„Declar că, dacă nu mi se va elibera autorizația de taxi, voi rămâne în continuare în greva foamei și voi refuza orice intervenție medicală, cu riscul de a face accident cerebral”, sunt cuvintele pe care, un taximetrist aflat de mai bine de o săptămână în greva foamei în fața Primăriei Capitalei, le scrie Primarului General Gabriela Firea și prin care omul, cu grave probleme medicale, speră că va primi, din nou, dreptul de a putea să își câștige pâinea pentru el și familia sa.
„Sunt taximetrist de peste douăzeci de ani, am doi copii, mașina este rate și, deși am depus la Primărie toate actele necesare pentru a mi se viza autorizațiile, Primăria refuză să le elibereze. Am fost dus cu vorba de toți directorii de la Direcția de Transporturi că o să primesc aceste autorizații și am primit numai promisiuni. O să stau aici până crăp. Fără autorizații nu pot să îmi câștig pâinea și iau în calcul și alte forme de protest, o să vedeți. Am rezervorul pe jumătate plin cu benzină, nu trebuie decât să scot o sticlă din el”, spune colegul nostru.
Despre interpretări, reguli și proceduri.
Legislativ, povestea este încâlcită. Începând cu anul 2015, procedura de vizare a autorizațiilor de transport și de taxi a avut în interiorul ei reglementări care țineau de un Regulament Cadru, în care sunt descriși pașii necesari de urmat, cât și documentele pe care trebuie să le depună un transportator autorizat pentru vizarea acestor autorizații. Regula, implementată cu mult timp în urmă de către administrațiile care s-au tot schimbat la nivel de primărie, era ca acest transportator să depună dosarul, să se vizeze aceste autorizații, urmând ca în cadrul procedurii de eliberare ale acestora să se verifice îndeplinirea tuturor condițiilor de menținere în activitate și să primească autorizațiile de transport și de taxi. Așa spune și Legea 38/2003, așa spun și buni cunoscători ai reglementărilor după care taximetria funcționează în București.
Numai că, în taximetrie, probabil și din cauza intereselor patrimoniale și de grup – așa cum descriu stările de lucruri oamenii care știu ce se întâmplă prin birouri, fiecare administrație a interpretat legislativ cum a vrut reglementările. Și unii taximetriști au pierdut autorizațiile, alții au primit mai mult decât au cerut, iar acum suntem în situația în care, aproape o mie de autorizații sunt în aer și vânate de către entități care, înțelegând ce înseamnă această activitate de taximetrie și cât de profitabilă este, abia așteaptă să le asimileze într-o formă sau alta.
Nenorocirea este că, spre deosebire de aceste entități, taximetriștilor aflați în situația colegului nostru nu le rămâne decât să apeleze la instanțele de contencios administrativ sau, dacă nu au bani pentru a se judeca cu Primăria, să fie obligați să apeleze la aceste forme extreme de protest.
Cu rate la bancă și familii de întreținut, taximetriștii sunt acum hăituiți de către Poliția Rutieră și serviciul tehnic, tot în baza unei reglementări interpretate, ca și în cazul de mai sus, prin care autoritățile de control nu mai acceptă ca bonurile depuse la Registratura Capitalei să țină loc ca dovadă, că transportatorul respectiv este în procedură de verificare a documentelor, documente și procedură în care autorizațiile de transport și de taxi sunt reținute de către Direcția de Transport pentru vizare, iar taximetristul rămâne descoperit, deși a depus toată documentația necesară vizării sau prelungirii acestor autorizații.
Culmea este că, de mulți ani, aceste bonuri de depunere erau acceptate de către organele de control ca dovadă a faptului că transportatorul era în legalitate și în procedură de vizare sau prelungire. Iar acum, dintr-o dată și fără să se modifice vreun act normativ, nu mai sunt bune.
Limba română te bagă în greva foamei.
Pentru cine nu știe, legea taximetriei are în interiorul său câteva sintagme care fac praf orice logică legislativă. Vizarea unei autorizații nu înseamnă și eliberarea acesteia. Adică aceste autorizații sunt undeva într-un sertar al unui birou, sunt vizate și semnate, dar nu le primești pentru că autoritatea de autorizare „uită” de reglementări sau proceduri, sau funcționarul care trebuie să deschidă acel sertar este în vacanță sau concediu medical.
Este și situatia colegului nostru, care a văzut autorizația de transport vizată cu numele său pe ea, a plătit pentru eliberarea ei taxele necesare și nu îi este eliberată. Colegul nostru așteaptă de șapte zile în greva foamei un funcționar, care să deschidă acel sertar.
Asta dincolo de resursele publice care se irosesc pe asistența serviciilor medicale pe care le alocă societatea conform legii pentru asemenea forme de protest. Cine plătește pentru așa ceva?
Nicușor Dan, intervenție pe Facebook
Cunoscut ca personalitate implicată în problemele taximetriștilor, și deputatul Nicușor Dan a atras atenția despre protestul colegului nostru.
„Organizațiile care apără drepturile taximetriștilor mi-au atras atenția că de o săptămână un taximetrist se află în greva foamei, chiar lângă sediul Primăriei Capitalei, ca formă de protest față de refuzul acestei instituții de a-i elibera autorizația de taxi. Actele au fost depuse cu mult timp în urmă, dar Primăria nu a eliberat autorizația și nici nu a oferit explicații. E evident un caz de abuz care pune în pericol viața taximetristului, acesta aflându-se permanent monitorizat de către personal medical specializat, deoarece există riscuri privind sănătatea sa. Gabriela Firea trebuie să-și asume responsabilitățile funcției pe care o deține și să ia măsuri, astfel încât viața unui om să nu fie pusă în pericol. Nu putem tolera ca oamenii să moară în fața unei instituții publice, din cauza abuzurilor și a nepăsării”, se arată în postarea de pe Facebook.
Organizațiile care apără drepturile taximetriștilor mi-au atras atenția că de o săptămână un taximetrist se află în…
Publicată de Nicușor Dan pe Luni, 8 Octombrie 2018
Miza are și un substrat politic!
„Nu știm cine, ce și cum, dar avem o bănuială: credem că este până la urmă un război politic, în care Poliția și Ministerul de Interne vrea ca toți acești taximetriști să facă greva foamei în fața Primăriei. Or, este cunoscut faptul că la vârful PSD, cele două doamne au ceva de împărțit, iar victimele suntem tot noi, cetățenii. Întrebarea care se pune este cum de până acum aceste bonuri emise de către Registratura Primăriei Capitalei au fost bune în cazul unui control în trafic, iar dintr-o dată polițiștii nu le mai iau în considerare, spunând că taximetriștii care au acte depuse la Direcția de Transport, sunt ilegali. Ce să înțelegem din asta, că ăia dinainte au fost mai îngăduitori și acum nu se mai poate, de ce? Nimic nu s-a modificat legislativ, dar putem să interpretăm situația și în cheia unei răzbunări de dinăuntrul sau de dincolo de taximetrie. Urmărim cu atenție demersul colegului, am făcut demult interpelări și sesizări autorităților, să vedem ce decizii o să fie”, ne declară un lider de organizație profesională, bun cunoscător al dedesubturilor din taximetrie.
Taximetriștii, puși pe rele.
Și alți taximetriști aflați în situația colegului nostru arată debandada în care se află în acest moment taximetria. Realitățile sunt înfiorătoare și probabil, din cauza disperarii, mulți dintre ei vor urma aceeași cale.
„Am 21 de ani de activitate ca taximetrist în București. Ceea ce se întâmplă este strigător la cer. În decembrie am depus la PMB dosarul complet pentru vizare autorizații. Mașina impecabilă, o Skoda Rapid achiziționată prin credit de la Banca Transilvania, iar în situația mea cât și a colegului aflat în greva foamei sunt circa 300 de taximetriști bucureșteni majoritatea cu credite la bănci! Legea 38 prevede destul de clar că la momentul controlului organele abilitate îți cer autorizațiile în original iar dacă nu faci dovada primești de la 1000 la 5000 de lei amendă și suspendarea plăcuțelor de înmatriculare pentru 30 de zile la prima abatere, iar la a doua 6 luni suspendarea plăcuțelor de înmatriculare! La ora actuală aceasta este situația mea: am suspendate plăcuțele de înmatriculare pentru 6 luni în condițiile în care mașina este gaj la bancă! De pe data de 1.09.2018 de când mi-au fost ridicate plăcuțele datorită refuzului PMB de a elibera (autorizațiile n.n.) până azi am muncit zilnic 10-12 ore fără zi liberă pentru a îmi putea întreține familia, a putea plăti rata la mașină (mașină la care mă uit zilnic și plâng pentru nedreptatea ce ni se face) și am ajuns să mă întrebe fiul meu de ce nu mai ai și tu un liber tati!!! Nu am cerut ajutor social, nu am cerut spațiu locativ și nici o mare retrocedare… Am cerut vizarea autorizației pe care activez ca pfa din 2007 și pentru care mi-am îndeplinit toate obligațiile față de PMB. Rugăm pe această cale insistent ca orice om de presă să ne ajute să facem public acest masacru la care suntem supuși cei peste 300 de taximetriști!”
„Stai liniștit că o să se rezolve, au fost niște probleme în primărie, s-au pierdut o grămadă de acte, au fost pasate de colo, colo! Pe mine m-au chemat de trei ori în primărie ca să facă punctajul mașinii, ce să spun că am depus actele în primărie în luna octombrie 2017 și lista de tarife, și le-am ridicat spre sfârșitul lunii august 2018, deci am stat 10 luni de zile ca să îmi elibereze autorizația pentru schimbarea mașinii și lista de tarife. Și ca să vezi cât de bine merg lucrurile în primarie, îmi dă autorizația și zice: nu am semnat și ștampilat lista dvs. de tarife pentru că trebuie să schimbați mașina. Eu îi zic: domnule director, dvs. doriți să schimb mașina în fiecare an? Dumneavoastră nu ați văzut că am mașină nouă?” …Vă rog să mă scuzați, am greșit”… Ca să pomenești!”, spun taximetriștii despre ce se întâmplă în Primărie.
„Nu e singurul căruia nu i se prelungeşte autorizația aşa cum ar fi normal conform legii. Face fiecare ce vrea în țara asta, nu se respectă nimic şi ăsta cred că e principalul motiv al plecării românilor din țară. Practic, în România nu ai nici o siguranță pentru viitor, oricând şi în orice domeniu te poți trezi într-o situație similară cazului ăsta, oricând – pur şi simplu un funcționar care nu are chef să-ți pună la dispoziție sau să-ți vizeze o autorizație îți poate distruge viața. Să tot trăieşti în România. Ne mai mirăm că la târgurile organizate de universitățile occidentale tinerii noştrii se duc buluc? Nu. Aici au toate şansele să devină victime”.
„Păi coalizați-vă măcar jumătate din cei 300 și faceți două zile (sau măcar una) greva foamei alături de el! Unul singur contează cât o gânganie – dar nu pică bine nimănui niște titluri mari din presă: Două sute de oameni în greva foamei în fatza Primăriei”, mai spun taximetriștii.
„Gabriela Firea pe cale să lase două fetițe fără tată! Preocupată să nu piarda teren în pardid, Gabriela Firea uită că este Primar General al Capitalei și își continuă războiul dus cu Dragnea în interiorul partidului. Și-a delegat toate competențele și …” Dumnezeu cu mila”. Din data de 02 Octombrie 2018, un taximetrist se află în greva foamei chiar la sediul institutiei primarului general, starea acestuia fiind critică în prezent. Motivul? Neeliberarea autorizației de taxi de către edilul șef prin direcția din subordine, în ciuda faptului că nu sunt motive de reținere sau neemitere a acesteia. Cetățeanul, Adrian pe numele său mic, este ținut la distanță de către lucrătorii ce asigură paza instituției, ferit fiind în acest fel de ochii acelora ce zilnic intră și ies din PMB cu fel de fel de treburi. Fiind un cetățean bucureștean înregistrat la Registrul Comerțului ca și PFA, după nenumărate cereri și audiențe a ajuns să fie ascuns, cu mașină cu tot, undeva în spatele Primăriei Municipiului București, polițiștii locali amenințând-ul cu amenzi usturătoare dacă parchează pe locurile rezervate funcționarilor publici. Fiind aproape de un accident vascular, acesta este monitorizat permanent de către personalul medical specializat. O întrebăm și noi pe doamna Gabriela Firea, mai este Primar General al bucureștenilor sau a făcut switch la infanterie? Pentru că direcția ce refuză să-i elibereze omului documentul se afla în directa sa subordine, și pe bună dreptate acum, cum pot ei elibera un document ce necesită semnătura Primarului General ce lipsește (se pare) din instituție încă din 02 Octombrie anul curent? Gabriela Firea, un primar general cum nu a mai existat niciodată în București, respectiv apropiat de seamănul politic și cât mai departe și indiferent în raport de problemele cetățenilor urbei ăsteia. Distribuiți masiv! Colegul nostru are nevoie de noi!!!”, mai spun taximetriștii pe Facebook aici – click pe link.
Taximetristul, cu grave probleme de sănătate.
Deși a fost rugat în repetate rânduri de către medicii de pe salvare să iasă din greva foamei, dus la un moment dat și la Spitalul Universitar de Urgență din cauza deteriorării rapide a stării de sănătate, colegul refuză să plece din fața Primăriei Capitalei.
Gonit într-o margine a parcării de lângă instituție probabil pentru a nu deranja prea tare și sub pretextul că o altă asociație are „confiscată” zona pentru mai mulți ani pentru proteste, colegul așteaptă susținerea, măcar morală, a taximetriștilor aflați în aceeași situație ca el.
„Mulțumesc colegilor care au grijă de mine și mă susțin în aceste momente grele pentru mine și familia mea. Mulțumesc și celor care vin și îmi aduc cele necesare pentru a rezista în continuare să continui greva foamei, cât și celor care mă ajută material și moral în demersul meu. Sper ca cei din Primărie să înțeleagă că avem copii și că treaba noastră nu este să stăm în greva foamei, noi vrem decât să muncim. De șapte zile nu muncesc, nu mănânc și nu dorm, în numele unei meserii pe care îmi place să o fac, din care îmi cresc copii și îmi întrețin familia. Toți avem familii și probleme. Unde sunteți?”, mai spune colegul nostru.