Discutând despre principii sau intenții, unii spun ca Legea Taximetriei și modificările pe care Guvernul și Parlamentul intenționează să le aducă transportului cu taxiul, ar trebui să fie discutate în CSAT. Dacă nu știți cine e sau ce este CSAT, nici nu vă spunem. Vă spunem doar că lucrurile au luat-o razna rău de tot. Și nu numai lucrurile, dar și oamenii, însă nu orice fel de oameni.
Că taximetristul a fost întotdeauna „ciuca bătăii” între cei care l-au băgat tot timpul în abator, este o realitate și istoria o spune. Ne spune despre cum în taximetrie am avut mâini rupte, cartel, decolantări în plină stradă, bariere pe la gară și multe altele, astfel încât poveștile istorice ale taximetriștilor devin atât de savuroase, că rivalizează pe alocuri cu cele ale lui Creangă, din Amintiri din Copilărie.
Acum și astăzi, mai putem adăuga o poveste în istoria taximetriei, pe principiul „dacă nu iei lumânări de la mine, o să citești psalmi pe coji de nucă”, oamenii de care povesteam mai sus ne educă din nou prin înfometare, în numele Legii Concurenței și a Legii 38/2003, ce ironie!
Culmea este că nu sunt orice fel de oameni. Sunt oameni capabili, despre care se presupune că știu legislatie și legi, care proclamă prin parlament și presă dreptul taximetristului de a alege, de a fi liber să muncească în acord cu principiile pentru care iese pe stradă zilnic, pentru a putea să își întrețină familia.
De nicăieri și fără vest(e) (ce coincidență!), asistam nediscutabil la o noua etapă și un nou nivel în taximetria momentului: decolantarea electronică.
Este o evidență faptul că în ziua de azi, aproape că ajungi să îți tai venele atunci când Facebook îți dă pauză trei zile, o săptămână sau o lună sau un admin de grup ( fără vreo aluzie, sic!) te pune pe „mute” vreo câteva zile, asta așa… să nu cumva să vorbești lucruri care deranjează pe unul sau pe altul, că încalci nuș” ce politici de sectă implementate pe-acolo, însă astăzi, când mai toată lumea încearcă să beneficieze de binefacerile și avantajul tehnologiilor, tehnologii care spre bucuria sau – de ce nu, tristețea unora, au ajuns și în taximetrie, ne dăm seama că suntem fix ca pe Facebook sau – de ce nu, ca în poveștile lui Creangă din istorie, în care popa te punea să citești psalmi pe coji de nucă, dacă sari în curtea vecinului, după cireșe.
Pentru că, neinspirat sau doar într-o rătăcire de moment a celor de la Clever, asta se întâmplă acum cu ai noștri colegi de la Taxi Nord. Vor fi decolantați electronic.
„Stimați șoferi. Am sesizat cu îngrijorare din surse publice faptul că dispeceratul Taxi Nord a demarat o acțiune de boicot împotriva companiei noastre inclusiv prin interzicerea șoferilor de a utiliza aplicația Clever, fiind permise orice alte aplicații și încurajarea unor practici ce contravin legislației actuale (Legea Concurenței, Legea 38/2003). Subliniem angajamentul Clever de a respecta legislația actuală și de a încuraja libera concurență. Înțelegem că situația nu a fost creată de dumneavoastră, dar aceasta ne afectează pe toți și dăunează reputației industriei de taxi, de aceea suntem obligați să renunțăm la derularea relațiilor contractuale cu partenerii asociați direct sau indirect demersurilor de acest tip. Astfel că începând cu data de 22 aprilie 2019 vom rezilia unilateral contractul nostru de colaborare, motivul fiind colaborarea cu dispeceratul Taxi Nord în condițiile practicilor abuzive și ilegale apte a distorsiona concurența. Accesul la aplicația Clever va fi blocat pentru toți șoferii afiliați Taxi Nord, sumele neconsumate de abonament vă vor fi returnate sau vor putea fi utilizate în continuare de către șoferii colaboratori ai dispeceratelor care operează legal. Vom continua colaborarea cu toți partenerii șoferi și dispecerate care respectă prevederile legale în vigoare, contribuind la creșterea calității serviciilor de taxi în România. În situația în care veți alege să colaborați cu un dispecerat care operează legal, accesul dumneavoastră la aplicația Clever va putea fi reactivat. Vă mulțumim pentru colaborare. Echipa Clever”.
Dincolo de realitățile și stările de lucruri de prin piața taximetriei, realități în care doar legiuitorul poate să hotărască într-o direcție sau alta, noi cei de la bordură nu putem să nu vedem până unde s-a ajuns. Adică, s-a ajuns în situația descrisă mai sus, în care cel care cumpăra lumânări de la inamic, va fi jupuit electronic.
Colegii din București spun că nu le pasă. Că au tarife și soluții în piață cât cuprinde și că, spre norocul lor, acum nu mai depind de un singur dispecerat sau de o singură aplicație. Este dreptul lor democratic și economic să meargă acolo unde fac bani, pentru ei și familiile lor. La fel ne-a declarat și șeful dispeceratului Taxi Nord. Că postarea Taxi Vest de aici, la care a făcut referire Clever a fost făcută cu altă intenție. O intenție constructivă, venită pe fondul dorinței șoferilor de a avea pe uși un tarif mai mare. Și că, dacă Clever ar fi înțeles taximetria și taximetriștii, ar fi citit și postarea asta de aici… Jocuri de manager hârșit în taximetrie de mulți ani, și nătărău înțeleasă de către noii arbitri electronici care proclamă prin legislativ dreptul șoferilor de a alege cum să își câștige existența. Că, dacă ar fi citit corect, ar fi înțeles multe realități și stări lucruri, care nu are de-aface cu greutatea de numai 1, 5 grame a internetului.
Noi nu spunem decât atât: prin această nouă metodă de decolantare în masă, Clever nu a dat nicio șansă taximetristului din orașele micuțe ale României, acolo unde probabil dispeceratele o să îl pună pe coji de nucă într-un colț, în caz că vrea tehnologie, citind ca și Creangă în poveste, psalmii.
Numai că în loc de psalmi, va citi acest mesaj al Clever. Și despre cum, în viitor, va fi decolantat sau pus pe mute, electronic, fără nicio vină.
Ferească Dumnezeu, atunci când trebuie să duci acasă o pâine pentru tine și familia ta, nu numai ca taximetrist…