IN PARLAMENT S-AU INCHEIAT DEZBATERILE PE LEGEA RCA

„Dezbaterile pe legea RCA s-au încheiat în Comisia pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților”, anunță Cristian Muntean, președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente.

„Astăzi s-au încheiat oficial dezbaterile pe legea RCA. Au fost votate în comisiile de specialitate toate amendamentele sensibile, cu bune și cu mai puțin bune. În câteva zile va fi votată în Plenul Parlamentului și în aproximativ 2 luni va intra în aplicare. Sunt doi parlamentari cărora trebuie să le mulțumesc pentru că m-au ascultat atunci când am prezentat argumentele. Mulțumesc domnului deputat Iulian Iancu și domnului deputat Leonardo Badea! Aceasta lege va fi legată mulți ani de zile de numele dumneavoastră. Mulțumirile și respectul meu pentru domnul Augustin Hagiu! A fost singurul lider al transportatorilor care mi-a susținut amendamentele aduse la această lege! Aici se încheie epopeea de legiferare pentru RCA”.

S-a cerut Comisiei de Buget Finanțe să modifice două articole înainte de votul din Plenul Parlamentului. Plata despăgubirilor și termenul de plată a despăgubirii sunt cele două solicitări de modificare ale președintelui ASSAI.

„Am transmis aceste două modificări pe ultima sută de metri, pentru că această comisie a invitat la mai multe sesiuni de dezbateri doar transportatorii și asiguratorii, uitând că în această piață există și asociații ale service-urilor auto, ale consumatorilor, ale brokerilor de asigurări, ale victimelor accidentelor de circulație etc.”

“Vă rugăm frumos, nu oferiți pe tavă instrumentele prin care asiguratorii vor putea săvârși nestingheriti abuzuri în relația cu păgubiții RCA”, spunea Cristian Muntean, înaintea dezbaterilor finale din Comisia pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.

Tot domnia-sa explica și consecințele menținerii unor astfel de articole.

1. Ar urma un adevărat blocaj de plăți ale despăgubirilor atunci când firmele de asigurări ar diminua în mod arbitrar, fără criterii concrete, plata despăgubirilor.
2. S-ar prelungi nejustificat de mult timpul de indisponibilizare a autovehiculului în service până la clarificarea situației;
3. Păgubitul RCA, nevinovat de producerea unui accident, ar putea fi tras la răspundere pentru diferențele de cost neachitate de către asiguratorul RCA;
4. Instanțele de judecată s-ar confrunta cu un val de litigii din partea păgubiților RCA în relația cu asiguratorii, având ca obiect diminuarea cuantumului despăgubirii de către asiguratorul RCA.
5. Posibile mișcări sociale pe fondul unei nemulțumiri generale cauzate de o lege prost concepută, care afecteaza un segment important din populația României;

„O astfel de lege se modifică o data la 15 – 20 de ani. Ar fi fost păcat ca 6 milioane de proprietari de autovehicule să sufere din cauza unei legi strâmbe și să arătăm în permanență cu degetul către Parlamentul României.”

„În câteva zile va fi votată în Plenul Parlamentului și în aproximativ două luni va intra în aplicare. Sunt doi parlamentari cărora trebuie să le mulțumesc pentru că m-au ascultat atunci când am prezentat argumentele.”, mai spune Cristian Muntean, președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI).