PEDEPSE GRELE PENTRU FALSII TAXIMETRISTI DE LA OTOPENI

Timp de cinci luni au urmărit polițiștii în anul 2013 o grupare infracțională care se constituise în zona Aeroportului Otopeni.

Autointitulați taximetriști, aceștia făceau taximetrie ilegală în terminalul sosiri, acostând și ademenind clienții, în special turiștii străini care erau victimele unor adevărate acte banditeşti.

„Cetăţeanul străin era ademenit să urce într-o maşină cu însemne false de taxi sau în autoturisme particulare, iar odată captiv în automobil era forţat să plătească sume enorme pentru cursa efectuată. Șoferul bloca uşile maşinii și împreună cu ademenitorul clientului treceau la ameninţări. Dacă omul ezita, n-aveau nici o jenă să îl brutalizeze cu violenţă, storcându-l de bani. De la 200-300 de lei, până la câteva mii. Unul a cerut 900 de lei, pentru un drum până în centrul Capitalei, iar altul câteva zeci de mii pînă la Ploieşti. Un cetăţean din Occident – victimă sigură – a cerut să fie dus chiar până în Bulgaria. Cine să-i reclame pe infractori? Turistul aterizat într-o ţară străină lui? Cu legi pe care nu le ştie, cu stresul necunoaşterii locurilor, al parităţii monedei noastre, al tarifelor pentru servicii, cum este cel al transportului? De vreme îndelungată îşi făceau veacul aici. Stricau până şi bruma de imagine pozitivă a ţării în lume. Unii dintre ei aveau legături infracţionale complice, chiar cu angajaţi ai unor firme de taxi. Lucrurile nu au fost deloc simple.”, declara acum trei ani comisarul Marian Dinulescu, șeful Poliţiei Transporturi a Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni.

De la tâlhării cu violenţă şi sechestrări, la crimă.

Acțiunea polițiștilor din anul 2013 a venit pe fondul cazului studentei japoneze în vârstă de 20 de ani, violată şi ucisă de către un combinator care nu era taximetrist, dar care agăţa clienţi pentru gruparea infracțională care se constituise în zona Aeroportului Otopeni.

În cercetările de la acea vreme, poliţiştii au identificat 23 de infracţiuni de tâlhărie şi 53 de înşelăciune, plus furtul calificat şi lipsirea de libertate. Au dat 1.717 sancţiuni, mai ales combinatorilor care identificau potențialii clienți pentru falșii taximetriști.

Prima acţiune poliţienească de anvergură.

Totul a culminat cu o acțiune de anvergură a polițiștilor, la care au participat echipe combinate de profesionişti de la Poliția Capitalei şi IGPR. La momentul respectiv, polițiștii au efectuat 24 de percheziţii în care 24 de suspecţi au fost reţinuţi. Doar doi au fost ulterior eliberați de către judecători, însă pentru ceilalți s-au început procedurile legale pentru trimiterea în judecată.

Până la urmă, în amplul dosar care a fost instrumentat de către procurori, au fost trimise în judecată 31 de persoane.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 02.11.2012 — 14.10.2013, inculpații au desfășurat activități ilegale de taximetrie în zona Aeroportului Henri Coandă — Otopeni.

Aceștia se deplasau aproape zilnic în zona aeroportului, acolo unde unii dintre aceștia racolau pasagerii sosiți la aeroport, pasageri pe care îi predau celorlalți participanți la săvârșirea infracțiunilor, în vederea transportării către București sau alte orașe din provincie.

Deși inițial serviciile oferite se prezentau ca fiind de taximetrie sau de transfer către autogări în condiții legale, ulterior – atunci când clientul trebuia să plătească i se prezenta o altă situație, respectiv faptul că acestea sunt firme private de „rent a car” ori firme private de transfer ce au ca prețuri — 35 lei/ Km, 7 lei/ km sau 500 lei /transfer.

În anumite situații, inculpații au apelat la exercitarea de violențe (prin amenințări sau constrângere) asupra clienților în vederea achitării sumelor solicitate, existând autoturisme din care pasagerul din spate nu putea coborî, întrucât portierele erau blocate de către șofer și acesta refuză să le deschidă dacă pasagerii nu erau de acord cu plata sumei solicitate.

La fix trei ani de la arestarea și trimiterea în judecată a acestora, magistrații au stabilit și sentințele definitive.

Prin decizia penală nr. nr.1739 din data de 21.11.2016, Curtea de Apel București a hotărât următoarele:

1. Condamnă pe inculpatul Popa Titi Viorel la pedeapsa de 8 ani închisoare. Majorează toate pedepsele aplicate inculpatului Popa Titi Viorel pentru infracțiunile de complicitate la tâlhărie prevăzute și tâlhărie, la câte 8 ani închisoare, contopește pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea, de 15 ani închisoare, pe care o sporește cu 3 ani închisoare, în final inculpatul urmând a executa pedeapsa de 18 ani închisoare.

Totodată aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a desfășura activitatea de taximetrie pe durata executării pedepsei, precum și interzicerea inculpatului cu titlu de pedeapsă complementară pe o perioadă de 4 ani, a dreptului de a fi ales în cadrul autoritățile publice sau în funcțiile elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a desfășura activitatea de taximetrie.

2. Condamnă pe inculpatul Florea Alexandru la 8 ani închisoare. Majorează pedeapsa aplicată inculpatului Florea Alexandru pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, la 11 ani închisoare.

Majorează pedepsele aplicate inculpatului Florea Alexandru pentru infracțiunile de tâlhărie, la câte 8 ani închisoare, contopește pedepsele aplicate astfel cum au fost majorate, în pedeapsa cea mai grea, de 11 ani închisoare, pe care o sporește cu 3 ani închisoare, în final inculpatul urmând a executa pedeapsa de 14 ani închisoare.

Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a desfășura activitatea de taximetrie pe durata executării pedepsei precum și interzicerea inculpatului cu titlu de pedeapsă complementară pe o perioadă de 4 ani, a dreptului de a fi ales în cadrul autoritățile publice sau în funcțiile elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a desfășura activitatea de taximetrie.

3. Majorează pedepsele aplicate inculpatului Preda Ilie Silviu, în final inculpatul urmând a executa pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, de lipsire de libertate în mod ilegal și tâlhărie.

4. Majorează pedepsele aplicate inculpatului Stanică Ionuț, în final inculpatul urmând a executa pedeapsa de 9 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și tâlhărie.

5. Majorează pedepsele aplicate inculpatului Celea Constantin Levius în final inculpatul urmând a executa 11 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și tâlhărie.

6. Majorează pedepsele aplicate inculpatului Petcu Alexandru Valentin, în final inculpatul urmând a executa 8 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și tâlhărie.

7. Majorează pedepsele aplicate inculpatului Tudorancea Paul Lucian, în final inculpatul urmând a executa 10 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și tâlhărie.

8. Majorează pedepsele aplicate inculpatului Nistor Mihai în final inculpatul urmând a executa 12 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și tâlhărie.

9. Majorează pedeapsa aplicată inculpatului Stănescu Florin pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune la pedeapsa de 4 ani închisoare. Înlătura dispozițiile art. 86 ind. 1 V.C.p. și art. 71 al. 5 V.C.p. și dispune executarea pedepsei în regim de detenție.

10. Majorează pedeapsa aplicată inculpatului Ionescu Dănuț Ion pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune la pedeapsa de 9 ani închisoare, ce va fi executată în regim de detenție. Înlătură dispozițiile art. 86 ind. 1 V.C.p. și art. 71 al. 5 V.c.p.

11. Majorează pedepsele aplicate inculpatului Enuș Mihail în final inculpatul urmând a executa 8 ani și 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și tâlhărie.

12. Majorează pedepsele aplicate inculpatului Nicolae Traian în final inculpatul urmând a executa 7 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și tâlhărie.

13. Majorează pedeapsa aplicată inculpatului Ionescu Dănuț Gabriel în final inculpatul urmând a executa 8 ani închisoare săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și lipsire de libertate în mod ilegal.

14. Majorează pedeapsa aplicată inculpatului Vasile Costel pentru infracțiunea de înșelăciune, la pedeapsă de 2 ani închisoare.

15. Înlătura dispozițiile art. 91 C.p. cu privire la pedeapsă rezultantă de 1 an și 2 luni închisoare aplicată inculpatului Ștefan Dan, ce se va executa în stare de detenție.

16. Condamnă pe inculpatul Nica Dănuț la pedeapsă de 1 an închisoare. În baza art. 91 C.p. suspendă executarea pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani.  Pe durata termenului de încercare, inculpatul Nica Dănuț va respecta mai multe măsuri de supraveghere și obligații.
[aio_button align=”left” animation=”pulse” color=”blue” size=”small” icon=”redo” text=”URMĂREȘTE ȘI COMENTEAZĂ ARTICOLUL PE FACEBOOK” relationship=”alternate” url=”https://www.facebook.com/AcademiaDeTaxi/”]

Distribuie articolul prin: