ORDONANTA PENTRU RIDESHARING, IN SEDINTA DE GUVERN

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind reglementarea activităţii platformelor de ridesharing va fi în primă lectură în şedinţa de Guvern de joi 21 iunie, iar după primirea avizului din partea Consiliului Economic şi Social va intra pentru adoptare în şedinţa de săptămâna viitoare, a anunţat, miercuri, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, la sediul ministerului.

„Guvernul îşi doreşte să legifereze acest domeniu important, dar respectă termenele legale, astfel încât actul normativ aprobat de Guvern să nu fie supus niciunui viciu de procedură. Actul normativ a parcurs şi circuitul interministerial de avizare. Astfel, am luat avizele de la Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul de Interne, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Externe şi astăzi de la Ministerul Justiţiei. A fost transmis încă de ieri Consiliului Economic şi Social. Cei de la CES ne-au comunicat astăzi că săptămâna viitoare vor transmite acest aviz. Prin urmare, suntem în aşteptarea acestui răspuns, deoarece şi dânşii au o procedură internă destul de complexă de avizare în cadrul subcomisiilor din cadrul CES-ului de specialitate. Am gândit această reglementare prin Ordonanţă de Urgenţă şi nu prin proiect de lege având în vedere cerinţele românilor care folosesc aceste platforme.

În concluzie, în cadrul şedinţei de Guvern de mâine joi, (21 iunie 2019), proiectul de Ordonanţă de Urgenţă va intra în primă lectură şi, după obţinerea avizului CES, va intra pentru a fi adoptat”, a spus Cuc.

Declaratia, dată pe fondul discuțiilor din Parlament cu privire la reglementare.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, că speră ca Guvernul să dea ordonanța de urgență pentru reglementarea activităților de ride-sharing. În caz contrar, PSD va face toate eforturile ca legea privind acest domeniu să intre miercurea viitoare la votul final, a declarat acesta, potrivit Mediafax.

„Mai avem ride-sharingul. Să vedem dacă Guvernul o să dea ordonanţa. Proiectul de lege este la comisiile de specialitate, mi se pare că sunt cinci comisii avizatoare. Am vorbit deja cu liderul grupului PSD, domnul (Alfred-n.red.) Simonis, şi, dacă ordonanţa nu o să fie dată, am vrea să urgentăm acest proiect de lege, să intre odată în legalitate. Pe urmă, dacă mai sunt discuţii şi cu celălalt sistem, cu taximetria, de asemenea, suntem deschişi să stăm de vorbă şi cu dânşii să o reglementăm. Eu sper să se dea ordonanţa. Dacă nu, o să facem toate eforturile ca miercuri să intre la votul final”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, la Parlament.

Comisiile pentru transporturi şi tehnologia informaţiilor ale Camerei Deputaţilor au amânat, miercuri, decizia referitoare la proiectul de lege privind transportul alternativ din lipsă de cvorum.

Ministrul Transporturilor Razvan Cuc a răspuns președintelui Ciolacu, și a adus în discuţie procesul prin care iniţiativa legislativă privind platformele de ridesharing a parcurs anumite etape.

„Având în vedere discuţiile din Parlament cu privire la această reglementare este nevoie să fac următoarele precizări. Ştiu că există în Parlament o iniţiativă legislativă de reglementare a acestui domeniu de mai bine de şase luni. Reamintesc tuturor că acest domeniu este nelegiferat până în prezent. În urma sesizărilor şi cerinţelor românilor care folosesc platformele de ridesharing, Ministerul Transporturilor a realizat în mod rapid şi transparent procedura de reglementare a platformelor de acest tip. Nu ne-au fost indiferente nici semnăturile de susţinere a acestor platforme de către români. Au fost nenumărate consultări prealabile cu toţi cei din domeniu, astfel încât Guvernul să adopte un act normativ care să corespundă tuturor nevoilor cetăţenilor.

S-au format grupuri de lucru la nivelul Guvernului, cu toţi factorii implicaţi – Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Finanţelor, Secretariatul General al Guvernului şi Primăria Capitalei. S-au cerut puncte de vedere de la Consiliul Concurenţei. Nu am neglijat nicio autoritate care ar putea aduce plusvaloare la întocmirea acestui act normativ”, a menţionat ministrul Transporturilor.

„Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind reglementarea activităţii platformelor de ridesharing va fi în primă lectură în şedinţa de Guvern de joi 21 iunie, iar după primirea avizului din partea Consiliului Economic şi Social va intra pentru adoptare în şedinţa de săptămâna viitoare”, a mai spus ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, la sediul ministerului.