RIDESHARING-UL, LA GREA INCERCARE IN SEPTEMBRIE

Cu „o grămadă de avize”, Legea privind activitățile de ridesharing a primit avizele solicitate şi urmează să fie sesizate comisiile permanente ale Senatului.

„Să speram că o să facă față”, este declarația președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu făcută într-o ședință a Biroului permanent din Parlament.

Legea va intra pe ordinea de zi a comisiilor din Senat în perioada 12-19 septembrie, urmând să fie trimisă in procedura de urgență pentru dezbatere la Comisiile din Camera Deputaților.

Conform propunerii depuse, ridesharing-ul este deplasarea împreună a persoanelor, cu ajutorul unui autovehicul, în baza unui contract încheiat între pasageri și șoferul autovehiculului, care este facilitat de o întreprindere autorizată conform prezentei legi, printr-o platformă sau aplicație tehnologică online.

Contractul de ridesharing este încheiat prin intermediul platformei electronice între pasager și un șofer de fiecare dată când este contractată o cursă. Aceste platforme electronice vor avea obligația să furnizeze serviciu de suport și asistență pasagerilor pentru incidentele survenite pe durata cursei și să monitorizeze continuu prin GPS toate cursele. 

Pentru șoferi, condițiile care sunt necesare pentru a putea să colaboreze cu o asemenea platformă electronică: vor trebui să aibă vârsta de minim de 21 de ani și permis auto categoria B cu vechime de cel puțin 1 an, un certificat de cazier judiciar care trebuie să arate că nu au fost condamnați pentru infracțiuni de trafic și consum de droguri, infracțiuni contra vieții și sănătății corporale sau pentru exploatarea persoanelor vulnerabile, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, precum și contra patrimoniului. Să nu fi avut permisul auto suspendat în ultimii 5 ani pentru conducere sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și să nu fi fost implicați în accidente din vina lor exclusivă rezultate cu rănirea sau decesul victimelor. De asemenea, șoferul va trebui să fie deținător al unui certificat profesional pentru conducători auto, iar autovehiculul care va fi înscris în platformă nu poate să fie mai vechi 15 ani.

Inițiativa legislativă este semnată de către 65 parlamentari ai PSD, trei de la UDMR și unul de la PMP.

Proiectul legislativ îl puteți consulta aici