TAXIMETRIA VA FI ADUSA IN ERA DIGITALA

Mai mulţi deputaţi au iniţiat un proiect de modificare a Legii Taximetriei.

„Am avut în Comisia de Transporturi opt amendamente și șase au fost aruncate peste bord. Sperăm ca în următoarea perioadă să promovăm în Parlament, în Camera Deputaților, un nou proiect legislativ și să-l votăm la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare”.

Declarația, în cadrul unor dezbateri organizate de Point Public Affairs, pe marginea proiectului de Regulament al Primăriei Capitalei.

Dacă se va concretiza, iniţiativa va da o grea lovitură Regulamentului iniţiat de Primăria Capitalei, activitatea de taxi urmând să fie adusă în era digitală, în care aplicaţii precum Taxi Clever sau StarTaxi vor avea rolul principal. Anunţul a fost făcut de către deputatul PNL Lucian Bode, preşedintele Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură din Camera Deputaţilor.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai societăţii civile, experţi, reprezentanţi ai transportatorilor şi parlamentari. Deşi au fost invitaţi, de la aceste dezbateri au lipsit reprezentanţii Primăriei Capitalei și ai COTAR.

„Legislaţia actuală este învechită şi nu corespunde nevoilor utilizatorilor şi realităţilor economice din România. Lucrăm la un proiect de modificare a Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, în care vom ţine cont de trendul actual, o iniţiativă de tip smart city. Vom desemna un raportor pe acest proiect, astfel încât în 30 de zile să venim cu o formă a legii, care să corespundă nevoilor consumatorilor. Vrem ca până la finalul sesiunii parlamentare, în iunie, proiectul să fie gata“, a spus deputatul Lucian Bode.

Deputatul USR Ionuţ Moşteanu a spus că s-au făcut paşi importanţi în acest proiect, fiind analizată legislaţia europeană din domeniu: „Vom ţine cont de noul trend al digitalizării, pentru că nu e nevoie de staţie şi de dispecerat ca să faci taximetrie. În prim plan va fi cetăţeanul şi nevoile sale de mobilitate. Cu siguranţă, nu vor fi cu toţii mulţumiţi”.

Dacă nu faceți ce trebuie, veți fi „torpilați”

Reprezentanţii transportatorilor au criticat dur prevederile proiectului de Regulament Cadru iniţiat de Primăria Capitalei, care prevede ca dispeceratului să îi fie delegate atribuții de control prin care se substituie autorității.

„Doamna Primar Gabriela Firea a afirmat că vrea să facă din Bucureşti Smart City, având ca model Viena. Ce facem cu zona digitală, în condiţiile în care dispeceratele vor dicta totul? Proiectul de Regulament a fost făcut pe sub masă, încalcă legislaţia de bază. Uitaţi de Smart City, noul regulament nu are legătură cu asta“, a spus Augustin Hagiu, liderul Federaţiei Operatorilor Români de Transport – FORT.

Mihai Rotaru, managerul Clever Taxi, a acuzat „dictatura“ dispeceratelor pe care vrea să o impună Primăria Capitalei.

„Dacă Regulamentul va fi aprobat, vom fi de râsul Europei. Am fost hăituţi de dispecerate, iar acum acestea vor primi mai multă putere administrativă“, a afirmat Rotaru.

Vicol Moldoveanu, administratorul StarTaxi, a criticat la rândul său modificările noului Regulament Cadru al Municipalității.

„Se doreşte întoarcerea în timp a taximetriei cu 20 de ani în urmă şi monopolizarea totală a acesteia. Interesul cetăţeanului nu există, iar interesul transportatorului a fost călcat în picioare. În 2012, când am pornit, am avut discuţii cu toate instituţiile. Primarul de atunci, Sorin Oprescu, ne-a asigurat că produsul este legal şi nu necesită autorizare specială. Am făcut demersuri şi la Poliţia Locală, care ne-a răspuns la fel. Avem răspunsurile de atunci, le folosim deja în instanţă“, a denunțat și Vicol Moldoveanu practicile incorecte ale Primăriei Capitalei.

„Regulamentul Primăriei București favorizează caracatița. Le-a plecat sursa de finanțare, adică colaboratorii. Legea Taximetriei trebuie updatată de la început. Ea trebuie făcută în interesul clientului, nu în interesul transportatorului. Transportatorul trebuie să se plieze pe cerința clientului”, a spus și Cristian Lăzărescu, vicepreședinte Fort.