Roxana Wring a fost invitata celei mai noi ediții a interviurilor realizate de redacția de știri PSnews.ro. În calitate de consilier general USR în Primăria Municipiului București, aceasta a vorbit despre perfomanțele social-democratei Gabriela Firea în funcția de edil al Capitalei.
Mai exact, întrebată de Marinela Angheluș care este starea ”revoluției în trafic” propuse de primar, Roxana Wring a afirmat că există o hotărâre care să oblige toate ”agregatoarele de comenzi” să aibă dispecerat, însă președintele organizației din București a Uniunii Salvați România consideră că această măsură este împotriva legii din două motive: pe de o parte, faptul că nu există o normă care să oblige existența unui dispecerat pentru fiecare aplicație, iar pe de altă parte, pentru că este ”o inițiativă cu dedicație”.
”În momentul acesta, majoritatea a votat proiectul de hotărâre care spunea că firmele acestea – agregatoarele de comenzi – și Uber, trebuie să aibă dispecerat. Acum a fost pus în dezbatere publică regulamentul de aplicare a proiectului de hotărâre. S-a făcut o dezbatere publică, am vorbit și eu cu reprezentanți de la Clever, StarTaxi și că probabil se va veni cu un proiect de hotărâre de aprobare a regulamentului în Consiliu General – noi vom vota împotrivă, desigur. Ceea ce se propune în momentul ăsta e nelegal: în primul rând, proiectul de hotărâre și regulamentul adaugă la lege (legea nu spune nicăieri că nu poți să faci dispecerat prin aceste aplicații, pentru că a fost făcută când nu exista acest avans tehnologic – acum ce o să facem, ne întoarcem pe vremea când aveam doar telefon fix?) și în al doilea rând, este o inițiativă cu dedicație pentru cele câteva dispecerate care sunt reprezentate de COTAR”, a afirmat Roxana Wring pentru PSnews.ro.
Mai mult decât atât, consilierul general afirmă că mulți taximetriști care folosesc aplicații precum Clever sau StarTaxi se declară mulțumiți, însă continuă să plătească dispeceratele doar pentru a-și menține licența de taxi, chiar dacă nu îl folosesc niciodată: ”Am stat de vorbă cu taximetriști care au și dispecerat – pentru că sunt obligați să plătească dispecerul – dar care au descoperit că folosind aplicațiile Clever sau Star obțin comenzi mai rapid, clienții sunt mai mulțumiți. Oamenii ăștia plătesc asigurări, au autorizație de la Primărie – singurul motiv pentru a-i interzice este că există o atitudine ne-concurențială în piață, de la câteva dispecerate care își pierd rațiunea de a exista. Un șofer de taxi plătește 200 de lei unui dispecerat, și plătește că altfel nu obține licența. Există din ce în ce mai mulți șoferi de taxi independenți care plătesc și după nu mai folosesc dispeceratele, aflate în praful falimentului”.
În plus, Wring a ținut să întărească ideea conform căreia singurul motiv pentru care cineva și-ar dori interzicerea unor servicii mulțumitoare ar fi faptul că niște oameni pierd bani. Consilierul a afirmat că formațiunea politică din care face parte va continua să sesizeze atât Consiliul Concurenței, cât și Uniunea Europeană.
”Punctul nostru de vedere este că cel mai important e ce este în beneficiul consumatorului – adică să păstrăm aceste agregatoare de comenzi. Serviciile s-au îmbunătățit: și cei care oferă serviciul și cei care îl folosesc sunt mulțumiți. Nu există niciun motiv să le interzicem (n.r. agregatoarele de comenzi) decât că există un număr de oameni care ar pierde eventual niște bani. Noi am sesizat și Consiliul Concurenței, vom sesiza și Uniunea Europeană, pentru că e împotriva unor directive europene”, a punctat consilierul.
Întrebată dacă regulamentul de conduită al taximetristului a fost votat, președintele organizației din București a USR a afirmat că acest exista de dinainte, însă nu a fost aplicat niciodată de către PMB: ”Ăsta face parte din regulamentul integral dar să știți că el a existat dintotdeauna. A vota un proiect de hotărâre, deci un document, nu înseamnă și aplicarea lui.Lucrurile astea au existat dar Primăria Generală nu a făcut niciodată absolut nimic ca să aplice. Doamna Firea are proiecte de hotărâre pe care noi le-am votat dar care nu se aplică.Despre ce vorbim?”
Motivul neaplicării ar fi, spune consilierul, modul în care Gabriela Firea gestionează activitatea instituției: ”prin comunicate de presă”.
”Justificarea e că activitatea se consumă în acțiuni de P.R. și din comunicate. Primăria Municipiului București e condusă prin comunicate de presă. Din păcate, cetățenii observă că acestea nu curăță străzile, nu rezolvă problema traficului”, a susținut membrul USR, pentru redacția PSnews.ro.
Sursa aici