Uber din România. Ale cui sunt interesele Domnului Cristian Bușoi? Le amintim reprezentanților firmei Uber și susținătorilor lor că protestele împotriva companiei nu se organizeaza doar în România ci în toate țările în care această companie face același lucru: încalcă legislația, nu plătește taxele și impozitele conform legilor în vigoare, nu lucrează cu șoferii conform Legislației Muncii, face concurență neloială iar activitatea nu poate fi controlată sau sancționată deși toate celelalte firme care respectă legea sunt controlate și sancționate. În continuare, discursul reprezentanților firmei Uber este același pe linie de corporație: acuzațiile sunt nefondate, Uber este un serviciu sută la sută fiscalizat în România, plătește taxe în România pentru activitățile pe care le desfășoară, șoferii noștri parteneri colaborează cu noi prin entități fiscale iar utilizatorii primesc o factură fiscală după cursă.”
„În acest context cerem Primului Ministru și organelor de control abilitate să ne explice de ce nu aplică și pentru ei toate prevederile legale pentru a împiedica activitatea ilegală a acestor firme care fac de fapt transport de persoane nelicențiat, venituri ilicite, fraudă fiscală și concurență neloială transportatorilor autorizați din România. Doar în ultimul an ne-a promis un Prim Ministru și un Ministru al Transporturilor că vor rezolva problema respectării legii, dar încă nu s-a luat nicio măsură concretă în afară de cea a primarului general Gabriela Firea, care este similară cu cea a primarului Londrei, și care sperăm să se aplice și la București. Vom reveni cu precizări despre legătura între politicienii care astăzi apără Uber și persoanele care au introdus Uber în România și care, mai apoi au controlat firma în familie. Aceste detalii vor face și obiectul unui plângeri la DNA”, se mai spune în comunicatul COTAR.
Distribuie prin: