ROMANIA FURATA. CU PLUS

Taximetria sau România nu este furată de către taximetrist. Taximetria și România este furată de către cei care au permis și încă permit ca aceste lucruri să se întâmple.

Pentru că este în spiritul momentului de grație în care dispeceratele carteliste s-au îndurat, după opt ani de golănie, să mai ofere transportatorului câte 0,35 sau 0,40 de bani la kilometru, numindu-le cu emfază – PLUS, am împrumutat și noi pentru titlu noțiunea de „plus”, pentru a adăuga câte ceva din experiența noastră, materialului pe care cei de la Digi24 l-au realizat cu și despre taximetria din București.

Aproape nimic nou nu ne spun cei de la Digi24.

Este însă de apreciat efortul și interesul, cel puțin „subit” al televiziunii respective, pentru subiectele și momentele istorice cu care taximetria din București a fost strâmbată, violată, sodomizată și pusă pe centura economică de către proxeneții cu gulerele albe din sistem. Pentru că asta scoate în evidență reportajul.

Nu știm ce a declanșat aceste investigații sau demersuri jurnalistice.

Sperăm numai că Digi24 nu se vinde pe curse gratuite sau pe o sticlă de apă plată. Dincolo de suspiciunea unui material subvenționat cu „nescai” interese obscure, cei care lucrează mai demult în industrie, fie ei taximetriști sau patronate, cunosc bine momentele de piață și alinierea planetară care au generat starea de lucruri actuală din taximetrie, mai ales a celei din București și Ilfov.

Momente și alinieri care au făcut să se întâmple maimuță, cuarț, cartel, mizerie, jeguri, înșelătorii, trivialități, morți, răniți, reclamații fără rezolvare, dispecere obraznice, taximetriști nesimțiți și taxiuri neîngrijite, bătăi în trafic, capace date clienților, furturi de bagaje sau sclavie, plan impus, contracte de muncă inexistente, evaziune fiscală, atestate false, grefe sau închirieri de autorizații.

Sunt cuvinte care caracterizează în acest moment la propriu taximetria din București, ca o cutie a Pandorei deschisă și aruncată în interiorul taxiului de la colțul străzii, condus de către șoferul care, angajat peste noapte în această activitate, nu realizează decât după ce își pierde familia, după ce face infarct sau atac cerebral, în ce industrie a intrat și ce malaxor este pe cale să îi macine existența.

Taximetria sau România nu este furată de către taximetrist.

Taximetria și România este furată de către cei care au permis și încă permit ca aceste lucruri să se întâmple.

Descoperim în materialul Digi24, personaje care au lucrat cu mânie la implementarea actualului sistem și care au dat formă taximetriei din București.

Mai descoperim în material că patronii marilor firme de taxi nu au dorit să vorbească cu jurnaliștii care au realizat reportajul. Noi știm de ce. Și ei știu de ce: pentru că ei știu ce au făcut cu taximetria și cu taximetriștii.

Stările și realitățile taximetriei din București și Ilfov au fost generate de către patronate cu sprijinul autorităților. Asasinatul economic și canibalismul în taximetria dintre București și Ilfov nu sunt noțiuni generate de către șoferii de la bordură. Ei sunt doar uneltele care lucrează, constrânși de adevăruri economice, pentru cei care le-au introdus în taxiuri acea cutie a Pandorei. Și de asta se feresc patronatele să vorbească, pentru că ei știu ce au făcut cu taximetria și cu taximetriștii. Știu și ce nu mai pot să facă și că, oricum ar fi, buboiul se va sparge. Fiecare încearcă să se dea la fund, arătând cu degetul unul către celălalt sau turnându-se unul pe altul prin birourile de pe Știrbei Vodă.

Oricum te-ai uita înspre materialul Digi24, nu poți să nu observi proxenetismul autorității responsabile de această activitate.

Modificată de zeci de ori, strâmbată de către cei care au avut interes, stoarsă de resurse, violată în grup până la leșin, amendată pe nedrept, sodomizată până la aducerea în stare de inconștiență și lăsată fără vlagă, scoasă la produs și vândută pe nimic celor care au vrut și au știut să profite, biciuită de cei care au știut să interpreteze sintagmele și virgulele textelor, sechestrată și ținută în mizerie sub aparența legalității și în numele consumatorului final care rânjeste satisfăcut din boscheții unde tocmai și-a aruncat prezervativul, sistemul și autoritățile ar fi putut imediat să salveze taximetria de pe centura economică în care este ținută de prea mult timp. Dacă ar fi vrut.

O încercare timidă dar discutabilă, a fost făcută de către Consiliul Concurenței.

Autoritate care s-a mulțumit să încaseze virtual cei 500.000 de euro prin amenzile date în urma unei anchete care a durat trei ani. Numai că nicio firmă de taxi descrisă în material și sancționată nu a plătit absolut nimic. Nici uneia nu i-a fost retrasă autorizația de transport sau de dispecerat, cu toate că legea spune că ar fi trebuit să se întâmple. Managerii de transport de la firmele sancționate nu ar fi trebuit să mai lucreze niciodată în taximetrie sau în transporturi.

Citește și:

RAPORT CONSILIUL CONCURENTEI

Consiliul Concurenței ar fi putut să salveze taximetria de la furt, dar nu a vrut.

Știm cu toții că gestionarul acestor stări de lucruri este Primăria Capitalei. Care nu se află în cutia Pandorei aruncată în taxiul de la colțul străzii, nici prezentă prin materialul celor de la Digi24. Consiliul Concurenței sau Primăria Capitalei ar fi putut să fie, ca în legendă, un ultim personaj firav și costeliv, care ar fi dat speranță taximetristului și oportunitatea să se schimbe în obiceiuri și comportamente. Însă Primăria Generală privește cu îngrijorare printre delegările de competențe, vizări de autorizații de taxi discutabile, cesionări sau divizări aproape penale. Se uită cu atenție în protocoalele semnate în campania electorala și nu îndrăznește să salveze taximetria și România de la furt. Consiliul Concurenței o spune.

index

Primăria Capitalei ar fi trebuit, așa cum spune documentul, să facă de așa natură ca taximetria și România să nu mai fie furată de către taximetriști.

Citește și:

CONSILIULUI CONCURENTEI: RECOMANDARI CATRE PRIMARIA MUNICIPIULUI BUCURESTI

Dar legea e pentru căței, nu pentru dulăi. Nimeni nu vrea să se uite înspre ce se întâmplă în Consiliul General când vine vorba despre taximetrie sau despre transportul în regim de închiriere. Pentru că taximetria momentului este atât de penală, încât orice „scrânteală” în stările de lucruri și realitățile momentului va genera un „tăvălug” din care puțini o să iasă cu capul sus.

Citește și:

TAXIMETRIA DIN ILFOV – CARACATITA PENALA

Gurile rele vorbesc despre Legea 78/2000, despre șpăgi cărate cu sacoșa, despre trafic de influență, evaziune fiscală fără precedent și încrengături politice sau economice care au adus taximetria și taximetristul în situația descrisă din materialul celor de la Digi24.

Taximetria din București ar fi putut să fie altfel.

Dar, din câte ne dăm seama văzând așa materiale de presă, realizăm că taximetria este așa cum vor unii să fie. Așa vrea Primăria Capitalei, Autoritatea de Inspecție și Control, Poliția Rutieră, Parlamentul sau Guvernul – să fie. Așa vor cetățenii să fie, ca o oglindă a societății în care trăim. Dacă cetățeanul nu ar tolera așa ceva, asemenea taximetrie nu ar fi existat. Cetățenii și autoritățile au vrut să fie trafic cu autorizații, cartel sau tarif mic. Tot cetățenii vor să fie în continuare așa, în lipsă de transport public sau în lipsa unui loc de muncă.

Citește și:

Nebunia bănoasă a taxiurilor

Pentru că taximetria este ceea ce vreți dumneavoastră să fie, și noi taximetriștii suntem rezultatul a ce vă doriți dumneavoastră să fim.

România nu este furată de către taximetriști. Este furată de fiecare dintre noi, zilnic.

Diferența este cantitatea furată și unde se distribuie plusvaloarea realizată din furt. Dacă în taximetrie se fură pentru existența zilei de mâine, pentru că taximetriști cu vile în Monaco sau Coasta de Azur nu am văzut, regretabil este că unii fură legal și vizibil, iar plusvaloarea furtului merge în off-shoruri exotice. Televiziunile nu mai fac materiale de presă din asta, cu toate că plusvaloarea din apă, gaze, energie sau petrol este exportată sistematic în afară. Nu este o scuză pentru a fura, dar este explicabil de ce este tolerat furtul în taximetrie. Este o explicație și o justificare și pentru toate industriile dezvoltate pe verticală și orizontală care gravitează în jurul taximetriei ca activitate economică.

Pentru că de fapt, în acest moment, taximetria este furată. Taximetria nu mai este a taximetriștilor de pe stradă. Este o taximetrie care se face în birouri sau din cârciumi, unde se pun la cale tarife pe kilometru, unde se aranjează contracte de exclusivitate pentru gări, supermarket-uri, cluburi sau hoteluri. Este o lume subterană, unde se discută despre aplicații on-line, taxe de dispecerizare și autorizații închiriate, unde banii se încasează în lungimea și lățimea sacilor de cadavre. Este o lume în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea. O lume de soți sau soții, verișoare, nași, fini, nepoți, tovărășii sau cumetrii, care paralizează autoritatea imediat cum aceasta încearcă să ridice mâna împotriva celor care a hrănit-o subteran atâția ani. Este o lume care înfometează taximetristul de pe stradă.

Citește și:

PROCURORII AU DECIMAT TAXIMETRIA DIN BRASOV! ZECI DE TAXIMETRISTI CERCETATI PENAL SAU TRIMISI IN JUDECATA. COMUNICAT DE PRESA

Unul peste alta, materialul celor de la Digi24 este unul istoric, care nu spune nimic din ceea ce nu se știe și nu este cunoscut de toată lumea.

Și până la urmă, toata lumea trebuie să fie, în mod „permanent” sau „repetat”, ceva. Fie și taximetrist.