SCURTA ISTORIE A TAXIMETRIEI SI VIITORUL PREVIZIBIL

Liga Taximetristilor din România:

SCURTA ISTORIE A TAXIMETRIEI SI VIITORUL PREVIZIBIL

I. Ce-a fost ?
Faptele expuse in aceasta prezentare decurg dupa anul de gratie 2008, an in care toti taximetristii o duceau bine, la fel si firmele de taxi, avand tarife intre 1,64-1,69 lei.

In vara acelui an, tarifele per km au ajuns 1,94-1,95 lei/km la majoritatea firmelor importante (Cristaxi, Cobalcescu, Meridian, Leone, etc.). O mare firma la acel moment – Taxi 2000, a mentinut inca tariful mai mic, adica 1,69 lei, la fel ca si micile firme (gen Speed Taxi), insa in toamna 2008 ridica tariful la 1,99 lei/km.

Politica Taxi 2000 la acel moment era sa aiba cel mai mic tarif/km insa datorita zvonurilor aruncate pe piata de Cobalcescu ca va ridica tariful la 2,10 lei, a facut aceasta miscare sperand ca va ramane apoi sub pragul psihologic de 2 lei, adica un avantaj concurential de exceptie…

Din pacate insa a venit faimoasa criza care da peste cap toate planurile!

Noua criza avantaja net firmele mici care inca nu marisera tarifele – au inceput sa le creasca numarul de clienti sub impactul psihologic de a te uita la pretul cel mai mic, chiar daca 1 ban nu conteaza! Pe acest timp de criza apare o noua firma pe piata: Pelicanul. Aceasta fiind de fapt o parte a firmei Tess, care avea de gand sa ramana intr-un colt al pietei din Bucuresti insa intra in conflict direct cu “elita” de atunci a reprezentantilor taximetriei (Anghel – Cristaxi, Stefanescu – Rodell, Trusca -Cobalcescu) care nu-i permit sa se autorizeze pe bucatica ceruta de ei (100 auto). Astfel patronul respectiv (Ghisa) preia problema ca pe una personala si porneste o actiune imensa care va nenoroci in final toata piata. Profitand insa de o lege proasta facuta de fostul deputat Bivolaru la cererea lui Anghel, Pelicanul gaseste nise si reuseste sa reziste pe piata, ba mai mult arunca un tarif derizoriu de doar 1,19 lei /km, colantand inclusiv masini extrem de scumpe : Bmw X3 sau Opel Antara!
Totusi importanta lui este neglijata de toti factorii din taximetrie: in acea perioada au incercat mai multi sa aduca masini din Ilfov (Metropola, Modern etc) si s-au desfiintat deci erau toate premisele sa se intample la fel si cu Pelicanul. In acest context, fara a fi insa influentati de Ilfov, in perioada ianuarie-februarie 2009 firmele mari reduc tarifele la nivelurile de anul trecut, adica 1,64-1,65 lei. Totusi apar exceptii acum – Cobalcescu si Cristaxi(+Confort), aflati in conflict deschis dintotdeauna cu Taxi 2000, hotarasc sa utilizeze un tarif de 1,60 -1,59 lei/km, tarif care preia din clientii firmelor celelalte care au facut “prostia” sa ramana la tarife peste 1,60 lei. Sub acest impact toate celelalte firme mici reduc tarifele unele chiar foarte mult dupa interese: Speed reduce prima tariful pana la 1,40 lei/km, Apolodor face 1,39 lei/km, Tess ajunge si el la 1,39 lei/km, Mondial tot 1,39 lei/km, Taxi As face chiar 1,29 lei/km in disperare dupa comenzi.
Alte firme incearca sa reduca si ele tarifele dar la un moment dat intervine Primaria Municipiului Bucuresti, Directia Transporturi, care spune STOP reducerilor de tarife invocand diverse chichite legale (interpretari ale legii – gen n-ai voie sa schimbi tariful decat la min 6-12 luni, etc.).

Ca sa transam si aceasta problema dupa discutia cu un avocat: in lege spune ca la cererea unui nou tarif trebuie sa prezinti evolutia veniturilor si a cheltuielilor pe ultimele 6 luni, nicaieri nu spune insa ca daca ai schimbat tariful in luna a 7-a, nu poti sa faci acelasi lucru in luna a 8-a prezentand cheltuielile pe ultimele 6 luni (intre a 2-a si a 7-a), mai ales daca in aceasta luna, a 7-a au aparut cheltuieli!

Raman deci in 2009 cu tarifele cele mai mari pe piata: Taxi 2000 -1,99lei/km, Meridian si Leone cu 1,65 lei/km, aceste doua firme fiind extrem de afectate de scaderea comenzilor si plecarea soferilor catre firmele cu tarife mici.

Taxi 2000 trece peste PMB si reduce tariful in bataie de joc la 1,29 lei/km, fara a avea liste vizate si incepe un lung proces in instanta pentru amenzile pe care le primeste atat firma cat si soferii arondati. Incet incet isi pierde multi soferi astfel. Meridian si Leone incearca toate caile sa-si salveze afacerile inclusiv aparand in mass-media cu mesaje “procetateni” – vezi aici pe Lucian Marin de la Meridian Taxi amenintand ca vor chiar tarife mai mici, adica 1,28 lei/km, pericolul de majorare a debandadei fiind deci maxim. http://www.libertatea.ro/…/lasati-ne-sa-micsoram-tarifele-2…!

Dupa 1 an, la inceputul lui 2010, piata se stabilizeaza pana la urma si toate firmele ajung cu tarife de 1,39 lei/km inclusiv Pelicanul pe care greii taximetriei au inteles ca e mai bine sa le fie “nedusman” decat invers…

Singurii care raman cu tarif de 1,40 lei/km sunt Speed si Meridian, dar Speed mai face o mutare care arata dragostea pentru tariful cel mai mic si mai reduce o data tariful de la 1,40 la 1,39 lei/km, punandu-si in acelasi timp pe masini faimoasele colante “tarif de criza”, pe care ambii patroni au spus ca nu vor mai fi date jos niciodata – Speed va avea grija sa fie cu cel mai mic tarif de pe piata! Nu conteaza din pacate ca toate necazurile acestui tip de tarif afecteaza tertii colaboratori si nu firma in sine – vezi aici modul in care se lauda seful Speed ca “a fost primul care a scazut tariful intrucat ceilalti n-au stiut sa se dezvolte” : http://www.kmkz.ro/de-pe-teren/reportaje/lorzii-taxiurilor/.

Anii trec, criza ramane, soferii incep sa intre in panica: nu mai au bani sa-si acopere cheltuielile, costul combustibilului creste alarmant (vedeti pretul la motorina): 2008 – 2,6 lei, 2009 – 3,4 lei, 2010 – 4,5 lei, 2011 – 5,3 lei, 2012 – 5,9 lei, 2013 – 6,3 lei, 2014 – 6,5 lei (Petrom)!

Astazi piata este speriata de cei care au scazut primii si au aratat ca le place “tarif de criza”, iar acum au crescut foarte mult (Speed si As), din fericire unii au disparut cum si meritau (Tess, etc). Daca atunci cand erau firme de duzina au reusit sa declanseze aceasta catastrofa, acum e floare la ureche sa tina totul blocat.

Au fost 3 incercari mai semnificative de “spargere” a acestui blocaj: Cobalcescu in 2012 a urcat la 1,75 lei/km – a fost o decizie unica si facuta dupa calcule prostesti ale lui Trusca ca va reusi sa preia independentii extrem de multi bazandu-se pe gura mare a unora, extrem de putini. A revenit la normal si a pierdut foarte mult din cota de piata .

Taxi Next (o formatiune de sindicalisti)– aceleasi idei – a facut 1,77 lei/km insa cu management sindicalist nu se ajunge decat in faliment, acum a disparut de pe piata. Taxi 2000 – a ridicat tariful fortata de PMB – a facut 1,75 lei/km intrucat managerul a crezut ca inca se mai poate juca cu PMB si le-a dat niste hartii prost facute. Acum se zbate la limita disparitiei… Diversi sindicalisti au tipat la patronii de firma sa mareasca tarifele pentru ca ei sunt 50%+1 din totalul celor dispecerizati si legea asa spune.

Patronii au avut doua variante: sa faca cum zic respectivii si sa-si ingroape rapid afacerea sau sa intrerupa cate un contract de dispecerizare pana respectivii ramaneau 49%… Ce-ati fi ales in locul lor?! Daca va puneti casa gaj si deschideti o firma, ati accepta ca un partener de afaceri sa va dicteze conditiile ?… Dispeceratele au cifrele necesare si prin manualele de economie: doar ele stiu care e cererea si oferta, nu poate nici un tert sa decida care este cel mai bun tarif pentru ele! Am avut si eu un dispecerat (am incercat sa am) si stiu ce inseamna… Toti cei care au plecat de la tarife mari catre tarife mici regreta acum momentele din urma si incep sa caute vinovatii, uitand ca de fapt principalii vinovati sunt in oglinda… Taximetria este in colaps de 6 ani : in tot acest timp firme de taxi au disparut, din pacate si multi taximetristi PFA au intrat in faliment si s-au lasat de meserie, unii chiar vanzandu-si autorizatiile!

Putine firme au prosperat in tot acest timp: Pelicanul care a ajuns la peste 4.000 de masini dispecerizate (99% din Ilfov), Speed care a atras pe majoritatea din cei de mai sus care se uitau in oglinzi (si batuti uneori prin BGS-ul contractat de firma), a pastrat mult timp tarife mici la statie si a atras clientii prin publicitate masiva, iar acum practica tot de la acesti soferi cele mai mari tarife la dispecerizare din oras, Leone care a cumparat Eurostil si a inceput sa lucreze si cu ilfoveni, la fel si Taxi As care lucreaza deasemenea si cu ilfoveni, nu are autorizatie de dispecerat fiind retrasa de PMB insa este intr-un litigiu juridic permanent cu ei…

Numarul total de taxiuri prin oras sunt acum aprox. 15.000 fata de maxim 10.000 in 2008. Incepand din 2011 oamenii, mai mult sau mai putin manipulati au inceput sa iasa in strada la diverse mitinguri ramase fara rezultat intrucat dorintele erau amestecate si posibilitatile de rezolvare complicate. Au aparut diversi lideri de opinie care insa sunt contestati intrucat planeaza asupra lor diverse suspiciuni : ca sunt buni prieteni cu X, ca de fapt au niste probleme personale cu Y, ca urmaresc niste foloase personale prin asigurarea intrarii la PMB etc…

Ce se poate face ? In acest moment, pe langa diversele probleme ale vietii de zi cu zi (locuri de parcare putine, taxe grele, lipsa de respect a meseriei etc.) se disting doua probleme majore si interconectate: sunt prea multi taximetristi pe piata si tariful practicat este prea mic.

Prima problema este pusa evident pe seama ilfovenilor, ramanand in plan secund gainariile pe care le mai face departamentul transporturi din PMB care mai “scapa” autorizatii desi legea prevede ca numarul lor sa scada pana la cifra de 4 la mia de locuitori, adica din oficialul de 10.000 in Bucuresti, sa se ajunga la 8.000. Principala firma care detine ilfoveni este Pelicanul cu o estimare de 4.000 oameni, restul de 1.000 sunt distribuiti pe la As si Leone. Pelicanul se agata de o lege care nu-i da dreptul pe fata sa faca taximetrie in Bucuresti dar nici nu-l interzice. In plus are si influenta datorita problemei sociale : 5.000 de oameni sa ramana fara locuri de munca brusc, nu da bine la politicieni…

Deci sanse ca numarul de taxiuri sa se reduca asa nu sunt in viitorul apropiat. Se vede in acest ani cate proiecte de legi au fost in discutie si cate s-au concretizat. In fiecare an se spune: in toamna iese, iar toamna se spune: anul asta nu iese nimic…

Culmea este ca Pelicanul a declarat in gura mare ca este totusi de acord cu cea de-a doua problema si este de acord sa ridice tariful, daca firmele mari din Bucuresti doresc asta! A doua problema este legata de cresterea tarifului: asa cum s-a vazut in istoria recenta, nimeni nu mai are curaj sa ridice tariful singur atat timp cat firmele care s-au jurat ca vor avea mereu “tarif de criza” sunt mari si cu influenta importanta pe piata. Primaria nu poate sa impuna un tarif minim, legea nu-i permite. In plus a intervenit si Consiliul Concurentei cu anchete pe tema actualului tarif de pe piata, iar reprezentantilor marilor dispecerate le e frica si sa mai vorbeasca intre ei!

II. Ce va fi?

Numarul taximetristilor va scadea natural

Solutia de care se agata toata lumea este faimoasa lege noua care va impune un tarif unic sau minim insa sansele ca ea sa apara sunt reduse, ce parlamentar se plictiseste si ar ajuta vreun taximetrist asa degeaba ?! Nu are rost sa asteptam ca din cer sa pice ceva, dreptate trebuie sa ne facem singuri ! Nu are rost sa ne mai concentram aiurea pe subiecte puerile! Principalul obiectiv este sa ridicam tariful pe piata la un nivel de minim 2lei/km! Acest obiectiv va rezolva automat si prima problema: numarul taximetristilor va scadea natural: vor dispare atat dispeceratele care nu stiu sa asigure echilibrul intre respectarea clientului si respectarea soferului, cat si soferii care n-au ce cauta in aceasta breasla (sa recunoastem, sunt prea multi din pacate). Cum ridicam tariful pe piata? O varianta este sa facem ce-am facut si pana acum adica sa nu facem nimic! Au mai disparut intre timp firme si probabil vor mai dispare pana raman 2 maxim 3 pe piata. Atunci poate astea vor avea curajul sa schimbe piata dar intre timp insa si multe PFA-uri sau salariati la plan deja de mult si-ar fi abandonat meseriile fiind doborati de greutati…. Ce ne facem daca printre ele vor fi firme al caror istoric si deviz este “clientul nostru -stapanul nostru, daca vrea sa mearga pe gratis, soferul nostru colaborator va trebui sa-l duca pe gratis” ?! Probabil vom oferi si 1 leu din partea noastra bonus clientilor sau 1,39 ca suna mai bine… E greu de spus ca exista ceva clar insa trebuie sa fim realisti: oamenii sunt solitari, greu se unesc pentru aceeasi cauza. Cu atat mai greu daca sunt mai multe …

Ce se intampla acum cu Taxi 2000 este ca uciderea lenta a unui nevinovat, iar noi ceilalti ne uitam blocati – stim ca nu e bine, stim ca ar trebui sa facem ceva, dar nu facem nimic, sperand ca poate maine n-o sa ni se intample noua… Aceasta firma ar trebui salvata, nu are importanta numele ei, importanta este istoria care arata ca este a treia care incearca si cel mai probabil ultima, se va risipi orice sansa cu ea daca se va inchide! Soferii se impart in doua: cei care pot si se vor duce la aceasta firma si cei care nu agreeaza politica ei. Acestia din urma trebuie sa-si aleaga doar firme care nu sunt contra cresterii tarifului si o sa-i ajute in demersurile urmatoare: intr-un cadru organizat si perseverent organizarea de mitinguri !!! Luni 01.09.2014 ar trebui organizat primul mare miting de solidaritate: trebuie chemati toti soferii angajati sau colaboratori, viitorul tuturor sta aici.

Obiectivele sunt doar doua acum, dar clare:
1. aprobarea rapida a unei legi noi speciale a taximetriei care sa sprijine sectorul transporturilor cu taxiuri prin impunerea unui tarif minim decis de primariile locale, in baza unor studii de specialitate bazate pe analiza necesarului minim de supravietuire: se vor prelua date de la Institutul National de Statistica (INS) cu cosul minim necesar de consum, costurile vietii de zi cu zi a unui taximetrist, se va face o fisa de fundamentare minima care sa includa insa si investitiile estimate de taximetrist, nu doar costurile trecute ca in prezent si va rezulta un tarif minim care va permite oricarui taximetrist sa-si achite toate datoriile si investitiile lunare legate de activitatea de taxi si sa ramana cu un castig personal suficient ca sa acopere cosul minim necesar de consum conform datelor furnizate de INS; Consiliul Concurentei va avea doar rol consultativ aici intrucat acest organism, prin modul in care e constituit, permite un tarif jenant ca si acum, chiar daca acesta nu asigura subzistenta de zi cu zi decat daca se incalca durata normala de munca sau se fac rabaturi de la calitatea masinilor si a serviciilor oferite !
2. Solicitarea prefecturii Ilfov sa prezinte public de urgenta o lista cu toate autorizatiile eliberate de fiecare primarie, intr-un tabel in care sa se afle si rezultatele oficiale de la ultimul recensamant si numarul maxim de autorizatii ce ar fi trebuit eliberat in baza regulii de 4 la mia de locuitori.

Deasemenea, pentru cazurile in care s-au eliberat mai multe autorizatii decat cele permise de lege sa se deschida anchete de catre organele abilitate, iar fiecare primarie in parte sa emita dispozitii de anulare a celor emise suplimentar, acordandu-se totusi un termen de gratie de maxim 6 luni in care soferii sa se reorienteze, dupa acest termen, autorizatiile devin invalide.

Sunt mai multe lucruri de facut in taximetrie, acum insa trebuie sa le facem neaparat pe acestea doua. Niciodata ce-a fost amestecat n-a iesit bun si drept dovada sunt anii trecuti rezumati doar la discutii plus luminita care nu se vede pentru anii viitori in acest domeniu. Mitingurile trecute n-au avut efecte pentru ca au fost cerinte amestecate, neclare, fara termene concrete si nici n-au avut consistenta. Ele trebuie organizate acum intr-un mod perseverent : in fiecare zi de luni a saptamanii sa se stie ca e ziua de miting a taximetristilor! Vom face multe mitinguri si enervante: pana cand boierii care conduc aceasta tara o sa fie nevoiti sa-si plece capul la cerinte si vor face ceva concret, nu doar vorbe !

Fiecare sofer are datoria sa convinga colegul, seful de firma (IF sau SRL) ca sunt necesare aceste actiuni. Fiecare lider de asociatie taxi va vorbi cu factorii de decizie din taximetrie: sefi de firme cu x masini, sefi de dispecerate etc. si va strange fonduri pentru aceste mitinguri.

Fiecare om, fiecare firma se gandesc la domeniul lor – noi trebuie sa ne luptam pentru domeniul nostru, nimeni nu are in realitate acest rol si aceasta datorie, deci putem sa intepenim asa inca 20 ani!

https://www.facebook.com/liga.taximetristilor.din.romania