ADTI: MODIFICAREA DE TARIF ESTE DUBIOASA!

Nr.43/11.09.2017

Firmele de taxi Bucureștene anunță scumpiri ale călătoriei cu taxiul.

Potrivit informațiilor apărute în presă, prețul călătoriei cu taxiul ar urma să crească cu aproximativ 30 de bani, astfel că tariful de distanță al transportului în regim de taxi ar atinge în jur de 1.69 — 1.70 lei/ kilometru.

Facem precizarea că anunțarea creșterii tarifului/km de la 1.39 lei/km la 1.69 — 1.70 lei/km de către operatorii de transport în regim de taxi este ilegală. Potrivit art.41 lit.i) din HCGMB nr.178/2008, transportatorii autorizați care efectuează servicii de transport local în regim de taxi au obligația să fundamenteze și să supună autorității de autorizare tarifele ce vor fi utilizate în activitatea de transport public local în regim de taxi. Dacă luăm în calcul cheltuielile cu munca vie stabilită de guvernul României la începutul lunii august, a costului cu întreținerea autovehiculelor taxi, a carburantului, TVA, etc, este aproape imposibil ca ajustarea tarifului de distanță făcută de operatorii de transport în regim de taxi sa fie făcută doar cu 30 de bani cât au anunțat.

Costurile din care rezultă tariful de distanță diferă de la un transportator la altul, iar fixarea prețului calatoriei cu taxiul de la 1.39 lei/km la 1.69 — 1.70 lei/km este cel puțin dubioasă, iar operatorii de transport care își falsifică fișa de fundamentare respectiv structura pe elemente de cheltuieli riscă să ramână fără autorizațiile de transport și taxi.

Astfel, invităm operatorii de transport membri ADTI să nu cedeze presiunilor făcute de operatorii dispeceri, să calculeze în mod corect și să depună fundamentarea tarifului pe adresa autorității de autorizare din cadrul Primăriei Municipiului București cu repectarea prevederilor Ordinului Președintelui ANRSC nr. 243/2007.

Facem un apel pe această cale, către toți operatorii de transport în regim de taxi membri și simpatizanți ai ADTI, care se află în astfel de situatii, să ne contacteze pentru fi îndrumați și ajutați în aceste cazuri.

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 2.264.875 lei (505.021 euro) – Decizia nr.8/2015, opt companii active pe piața transportului de persoane în regim de taxi și dispecerat taxi, pentru participarea la o înțelegere tacită/practică concertată având ca obiect fixarea tarifului de transport de persoane în regim de taxi. Potrivit Consiliului Concurenței, companiile sancționate dețineau 70% din piață la momentul înțelegerii.

Citește și: http://academiadetaxi.info/consiliul-concurentei-protocol-de-colaborare-cu-primaria-capitalei/

Legea concurenței interzice orice întelegeri exprese sau tacite și orice practici concertate care conduc la denaturarea concurenței pe o piața. Fiecare intreprindere trebuie să îsi stabilească în mod independent politica de tarife în funcție de structura costurilor implicate de desfășurarea activității și nu prin coordonare cu alte intreprinderi concurente. Pe lângă sancțiunile aplicate, Consiliul Concurenței a formulat o serie de recomandări cu privire la stabilirea/ajustarea tarifului de distanță autorității de autorizare reponsabilă cu gestionarea serviciilor de transport persoane în regim de taxi în Municipiul București.

Solicităm Primăriei Municipiului București să nu avizeze ajustarea tarifelor de distanță solicitată de dispecerate decât după o verificare atentă a modului cum au fost întocmite fișele de fundamentare repectiv structura pe elemente de cheltuieli a fiecărui operator de transport care solicită ajustări ale tarifului de distanță.

Biroul de presă.