UCIGASUL STUDENTEI JAPONEZE NU ERA TAXIMETRIST

Presa vuiește, televiziunile prezintă criminalul studentei ucise la marginea pădurii Otopeni, autoritățile care mai de care emit păreri, puncte de vedere, anunță măsuri drastice de securitate pe aeroportul Otopeni dar nimeni nu are curajul să denunțe măgăriile care se întâmplă pe acest aeroport și umilintele la care sunt supuși cei care vor să ajungă în oraș apelând la serviciile de taximetrie dar și a problemelor cu care se confruntă taximetriștii autorizați să practice această activitate.

În primul rând, suspectul de crimă al studentei japoneze NU era taximetrist.

Cel arestat de poliție aduna cărucioarele din incinta aeroportului. Cunoscut de toți cei care lucrau în sala de așteptare a terminalului sosiri, dispeceri, polițiști, taximetriști, paza aeroportuară, cel în cauză era perceput ca o persoană liniștită, care nu făcea probleme nimănui. Ajuta potențialii clienți cu bagajele până la autoturismele din incinta parcării publice contra unei sume modice. Împreună cu studenta japoneză s-a urcat într-un taxi pirat – pe șofer il cunoștea – și i-a cerut acestuia să îi ducă la Gara de Nord. Inițial a vrut sa o ducă pe studenta japoneză la el acasă, în comuna Balotești. Pe drum i-a cerut șoferului să oprească la marginea pădurii Otopeni, acesta s-a conformat și i-a lăsat pe amândoi acolo. O poveste încâlcită, dar șoferul care i-a transportat nu era taximetrist. Și nici criminalul.

Problemele lui nu erau cunoscute de nimeni dar toata lumea știa cu ce se ocupa acesta în terminalul SOSIRI al aeroportului. Era un oportunist care abia aștepta să ii pice ceva care să îi crească veniturile.

Acel ceva însemna și racolarea potențialilor clienți care aveau nevoie de un taxi care să îi ducă în oraș. Care după ce negocia prețul cursei până la adresa din București sau spre altă destinație contra unui comision, plasa potențialul client de taxi unei persoane care avea în parcarea publică a aeroportului o
mașină care bineînțeles că nu era autorizată.

Asocierea acestor acțiuni cu serviciile de taximetrie autorizate este o greșeală a presei și a autorităților.

Când potentialul doritor de taxi iese din terminalul de la bagaje are 3 variante de a ajunge în oraș:

Prima variantă este să te înțelegi cu cei care te acostează și să negociezi un preț până la locul din oraș unde dorești să ajungi.

A doua variantă este să ieși din terminal și să te urci într-un taxi agreat și autorizat de autoritățile aeroportului și care de obicei sunt cei care se află pe estacada terminalului și care practică un tarif de 3.50 lei/km. Preț legal și agreat de autorități, dar dublu față de cel practicat de taxiurile care vin ocazional la aeroport.

A treia variantă este cea în care clientul sună la o companie de taxi din oraș și comandă o mașină în locul denumit generic “La ceasul galben” dar pentru asta clientul iese din terminal, fie că plouă, e soare, noapte sau frig și își cară bagajele pana la locul cu pricina (CEASUL GALBEN) vreo 300 de metri, și ca într-o poveste cu proști, ei (taximetristul și clientul) trebuie să se coordoneze pentru a se întâlni acolo în maximum 30 de secunde, deoarece stewarzii aeroportului pun pe fugă orice taxi venit la comandă și care oprește acolo, dar fiind varianta cea mai ieftină (o cursă până în centrul orașului costă cam 40 de lei), clienții care cunosc piața taximetriei o folosesc din plin, cu umilințele de rigoare.

Nu mai punem la socoteală faptul că linia expres a autobuzului 783 care leagă aeroportul de Piata Unirii are stație de îmbarcare, unde credeți?…în terminalul de Plecări!!!

De unde să știe un turist venit pentru prima dată în România toate aceste modalități de a ajunge în București?

Culmea este ca desi cazul studentei japoneze nu are legătură cu taximetriștii care practică legal în aeroport taximetria sau cu cei care vin ocazional la aeroport, presa și autoritățile s-au năpustit zilele acestea pe tot ce înseamnă taximetrie. Adică, dacă cineva se dă mecanic auto și omoara pe cineva,  să controlăm service-urile auto.

Furibunde, poliția aeroportuară, registrul auto și alte autorități au oprit tot ce era galben și au controlat toate actele. Și nu a fost prima oară. Mereu se întâmpla. Și aici nu comentăm asta. Este adevărat ca în taximetrie este un haos total, legislația fiind modificată în funcție de interesele diverselor grupuri de influență dar a arunca această incredibilă crimă în spatele celor care practică cinstit taximetria este o greșeală și se urmărește altceva.

Înființarea de patrule mixte de poliție care să stea în incinta terminalului cu armele la vedere este iarăși o pierdere de timp și de resurse. Simplii polițiști în civil care să observe cu ochiul liber orice mișcare discret, asa cum sunt și în marile aeroporturi ale Europei ar fi suficient pentru a descuraja actualele practici de acostare ale clienților în terminal. Camerele de supraveghere  vor monitoriza taximetrele și taximetriștii autorizați care nu se vor preta la practici criminale și nu pe cei care au în parcarea publica a aeroportului o mașină particulară cu care practică servicii de transport ilegale.

Autoritățile din aeroport trebuie să găsească variante și pentru clienții care NU doresc să mearga în oras cu taxiurile autorizate și agreate de aeroport și să înființeze un loc de așteptare și al taxiurilor venite la comandă telefonică.

Totodată, nu putem să nu remarcăm și prostia celor care au invitat-o pe studenta japoneză în Rrromânia și nu au avut bunul simț să o aștepte la aeroport. 

O tragedie care putea fi ușor evitată…