SCANDAL LA PASCANI PENTRU ATRIBUREA A TREI AUTORIZATII DE TAXI

Noi ne-am întrunit astăzi împreună cu toți, am urmărit să fie un proces de evaluare cât se poate de transparent. Au asistat la evaluare toți cei care au solicitat aceste autorizații. După evaluarea conform hârtiilor depuse, am mers și am verificat fiecare mașină în parte dacă este corespunzătoare a normelor legale.

Licitație pentru atribuirea unor autorizații taxi, contestată! Primăria a ignorat clarificările RAR cu privire la unele dotări.

Ies la iveală amănunte interesante în cazul ultimei licitații derulate pentru atribuirea a trei autorizații pentru activitatea de taximetrie. Taximetriștii independenți au depus contestații după ce autorizațiile au fost atribuite unor societăți comerciale.

Motivele invocate au legătură cu două criterii de departajare trecute în documentație de către reprezentanții Primăriei, care s-au ocupat de organizarea licitației. Este vorba despre peretele despărțitor dintre conducătorul auto și dispozitivul de înregistrare din mașină. Acestea nu ar fi obligatorii conform unui răspuns transmis de Registrul Auto Român celor din Primăria Pașcani, în data de 31 iulie 2018.

”Urmare a adresei dumneavoastră în care ne solicitați informații în legătură cu dotările referitoare la dispozitivul fix de înregistrare a precizărilor făcute de client și la peretele despărțitor între conducătorul auto și clienți care pot echipa un autoturism în vederea efectuării transportului în comun în regim de taxi și în regim de închiriere, cu modificările și completările ulterioare, vă aducem la cunoștință faptul că respectivele dotări au fost impuse de către inițiatorul legii sus menționate fără consultarea Registrului Auto Român”, se arată în răspunsul RAR București.

Cu toate acestea, în data de 23 august 2018 la sediul Primăriei a avut loc licitația pentru atribuirea celor trei autorizații pentru activitatea de taximetrie, dar din condițiile de departajare nu au fost înlăturate cele care fac referire la peretele despărțitor și dispozitivul de înregistrare, ambele punctate cu câte 10 puncte.

După depunerea contestațiilor cei din Primăria Pașcani au solicitat un nou punct de vedere al RAR față de contestațiile depuse:”După depunerea contestațiilor am solicitat un punct de vedere din partea Registrului Auto Român față de cele reclamate. Așteptăm răspuns, după care ne vom pronunța”, ne-a declarat Cristian Menegon, purtătorul de cuvânt al Primăriei Pașcani.

Dacă viitoarele autoturisme de taxi care vor fi autorizate de Primăria Pașcani ar trebui să fie prevăzute cu perete despărțitor între conducătorul auto și pasager, cât și dispozitivul de supraveghere, ce se întâmplă cu celelalte zeci de taxiuri din municipiu care nu au aceste dotări? Aceasta este o întrebare la care șefii administrației locale ar trebui să ofere un răspuns.

În același răspuns din data de 31 iulie 2018 transmis Primăriei, RAR explică în ce condiții pot fi autorizate acestea:

”Peretele despărțitor între conducătorul auto și clienți trebuie să acopere întreaga secțiune transversală a vehiculului, va fi fixat ferm, va avea partea de jos (de la podea până la baza tetierelor) tapițată și pe cea de sus transparentă (plastic sau geam securizat). Partea de sus poate fi prevăzută cu o fereastră de acces acționată numai dinspre partea conducătorului auto, pentru comunicarea cu clientul și încasarea tarifului. Dispozitivul fix de înregistrare a precizărilor făcute de client ar trebui să fie fixat pe autovehicul și să fie capabil să înregistreze, în format electronic, discuțiile purtate în habitaclu într-o anumită perioadă de timp, fără posibilitatea intervenției conducătorului auto de oprire sau pornire a acestuia. De asemenea, modificările aduse unui vehicul trebuie să respecte legislația privind amenajarea interioară a vehiculelor”, se mai arată în răspunsul trimis către Primăria Pașcani.

Viceprimarul Gabriela Nedelcu, care a făcut parte din comisia de monitorizare a modului în care s-au realizat punctajele pentru acordarea autorizației, a susținut atunci că totul s-a derulat corect.

”Noi ne-am întrunit astăzi împreună cu toți, am urmărit să fie un proces de evaluare cât se poate de transparent. Au asistat la evaluare toți cei care au solicitat aceste autorizații. După evaluarea conform hârtiilor depuse, am mers și am verificat fiecare mașină în parte dacă este corespunzătoare a normelor legale. S-au stabilit în această fază trei câștigători: ZAH ALIN SRL, SCB TIMIX SRL și OVIMIX SRL. Conform prevederilor legale, vom afișa această listă de departajare cu criteriile și cu punctajele obținute. De asemenea, există un termen de 15 zile în care se vor putea depune contestații. După aceea vom parcurge următorii pași legali în vederea atribuirii acestor autorizații. Am o mențiune de făcut, numărul de autorizații de taxi este reglementat prin lege, va fi maxim de 4 la o mie de locuitori și această atribuire se face din cinci în cinci ani”, a spus Gabriela Nedelcu.

Încă de atunci, taximetriștii independenți au criticat modul de atribuire. „Licitația a fost una transparentă. În momentul de față încă nu sunt clarificate situațiile între unele dispozitive care au fost montate pe mașini, vedem ce va fi pe parcursul zilei de astăzi. Noi, cei particulari am fost defavorizați din prima cu 25 de puncte. Deci, pentru noi nu există cale de întoarcere și nu putem obține autorizație de funcționare pe raza municipiului Pașcani. Trebuie să avem în vedere că nici societățile la rândul lor nu sunt în regulă pentru că atunci când vii la licitație trebuie să prezinți contractele de muncă și să justifici celelalte autorizații pe care le ai în subordine”, a declarat Sorin Alexe, taximetrist.

Întrucât acest dotări nu au fost descrise în legea sus amintită, ținând cont de specificul activităților, RAR va putea menționa în certificatul de agreere pentru autovehicule utilizate în regim de taxi.

Situația de la Pașcani a fost adusă și la cunoștința prefectului județului Iași de către cei care se consideră nedreptățiți.

Sursa aici