FORT ROMANIA, ADRESA OFICIALA CATRE GUVERN

Federația Operatorilor Români de Transport (FORT)
Membră a Patronatului Național Român

Către: GUVERNUL ROMÂNIEI
Ministerul Afacerilor Interne
Ministerul Finanțelor

În atenția: Doamnei Prim-Ministru Vasilica Viorica Dăncilă
Doamnei Ministru Carmen Dan
Domnului Ministru Eugen Teodorovici

Adresă oficială

Prin prezenta, Federația Operatorilor Români de Transport își exprimă profunda indignare și nemulțumire față de lipsa de preocupare a Guvernului în raport cu fenomenul transportului ilegal și ilicit de călători în trafic internațional și național/județean, desfășurat nestingherit de ani de zile de către persoane fizice/juridice posesoare de autoturisme de capacitate sub 9 locuri, ce utilizează suplimentar atât platforme de tractare auto cât și remorci pentru transportul coletelor, fără a deține documente legale care să permită desfășurarea unei astfel de activități.

După îndelungi intervenții făcute la nivel guvernamental în ultimii 5 ani, luna aceasta modificarea legislativă privind eliminarea celebrei sintagme “în mod repetat” din legea taximetriei a văzut lumina tiparului însă, opinia publică a fost indusa în eroare de “capcana mediatică” pregătită de gigantul UBER, acesta dirijând întregul discurs politic către o temă ce face obiectul reglementării cu care și F.O.R.T. este total de acord, fără a avea nici o legătură cu ceea ce, în orice țară civilizată, ar trebui să constituie o preocupare permanentă a Poliției Rutiere, Poliției de Frontieră și ANAF și anume combaterea transportului ilegal.

Mii de autoturisme din toate județele țării, aflate în posesia unor persoane fizice, sunt utilizate zilnic pentru a efectua transport contracost ilegal de persoane și bunuri atât în trafic județean cât și în întreaga Europă. ”Afacerile” la negru beneficiază de întreaga protecție a autorităților care refuză să utilizeze prevederile legale pentru combaterea fenomenului ce aduce prejudicii uriașe atât bugetului de stat cât și operatorilor de transport cu activitate legală.
Este total de neconceput ca ansamblurile de vehicule de tipul celor pe care le transmitem în imaginile atașate să fie de ani de zile invizibile pentru autorități în condițiile în care chiar și promovarea “prestațiilor” ilegale se face direct on line (ex.: https://www.olx.ro/…/romania-italia-transport-persoane-cole… ).

Starea tehnică a autoturismelor utilizate în cadrul activității ilegale este, de cele mai multe ori, total necorespunzătoare, unele nefiind nici măcar înmatriculate în țara noastră, în timp ce șoferii “de ocazie” conduc fără oprire mii de kilometri, punând astfel în pericol atât viața lor, a pasagerilor cât și a celorlalți participanți la trafic.

Considerăm că este absolut îndreptățit să primim răspunsul dumneavoastră, punctual la următoarele întrebări:
1. Este cunoscut acest fenomen și dacă da, care sunt directivele trasate instituțiilor ce trebuie să abordeze serios fenomenul ?
2. Există la nivelul Poliției Rutiere o statistică raportată evenimentelor tragice generate de aceste activități ilegale ?
3. De ce nu se prezintă opiniei publice adevărul despre pericolul la care sunt expuși pasagerii curselor ilegale și nici adevăratul motiv al eliminării sintagmei “în mod repetat” ?
4. Există o preocupare serioasă la nivel guvernamental pentru combaterea activității ilicite din domeniul transporturilor ?
5. Ce se întâmplă cu taxa de primă înmatriculare în raport cu aplicarea principiului “poluatorul plătește” și de ce România a scăpat de sub control fenomenul importului de autoturisme uzate și necorespunzătoare din punct de vedere tehnic, devenind cu adevărat “cimitirul” de mașini al Europei ?

F.O.R.T. reprezintă vocea unui număr semnificativ de transportatori rutieri din România și a încercat în mod permanent să colaboreze constructiv cu toate structurile guvernamentale pentru atingerea unei stări de normalitate sectorială însă, raportat și acestui subiect, s-a lovit de extrem de mult dezinteres și nepăsare. Considerăm că se impune o analiză serioasă asupra fenomenului în cauză respectiv aplicarea unor măsuri urgente și de aceea vă solicităm o întâlnire în perioada următoare, în urma căreia să se stabilească direcția de urmat. În așteptarea răspunsului dumneavoastră, vă mulțumim anticipat și vă asigurăm de întreaga noastră deschidere pentru o colaborare eficientă în interesul economic și social general al României.

Cu deosebita considerație
Augustin Hagiu – Președinte

Sursa aici