„Împrejurarea că încheierea contractului de transport între consumator şi furnizorul efectiv al serviciului este facilitată de o aplicaţie on-line este nerelevantă, atâta timp cât aceasta este menită doar să gestioneze cererea şi oferta pentru serviciul de transport pus la dispoziţie de către pârâte, pentru care acestea încasează contravaloarea tarifului de transport”
Așa motivează judecătorii Tribunalului Cluj Hotărarea prin care a dispus UBER încetarea furnizării serviciilor de transport public pe raza municipiului Cluj Napoca.
Clujust.ro a dat publicității motivarea instanței care a dispus, prin ordonanță președințială, companiei Uber să înceteze furnizarea de servicii de transport public, contra cost, în Cluj-Napoca.
Ride-sharing-ul este de fapt, taximetrie.
„Astfel, examinând contractul de prestări servicii pe care pârâtele îl pun la dispoziţia utilizatorilor, în concret a „furnizorilor independenţi de servicii de transport”, servicii de care beneficiază consumatorii, prin intermediul unei aplicaţii on-line, rezultă, cel puţin aparent, că pârâtele prestează prin intermediul aşa-numiţilor furnizori independenţi de servicii, ea însăşi servicii de transport public specifice celor de taximetrie sau închiriere”, mai spun judecătorii în sentința prin care s-a decis interzicerea de urgență a furnizării serviciilor de intermediere de transport persoane.
Citește și: http://academiadetaxi.info/între-legalitate-și-piraterie-contractul-uber-cu-șoferii/
Uber gestionează servicii de transport persoane. Clauzele din contract sunt mincinoase.
Împrejurarea că încheierea contractului de transport între consumator şi furnizorul efectiv al serviciului este facilitată de o aplicaţie on-line este nerelevantă, atâta timp cât aceasta este menită doar să gestioneze cererea şi oferta pentru serviciul de transport pus la dispoziţie de către pârâte, pentru care acestea încasează contravaloarea tarifului de transport, plata către furnizorul efectiv al serviciului urmând a fi efectuată prin virarea „cu o frecvenţă cel puţin săptămânală” a sumelor cuvenite furnizorului, astfel cum rezultă din clauzele cuprinse în art. 4 din contract. Este adevărat că art. 4.4 din contract prevede că furnizorul de servicii este obligat să achite către societate o taxă de servicii pentru fiecare serviciu de transport, însă acest text este menit doar să acopere activitatea de transport pe care pârâtele o desfăşoară.
„Pârâtele realizează servicii de transport și beneficiază de venituri din activitatea prestată”, spun judecătorii.
Din cuprinsul art. 4.1 rezultă că tariful este încasat în totalitate de către societate, care se desemnează drept „agent al furnizorului”, acestuia din urmă virându-i-se o parte a tarifului „cu o frecvenţă cel puţin săptămânală”. De altfel, această realitate, respectiv stabilirea tarifului transportului de către societate, precum şi încasarea acestuia, este probată de însăşi modalitatea în care pârâtele au înţeles să-şi promoveze activitatea, acestea punând la dispoziţia consumatorilor chiar servicii gratuite de transport, astfel încât ipoteza prestării unor simple servicii de administrare a unei aplicaţii on-line nu poate fi primită, întrucât, cel puţin aparent, pârâtele realizează servicii de transport, beneficiază de venituri din activitatea prestată, fără însă a impune colaboratorilor săi prin intermediul cărora prestează în aparenţă aceste servicii, obligativitatea obţinerii autorizaţiilor prevăzute de reglementările în vigoare, respectiv de Legea nr. 38/2003, serviciile de transport public local în regim de taxi sau în regim de închiriere fiind, în conformitate cu art. 3 alin. 1 din actul normativ anterior arătat, servicii din sfera celor comunitare de utilitate publică, care se desfăşoară sub controlul, conducerea sau coordonarea autorităţilor administraţiei publice locale şi se efectuează numai de către transportatori autorizaţi de către autoritatea de autorizare, astfel cum este definită în prezenta lege.
Taximetristii din Cluj, hotărâți să meargă mai departe.
„Aroganța cu care o companie privată înțelege să respecte o sentință judecătorească și legislația din domeniu, ne va determina să depunem toate diligentele legale în această speță în colaborare cu Casa de Avocatură Câmpan&Timonea”, anunță taximetriștii într-un comunicat de presă.
Și avocatul care îi reprezintă în instanță a declarat că se va urma calea legală și, în caz de nerespectare a acestei hotărâri judecătorești, va formula probabil o plângere penală.
“Dacă nu o vor respecta după ce trec 10 zile de la încuvințarea executării silite, noi putem solicita instanței competente să pronunțe o hotărâre care să îi oblige la penalități cuprinse între 100 și 1000 de lei pe zi. Urmează să vedem cât vom solicita, dacă va fi cazul”, spune Tania Maria Câmpan, avocatul care reprezintă în instanță taximetriștii din Cluj.
“Din momentul în care noi solicităm punerea în aplicare a acestei hotărâri în calitate de creditor, ei riscă să le formulăm o plângere penală pentru nerespectarea hotărârii judecătorești, pentru că o dispoziție a instanței care are caracter executoriu trebuie respectată”, subliniază reprezentantul taximetriștilor în proces.
Uber nu vrea. A deschis un stand în Iulius Mall prin care îi ademenește în special pe studenții din Cluj, să intre într-o comunitate a transportatorilor de persoane „rapizi și siguri”
Standul Uber din Iulius Mall îi ademenește pe tinerii posesori de autoturisme să se alăture „mişcării” oraşului Cluj-Napoca.
Sursa foto: ziardecluj.ro
„Pe masa fetelor care împart pliante în mall se află materiale publicitare adresate în special studenţilor care îşi doresc rotunjirea veniturilor şi intrarea într-o comunitate aparte, a transportatorilor de persoane „rapizi şi siguri”. Dar ceea ce nu spun pliantele e faptul că serviciile UBER sunt interzise în Cluj-Napoca printr-o hotărâre judecătorească, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen”, arată jurnaliștii de la ziardecluj,ro
Uber, compania pe care taximetriștii clujeni a învins-o în instanță este evaluată la peste 40 de miliarde de dolari la nivel global și a ajuns să aibă în România, după mai bine de un an de prezenţă, mai mult de 70.000 de utilizatori. Vă reamintim că șefa de operațiuni a UBER în România este Nicoleta Schroeder – fiica fostului șef al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu.