Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş informează că, în urma scandalului dintre taximetrişti şi şoferii de la Uber au fost audiate 15 persoane, iar 45 au fost amendate cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.
“Mai multe persoane au fost audiate de poliţiştii din Timişoara, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în urma unui scandal izbucnit între mai mulţi taximetrişti şi câţiva şoferi de la Uber, care s-au bătut şi s-au urmărit în trafic. De asemenea, au fost depuse trei plângeri de către persoanele agresate, fiind deschise și câteva dosare penale pentru tulburarea liniştii publice, loviri şi alte violenţe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Timiş, Ionuţ Sârbu.
Potrivit celor de la IPJ Timiș, amenzile au fost date pentru infracţiuni de tulburarea ordinii şi liniştii publice, dar şi pentru loviri şi alte violenţe.
Vă reamintim faptul că, un scandal a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică la Timişoara, după ce un taximetrist a anunţat prin staţie că a fost agresat de mai mulţi şoferi de la Uber. Colegii taximetristului au pornit în căutarea celor care l-au agresat, apoi s-au dus în cartierul Soarelui acolo unde locuieşte primarul Nicolae Robu şi au claxonat îndelung, în semn de protest față de nepăsarea Primarului și a Primăriei față de problemele lor.
“În Timișoara este un așa-zis “obicei” al taximetriștilor. La apariția unor probleme pentru ei, se duc peste primar. Nu știu de unde a apărut acest obicei, dar nevastă-mea, timișoreancă, al cărui tată a făcut taxi, mi-a spus aseară că vor merge peste el. Pe de altă parte au dreptate, suntem un serviciu sub tutela primăriei, respectăm regulile ei, deci ar trebui să ne reprezinte și nouă interesele. Se pare că taximetriștii timișoreni au înțeles asta. Oameni dintr-o bucată, nu se lasă călcați în picioare, nu se lasă învrăjbiți de nici un interes. Cinste lor!”, se explică gestul șoferilor de a merge în miez de noapte la locuința primarului.
Primarul Timișoarei, reacție în pijamale: gestul taximetriştilor de a protesta în faţa locuinţei mele, mai exact al blocului în care locuiesc, este incorect.
Primarul Nicolae Robu condamnă, într-un mesaj pe Facebook, scandalul dintre şoferii de taxi şi cei de la Uber şi spune că este inadmisibil să se recurgă la violenţe, mai ales că, spune acesta, legea nu este încălcată de niciuna dintre cele două părţi.
”Fenomenul Uber se manifestă în întreaga lume, cu plusurile şi cu minusurile pe care le are. Niciunde nu sunt implicate primăriile, aşa cum nici în Timişoara, primăria nu are nicio implicare. Taximetriştii trebuie să înţeleagă că eu şi instituţia pe care o conduc, ca şi Consiliul Local, nu putem să restricţionăm ce permite legea. Ei nu nouă trebuie să ni se adreseze, ci instanţelor de judecată, dacă consideră că Uber nu funcţionează legal. Gestul taximetriştilor de a protesta prin faţa locuinţei mele, mai exact al blocului în care locuiesc – este incorect, cu atât mai mult cu cât, aşa cum cei corecţi dintre ei recunosc şi o spun deschis, le-am rezolvat o mulţime de probleme pe care cu administraţia precedentă nu le-au putut rezolva”, a scris primarul din Timișoara, în pagina sa de Facebook.
”Cer, deopotrivă taximetriştilor şi Uber-iştilor, să dea dovadă de o conduită corectă, civilizată şi să acţioneze strict în limitele legii, sub orice privinţe. Iar responsabililor sistemului Uber, le solicit să facă o verificare atentă a persoanelor pe care le acceptă în sistem, dat fiind că acestor persoane, cetățenii le încredinţează însăşi viaţa lor, în momentul în care le devin clienţi. În sistemul de taxi, ştiu că acest lucru se face”, a mai scris primarul Timișoarei Nicolae Robu, pe pagina sa personală de Facebook aici.
Foto: Clubul Taximetriștilor
Taximetriștii din Timișoara, supărați pe primarul Robu, l-au poreclit “REBU”, o analogie cu numele unei cunoscute firme de salubrizare din București.
“Nu știm ce legi o fi citit Nicolae Robu înainte de a-și ține discursul scris pe Facebook, însă dacă ar fi lecturat cu atenție legea care modifică și completează Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, intrată în vigoare încă din iunie 2015, ar fi văzut că actul normativ interzice transportul public de persoane contra cost cu vehicule de către persoane care nu dețin o autorizație de taxi. Să se aplice legea pentru toată lumea, nu privilegiat. Noi avem atestate, am făcut curse cu șoferi Uber care nu au atestat, nu au acreditare taxi și mașină agreată taxi, nu au autorizație, nu au asigurări, nu au absolut nimic”, spun taximetriștii.
Duminică, în București și Timișoara, au avut loc marșuri de protest împotriva Uber. Taximetriștii din Timișoara, amendați.
Duminică după-amiază, aproximativ 150 de şoferi de taxi aparţinând unei firme de taximetrie din Timişoara și peste 300 de taxiuri de la mai multe companii de taxi din București au protestat pe străzi, într-un marș de solidaritate față de taximetriștii agresați, spunând că sunt nemulţumiţi că şoferii de la Uber şi de la alte firme similare de transport persoane nu sunt sancționați conform legii.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, Ionuţ Sârbu, a declarat duminică seara, că toţi cei peste o sută de taximetrişti din Timișoara care au participat duminică la protestul împotriva Uber, urmează să fie amendaţi cu sume între 500 şi 5.000 de lei. De asemenea, poliţiştii au deschis și un dosar penal pentru împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice şi instigare publică.
“În urma protestului organizat în cursul zilei de astăzi 28 ianuarie 2018 pe raza municipiului Timişoara de către taximetrişti, poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de împiedicare sau îngreunare a circulaţiei pe drumurile publice şi instigare publică, fiind întocmit un dosar penal în rem în acest sens. Totodată, toţi participanţii la protestul neautorizat urmează să fie sancţionaţi contravenţional conform Legii 60 din 1991 privind participarea la adunări publice nedeclarate şi neautorizate. Amenzile sunt cuprinse între 500 şi 5.000 de lei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al IPJ Timiș, Ionuţ Sârbu.
Uber, comunicat de presă.
„Condamnăm ferm actele de violență din ultimele zile, indiferent că au fost îndreptate împotriva șoferilor de taxi sau a șoferilor parteneri Uber. Am trimis un mesaj tuturor partenerilor noștri în care i-am sfătuit, în cazul în care sunt victima unor agresiuni, să apeleze imediat la 112, asigurându-i de tot sprijinul nostru. Pe de altă parte, toți cei care inițiază conflicte sau dau curs provocărilor nu vor mai avea acces în aplicație – astfel de comportamente nu își au locul în comunitatea Uber. Suntem însă îngrijorați de numărul tot mai mare de agresiuni raportate de partenerii noștri în ultimele zile, de la șicane în trafic, atacuri cu ouă, mașini avariate până la atacuri fizice. Facem apel la calm și dialog civilizat – oamenii au nevoie atât de taxi, cât și de servicii ca Uber, iar astfel de atacuri pun în pericol siguranța tuturor participanților la trafic”, au precizat oficialii Uber România într-un comunicat.
Șoferii de la Uber, reacții în on-line.
„Toate știrile care au apărut la televizor sunt minciuni. Sunt știri fabricate pentru rating. Eu sunt unul din șoferii de Uber direct implicați în acel scandal, iar toate faptele relatate de către canalele de știri sau ziare, sunt prefabricate pentru a ajuta o tabără și anume taximetriștii. Toți spun că nu aleg tabere, dar au scris că ”cinci uberiști au agresat un taximetrist”, în loc să se scrie că „șase taximetriști au blocat un uberist cu tot cu clienți în mașină”. Șoferul a sunat la 112 dar a fost oarecum în zadar. Apoi ne-a sunat pe noi, colegii lui, să îi sărim în ajutor și asta am și făcut. Nu am agresat pe nimeni fizic nici verbal. Singurul argument a fost că suntem colegi care lucrează pe două platforme diferite și noi trebuie să ne înțelegem între noi nu să ne certăm, iar discuția a degenerat. Noi ne-am retras și am oprit pe dreapta, și am rugat pe colegul care a fost blocat să sune la 112. Dar a fost prea târziu, s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Un coleg mai mare a luat bătaie că a sărit în ajutorul altui coleg. Au sărit 7-8 persoane pe el și apoi taximetriștii s-au strâns ca lupii. Erau în jur de 50. Foarte eroic din partea lui să își apere colegii chiar și în situațiile de față”, descrie momentul unul dintre șoferii de la Uber care a fost implicat în scandalul din noaptea de sâmbătă spre duminică din Timișoara.
„Vrem și noi să plătim aceleași taxe ca și taximetriștii, dar legea nu ne-o cere. Dar dacă plătim aceleași taxe ca și voi, asta presupune că o să avem aceleași drepturi ca și voi. O să vrem stații Uber, stație Uber în aeroport, o să umblăm și noi cu table de șah pe mașini, o să luăm călători din mers, o să dispunem și de un dispecerat sau de ce nu, de zece. Dacă ajungeți să gândiți ca noi, am plăti aceste taxe pe care la susțineți voi și am primi tot ce e enumerat mai sus. V-am fura clientela în proporție de 80% nu de 20%, nemulțumitului i se ia darul”.
„Invățați să vă multumiți cu ce aveți. Nu vă oprește nimeni să faceți Uber cu mașinile personale, în timpul liber sau când nu sunteți la taxi. Încercați, poate o să vă placă. De ce nu îmbrățișați și voi o schimbare? Asta este de neînțeles.”, comentează momentul scandalului șoferii de la Uber prin on-line.
„La noi la Timișoara se rabdă, se înghit multe, dar când se supără oamenii iese urât și acum ne-am supărat, să nu credeți că s-a terminat ceva cu acțiunile astea ale poliției sau comunitarilor, nu ne intimidează – din contră, probabil că nu o să ne mai batem în locuri publice unde sunt camere (video n.n.), dar când îi prindem la întuneric, ce le dăm… de nu pot duce!”, spun și taximetriștii din Timișoara în mesajele lor.