Despre scandalurile si haosul din taximetria bucuresteană am mai scris.
Fie că a fost a fost vorba despre comunicate de presă prin care companiile de taxi se acuzau între ele – public, de mârsăvii privind concurenta neloială, licitatii dubioase pentru locurile de asteptare a clientilor, contracte ale acestora cu diverse societăti comerciale prin care se acorda exclusivitate si acces doar anumitor taxiuri de la anumite companii în locurile de asteptare a clientilor la hoteluri, în parcări publice, complexe comerciale, restaurante sau cluburi de noapte, fie am scris despre actiunile sau protestele – spontane sau nu ale taximetristilor care reclamau nerespectarea legalitătii în taximetria din Bucuresti, despre lipsa statiilor de taxi, despre interesele transpartinice si de grup, din nou revine în atentie Aeroportul Otopeni.
Despre starea de lucruri si felul în care se desfasoară activitatea în aeroport au scris si ziaristi, pe blogurile domniilor lor – „Luca Niculescu/facebook.com”, oamenii de afaceri sau turistii care vin pentru prima dată în România si descoperă balcanismul si starea de lucruri unică din Aeroportul Otopeni.
Scandaluri au fost întotdeauna la Aeroportul Otopeni.
Intre clienti si taximetristi, între taximetristi si taximetristi, între firme de taxi si autorităti, chiar si între autoritati, scandaluri care au culminat cu uciderea, anul trecut, a unei studente japoneze de către un „combinator” din aeroport care nici măcar nu era taximetrist.
Dar un bun prilej pentru autorităti în a schimba ceva din starea de lucruri si marasmul care domnea la acea vreme în taximetria de la Aeroportul Otopeni. Si de a face loc pe piata transportului public în regim de taxi a noi jucători, care să dea din nou, peste mâna soferului de taxi cu care încasează acei bani sau monezi – inventate de către fenicieni.
Stări de lucruri si situatii care sunt aproape la vedere, duhnind puternic a coruptie, a cartel si a nerespectării legislatiei în vigoare, interpretată de fiecare cum vrea, oricum vrea si în functie de momentul de piată sau oportunităti, care nu tine cont de nimeni si nimic atunci când e vorba de interese individuale sau de grup.
Toti auzim si vedem aterizând sau decolând avioane de la Aeroportul Otopeni.
Avioane care au la bordul lor pasageri, pasageri care au în buzunare bani. Bani de care toti sunt interesati. Numai că cineva trebuie să îi scoată din buzunarul domniilor lor – clientii.
Si asta o poate face doar soferul de taxi, prin transportarea (căratul) din si de la aeroport a acestor clienti.
Asociatii patronale, firme de taxi, autorităti sau companii care au sau nu legătură cu transportul public de persoane, asa cum este definit de legea 38/2003, vor si ei acesti bani ai clientilor. Si nu o pot face decât cu mâna soferului de taxi. Dând peste mâna soferului de taxi. In numele legislatiei, al ordinii publice, al securitătii aeroportuare, sau a tehnologiei. Tehnologie care a ajuns să se substituie celor patru roti ale taxiului condus de taximetristii de care nimeni nu le pasă. Tehnologie care provoacă din nou scandal.
Despre Hora Unirii si anvelopele taxiurilor umflate cu aer de android am mai scris. Am scris si despre comunicatul celor de la FORT si a companiei Meridian Taxi prin care se „sburleau” la cei din aeroport.
Citeste si:
Care se pare ca a avut efect si cele două entităti economice si-au montat împreună în terminalul sosiri al aeroportului, un InfoTouch propriu.
Citeste si: Comunicat de Presa Aeroportul Otopeni
Comunicate de acest fel vor mai fii probabil, pentru că mai sunt jucători pe piata taximetriei bucurestene care vor si ei…. Cum adică – ce ?!…. Monezi – inventate de fenicieni…vă aduceti aminte ?
Acum, o nouă companie acuză starea de lucruri de la aeroport.
Taxi Nord. Printr-un memoriu adresat conducerii aeroportului Otopeni.
“La data de 19 septembrie orele 20:00, ni s-a pus în vedere de către personalul aflat la Biroul de Informatii amplasat la nivelul Terminalului Sosiri Internationale din incinta AIHCB, că nu mai există posibilitatea clientilor de a putea confirma sosirea unei masini taxi prin anuntarea numelui companiei si a indicativului”.
“Domnule Director, prin decizia pe care ati luat-o (noi credem că prin consultarea unor consilieri rupti de realitate), în loc să rezolvati o problemă, ati provocat complicarea si acutizarea activitătii de bază si anume comanda telefonică. Incălcati astfel prevederile legii 38/2003, deasemeni ne îngraditi nouă ca operatori taxi libertatea de de exercitare a activitătii profesionale într-o zonă publică si de interes public ”.
“Domnule Director, nu puteti obliga pe absolut nimeni nici în mod direct dar mai ales indirect să apeleze numai la serviciile online implementate deja la nivelul AIHCB”.
“In primul rând, amplasarea infochioscului model InfoTouch Clasic cu derularea aplicatiilor online dezvoltat de compania IT Clever Taxi si de către organizatia FORT, sunt contrare Legii 38/2003 cu toate modificările ulterioare, lege care reglementează si organizează serviciul taxi la nivelul Municipiului Bucuresti si a zonei Ilfov”, spun în memoriu cei de la Taxi Nord.
Nu stim si nu cunoastem modul sau filiera prin care cei de la Clever Taxi au ajuns să se interpună, ca si servicii de IT, în taximetria de la Aeroportul Otopeni – între taxiuri, taximetristi si potentialii clienti care doresc servicii de transport persoane în regim de taxi (conform legii 38/2003), însă sigur este un lucru: bătălia pentru banii taximetristilor continuă. Noi am mai scris despre asta si cu alte ocazii.
Ocazii din care, de fiecare dată, soferul de taxi, adică pedalierul, este eliminat si tinut pe tusă de către cei care îi vor doar banii. Monezile inventate de fenicieni – mai tineti minte?
Iar acum, se întâmplă. Din nou. De această dată indirect, prin interzicerea accesului pe estacada de la Otopeni a taximetristilor care au de preluat un client fidelizat prin propriile sale calităti sau prin contractul de la firma unde este dispecerizat.
Despre starea de lucruri de la Otopeni si felul în care soferii de taxi îsi asteaptă rândul cu orele în “spatiul de asteptare “amenajat de către conducerea aeroportului nimeni nu vorbeste. Nimeni nu spune nimic despre umilinta si conditia la care este adus soferul de taxi pentru a putea prelua o comanda la “AEROPORTUL INTERNATIONAL HENRI COANDĂ” Bucuresti. Nimeni nu spune nimic despre “ciocănarii” care stau în acel spatiu amenajat sau mai degrabă “neamenajat” de către aeroport.
Despre “ciocănari” si conditia lor am facut si noi un filmulet care arată ce trebuie schimbat în această situatie si stare de lucruri.
Umiliti până la extrem, suntem convinsi că taximetrie se poate face si altfel. Fără wi-fi de mare viteză de pe strădutele din jurul aeroportului sau comenzi false prin care taximetristii urcă pe estacadă.
Despre locul de asteptare a comenzilor prin androidul de la aeroport, de fapt o îngrăditură de boscheti, care aduce mai degrabă cu un țarc, dar dotat cu bariera tehnologizata care arată că suntem, cel putin la nivel declarativ, atunci când se vrea, în secolul tehnologiei inteligente, nimeni nu vorbeste.
Despre acest „tarc” fără apă curentă, fără wc-uri sau soferi de taxi care stau si ciocănesc telefoane de ultimă generatie sau tablete care mai de care mai „cool”, vizitând periodic păduricea din marginea acestui loc de asteptare, nimeni nu spune nimic.
Cu o mână la prohab si una pe tabletă, taximetristul speră ca următoarea comandă va fi una bine plătită si viseaza la o taximetrie “ca afară” de care aude doar din povestile clientilor tocmai preluati prin sistemul „inovator” din acest aeroport “International” – zic unii…
O taximetrie „ca afară” care ar putea alunga crampele abdominale ale clientilor tocmai preluati prin “Clever Taxi” sau alte aplicatii IT care nu au nimic de-aface cu transpiratia, nervii, orele de asteptare, tarifele soferilor de taxi sau aerul cu tehnologie android din pneurile taxiurilor.
O taximetrie ca „afară” – dacă ar exista si pentru Bucuresti, la fel ca si în celelalte orase din tară sau din Europa, tarif de zi, de noapte sau, în cazul aeroportului – tarif extraurban.
Tarife de care nimeni nu vorbeste si nimeni nu spune nimic. Dintr-o dată, nu mai trebuie la aeroport nici taxiuri cu aer conditionat, nici portbagaj mare pentru bagaje, nici agreare speciala de la Registrul Auto Roman, nici sacou si nici cravată. Tot ce trebuie să ai este un „smartphone” si abonament la un INFOCHIOSC pentru android.
Vizionati: Taximetristii si bagajele de la Otopeni.
Am oprit intentionat la sfârsit un extras din memoriul adresat de către cei de la „Taxi Nord” conducerii aeroportului, extras care ar trebui să dea de gândit autoritătilor, a celor care oferă sau a taximetristilor care folosesc aplicatii online pentru preluarea clientilor si plătesc suplimetar contractului de dispecerizare bani pentru ele:
“Orice operator dispecerat taxi sau transportator dispecerat taxi, poate folosi astfel de aplicatii online, dar numai cu caracter facultativ, în sensul în care nu este eliminat modul clasic, prevăzut în legea 38/2003 – comenzi telefonice si transmitere de comenzi prin intermediul statiilor radio emisie – receptie fixe sau mobile si cu atât mai mult, dispeceratele nu pot solicita o taxa de folosire a aplicatiei online de la terti colaboratori, aceasta însemnând venituri ilegale si implicit existent unui al doilea contract de dispecerizare, pe lângă contractul – cadru stabilit în Hotărarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti”.
“In baza functionării Legii 38/2003, pentru organizarea si controlul activitătii de transport taxi, pe baza argumentelor prezentate si motivatiilor pe care vi le-am adus la cunostintă în textul memoriului nostru, vă solicităm ca imediat si fără întârziere să procedati la retragerea si anularea hotărârii prin care interziceti biroului de informatii să mai confirme la zona de acces numele companiei si indicativul masinii taxi comandate prin comandă telefonică sau prin delegat în cazul contractelor dintre companii.”
“In caz contrar, dacă vom constata că nu veti lua nici un fel de măsuri, ne vom adresa cu toată documentatia necesară Autoritătii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Consiliului National pentru Combaterea Discriminării, Consiliului Concurentei si Directiei Nationale Anticoruptie pentru cumul de încălcare a legii, constatat prin prezenta”, se mai spune în documentul depus zilele trecute de către Taxi Nord la registratura aeroportului.