NICUSOR DAN: AM CERUT IN INSTANTA SUSPENDAREA HCGMB

Deputatul Nicuşor Dan a cerut Tribunalului Bucureşti suspendarea Hotărârii CGMB din 19 decembrie, care prevede că activitatea de taximetrie se va face obligatoriu printr-un dispecerat, afirmând că dacă Legea taximetriei nu interzice aplicaţiile, acestea pot fi folosite.

„Am cerut azi Tribunalului București suspendarea Hotărârii prin care primăria interzice aplicațiile online prin care bucureștenii își pot comanda un taxi. Punerea în aplicare a acestei hotărâri ar însemna condamnarea câtorva sute de mii de bucureșteni ca, în momentul în care doresc să comande un taxi, să sune la rând la dispeceratele de taxi”, a declarat deputatul, la ieșirea din clădirea Tribunalului București.

„Deficiențele din activitatea de taximetrie din București vin din concurența neloială pe care chiar primăria ar trebui să o oprească și nu o face. Taximetriștii lucrează 10 ore pe zi 6 zile pe săptămână, relația cu dispeceratele este în mare măsură la negru și de aici atât calitatea masinilor cât și comportamentul uneori neprofesionist al taximetriștilor”.

„Sunt multe probleme în activitatea de taximetrie din Bucureşti, dar era o chestiune care funcţiona, şi anume aplicațiile pe care le-a creat piaţa liberă şi care permiteau oricărui bucureştean care avea un telefon mobil să vadă ce taxiuri sunt în zona lui, ce preţuri au şi ce note are fiecare din taximetrişti. Printr-o Hotărâre de Consiliu General din 29 decembrie, aceste aplicaţii sunt practic interzise şi eu, ca deputat de Bucureşti, am cerut azi Consiliului General să îşi retragă această hotărâre, am formulat plângerea prealabilă şi aici la Tribunal, am cerut în prealabil ca instanţa să suspende executarea acestei hotărâri, care ar urma să intre în vigoare în 10 zile de la publicare, deci undeva pe 5-6 ianuarie”, a declarat Nicuşor Dan.

„Dacă primăria vrea cu adevărat să reglementeze această activitate, să se uite după taximetriştii pirat care bântuie, să se uite după taximetrişti care sunt autorizaţi să funcţioneze în alte localităţi decât în Bucureşti. De fapt, toate problemele din activitatea de taximetrie şi comportamentul uneori neprofesionsit al taximetriştilor, vine uneori din această concurenţă neloială, pe care chiar primăria trebuie să o oprească. Aceste aplicaţii mobile sunt cele care permit clientului să facă comparaţia între serviciile pe care le produc diferiţi taximetrişti şi diferite dispecerate”, a adăugat Nicuşor Dan.

„Aici vorbim de respectarea legii. Respectarea legii înseamnă că dacă Legea 38 nu obligă un client să sune telefonic să comande un taxi, ca acum 10 ani, înseamnă că aceste aplicaţii sunt permise. Această hotărâre priveşte doar intermedierea între client şi taximetrist. Eu cred si sper, ca instanţele să constate că o astfel de restrângere contravine Legii Taximetriei, dar şi principiilor concurenţei, pe care le-au stabilit atât directive europene, cât şi legislaţia naţională. Această hotărâre privilegiază în mod evident dispeceratele de taxi care sunt cele clasice, cu telefon, unde suni şi ţi se pune o muzică, care văd în aplicaţiile electronice o concurenţă la care nu pot face faţă. Pentru bucureştean, e mult mai uşor să aibă o aplicaţie taxi în care să vadă pe mobil toate taxiurile dispobile, de la toate firmele, în loc să ia la rând telefonic, să sune dispecerate unde să i se pună muzică şi să nu găsească”, a mai declarat deputatul independent Nicușor Dan.

De asemenea, el a spus că în calitate de parlamentar, va prezenta „propria viziune cu privire la modificarea Legii taximetriei”, care se află în dezbaterea Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor, prin „simplificarea şi updatarea în acord cu tehnologia zilelor noastre”.