Ne-am obișnuit în ultima vreme, ca presa audio-vizuală, dar mai ales cea virtuală, să facă din comportamentul negativ al șoferilor de taxi adevărate subiecte de top, care dau bine la rating.
Dacă ai un blog, nu trebuie să fii un Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu sau Cristian Tudor Popescu. Tot ce trebuie să faci ca să îți ridici traficul, este să “pierzi” prin articol asocieri de cuvinte ca: un taximetrist a dat peste o femeie, un taxi a provocat un accident, un șofer de taxi a bătut un cetățean, un taximetrist m-a dat jos din mașină, s.a.m.d. suficient ca traficul, comentariile și vizitatorii să îți ducă “capodopera literară” până la cerul infinit.
Rare sunt situațiile în care găsești descrieri ale unor stări de lucruri sau întâmplări în care taximetriștii sunt apreciați pentru calitatea serviciilor prestate, sau situații în care taximetristul, prin cinste sau onestitate, adaugă plusvaloare acestei meserii. Nu am găsit în blogosferă sau aiurea, nici situații provocate sau nu, în care atunci când șoferii de taxi sunt ocărâți, puși la zid sau judecați virtual, pe vreunul dintre cei care cel puțin teoretic, să zicem – dispeceratele sau patronii de firme de taxi, ar trebui să ia atitudine și își apere angajații sau colaboratorii și să explice stările de lucruri sau situațiile respective opiniei publice.
Toți suntem șoferi, dar nimeni nu îți dă un bănuț sau nimeni nu trage o linie pe un perete atunci când, spre exemplu, dai prioritate la trecerea de pietoni. Dar e suficient să greșești o dată și atunci ești amendat, suspendat sau expus în piața publică la judecata supremă a onoratei opinii publice.
Este legendar momentul în care un taximetrist a intrat cu taxiul până la scara vagonului la peroanele Gării de Nord. Cu toate că avea acceptul conducerii acestei instituții și femeia transportată avea un picior rupt, nu am indentificat nici atunci și nici până acum, o explicație oficială a dispeceratului sau a celor care au știut motivele reale pentru care taximetristul a făcut acest lucru.
Dar nefiresc și spectaculos, există în peisajul strâmb și anormal din taximetria momentului, O ENTITATE VIRTUALĂ care se substituie prin utilitatea și calitatea ei, tuturor celor care ar trebui să facă “lucruri” pentru șoferii de taxi. Care se substituie celor care ar trebui să explice despre un șofer care a greșit – provocat sau nu – despre cum este și se comportă în general și în majoritatea timpului, ca persoană sau ca om.
Primită în peisajul din taximetrie cu trupe de comando sau decolantari în masă, interzisa șoferilor de taxi sub pretextul unor contracte abuzive impuse nenatural într-o țară democratică europeană și sub privirile chiorâșe ale dispeceratelor care au înțeles imediat amenințarea, această entitate virtuală a devenit “prăjitura” dorită de aproape toți soferii de taxi, dovedind în timp utilitate, fiabilitate sau alternativa la stări de lucruri care, pentru “niște unii” este de neînțeles și de neconceput. O entitate care poate fi chiar un avocat în instanță sau care îți poate trimite, fie și virtual, o mulțime de martori care să arate celor interesați despre cum ești și te comporți în general, și nu într-o anumită împrejurare sau stare de lucruri în care toți bloggerii de ocazie sau facebook–iștii te atârnă în piața publică și unde invariabil, mai toate concluziile arată la fel: Că toți șoferii de taxi sunt la fel.
O entitate care din când în când, coboară din on-line în viața reală așa cum veți vedea în ceea ce urmează să vă povestim:
Șapte luni i-au trebuit unui coleg să bată ușile tribunalului și să convingă judecătorii în instanță că procesul verbal de suspendare a dreptului de a conduce – pe trei luni – a fost o anormalitate, dat fiind comportamentul său ca taximetrist în general. Perspectiva celor 90 de zile de “vacanță” forțată l-a făcut pe colegul nostru, într-o sclipire de geniu, să ducă în instanță pe suport de hârtie recenziile și calificativele clienților care au trecut prin taxiul său preluați prin intermediul aplicatiei STAR TAXI.
“Dorind să probez corectitudinea și probitatea profesională în proces, am apelat la ajutorul companiei STAR TAXI pentru un extras al recenziilor din aplicație. Cu ajutorul acestui extras, am probat în instanță corectitudinea si onestitatea declarației mele din procesul verbal, comportamentul și felul meu zilnic ca taximetrist în trafic dar și ca om în general. Am remarcat interesul instanței de a cerceta, judecătorul a citit recenziile și comentariile clienților referitor la modul de a conduce și la calitatea serviciilor prestate. Acest extras al recenziilor STAR TAXI a contat cu siguranță în susținerea pledoariei mele ca nevinovat, mai ales că la primele înfățisări din proces, martorul meu a lipsit fiind plecat din țară.”, ne-a povestit colegul nostru.
Cu ajutorul celor aproape 700 de recenzii de peste 90 % maxime ale foștilor pasageri “transformați” în martori și cu generosul concurs al STAR TAXI – o aplicație transformată în avocat, colegul nostru și-a recăpătat dreptul de a conduce și de a oferi în continuare serviciile sale, într-un moment în care asemenea comportamente corecte sunt tot mai rare, mai căutate si dorite de către clienți, convingând judecătorul să anuleze procesul verbal și să îi restituie colegului nostru permisul de conducere.
Pețită de către taximetriștii din Rusia, Ucraina, Anglia sau Franța, aplicația STAR TAXI începe să devină, cu fiecare zi și moment, o frumoasă poveste on-line, care poate fi ceea ce nici măcar nu visezi ca șofer de taxi: o dragoste interzisă de către dispecerate, o Ally McBeal – avocat de succes, sau o corectă și neiertătoare oglindă a activității fiecăruia de zi cu zi, adică așa cum suntem fiecare de fapt în particular, nu așa cum suntem descriși de câte unii – pentru rating sau trafic pe bloguri.
Nu spunem că este perfectă, și mai ales nu spunem că nu poate mai mult, dar STAR TAXI te arată așa cum ești tu, fie șofer în general – ca om, fie taximetrist – în viața de zi cu zi.
Chiar și în instanță.
NOTĂ: Acest articol nu este unul publicitar. Este o descriere a unor realități sau stări de lucruri. Pentru articole publicitare sau reclamă contactați Departamentul Marketing 🙂
Prietenii știu de ce.