DEZBATERE PUBLICA LA PMB. DESPRE INTELESURI SI MIZE

Că dezbaterea publică organizată de Primăria Capitalei a fost un moment în care autoritatea a îndeplinit condiția de procedură prin care un act normativ urmează să intre în vigoare, nu am avut o problemă să înțelegem. Că taximetriștii încearcă să se prindă de orice capăt de ață, în ideea că mai pot face ceva pentru a arăta autorității că este pe cale să implementeze reguli care vor genera în piață efecte incorecte și care nu sunt măsură să le îmbunătățească activitatea, nu am avut o problemă să înțelegem și asta.

Am înțeles multe din această dezbatere publică.

Am înțeles că, de nevoie, taximetriștii au devenit în timp, specialiști în legislația care le strâmbă direcția sau roțile taxiurilor pe care le conduc. Am priceput și interesul mare pe care l-au arătat cu privire la această dezbatere publică și patronatele, dispeceratele, cei din Ilfov sau simpli taximetriști – orb să fi fost și nu aveai cum să nu înțelegi brigăzile din taximetrie, așezate în sală după cum și în ce fel aveau interes. Pentru că toată crema taximetriei din București și Ilfov a fost prezentă în sala de consiliu unde a avut loc această dezbatere publică.

Despre momentele în care cei care au luat cuvântul și ce s-a spus în această dezbatere publică nu vă spunem multe, puteți să constatați fiecare, în video de mai jos.

Însă vă putem spune despre momente aproape comice, în care participanții care erau invitați să vorbească de la tribuna sălii de consiliu se „împrumutau” câte trei minute, în ideea că vor putea să spună până la capăt ce aveau de spus.

Vociferări și strigăte ca pe stadion care rupeau ritmul celor care își țineau discursul. Tăieri de microfon pentru cei care depășeau timpul sau spuneau lucruri care deranjau și făceau afirmații deplasate – cu greu poate fi descrisă atmosfera în care a avut loc această dezbatere publică.

Despre contracte de gestiune delegată și termene, aplicații de taxi sau de ride-sharing, pirați, cutremure, mafie, cartel și asasinate economice nu vă povestim, pentru că au fost spuse de către cei care au luat cuvântul în această dezbatere publică. Însă șocant a fost faptul că, deși tema întâlnirii și a ședinței a fost transportul în regim de taxi, cel mai discutat, reclamat și blestemat element în această dezbatere de la Primăria Capitalei a fost DISPECERATUL.

Un element care, deși definit de legislație clar, cu atribuții care nu are legătură întotdeauna cu transportul, frânele și cauciucurile zdrențuite de pe taxiurile cu care ne transportăm clienții, începe să devină un fel de procuror DNA în această activitate. Care te poate lăsa fără autorizație sau bani mai puțini pentru familie, spun taximetriștii. Un dispecerat care, din câte ne dăm seama și noi, începe să aibă valoare mai mare decât taxiurile pe care le conducem.

La dispecerat este MIZA și acolo sunt elementele care pun în mișcare mecanisme neînțelese prin birouri sau prin sălile de dezbatere publică. Acolo este valoarea care depășește greutatea multora dintre noi în aur. Restul e can-can și rămâne să fie discutat de către taximetriști în Cișmigiu, acolo unde erau pe punctul de a fi trimiși la un moment dat. Acum am înțeles și ce ne spunea aici în urmă cu mulți ani, (citiți materialul din link, chiar merită!), artizanul și vizionarul care a inventat dispeceratul cu aplicație on-line. Pentru că ne spunea și ne descria realități și mecanisme pe care nu au fost în stare să le înțeleagă la vremea respectivă, decât foarte puțini patroni și dispecerate din industria taximetriei. Dar pe care le-au înțeles alții, și care ne arată că taximetria poate valora chiar și dublul greutății multora dintre noi în aur.

Pentru că, așa cum am spus-o întotdeauna, realitățile noastre de pe stradă nu sunt niciodată aceleași cu realitățile de prin birouri, dispecerate sau sălile de ședință.

Acolo este o altă lume și o altă realitate, de care taximetristul obișnuit este ținut în mod intenționat departe, pentru că altfel deranjează, încurcă sau nu înțelege. Care deranjează, încurcă și nu înțelege afaceri și business-uri grele, care nu au corespondență în cauciucuri, pedale de ambreiaj și frână, whatsapp sau live-uri pe Facebook, trei minute șefica și declarații cu subînțeles de pe site-uri sau televizor. Pentru că am înțeles: de abia acum începe adevărata dezbatere de prin birourile autorității.

Noi sperăm că acum ați înțeles că miza tuturor lucrurilor este creșterea în greutate a fiecăruia dintre noi. La propriu și la figurat. Enjoy!

Dezbatere publică asupra Proiectului de hotărâre privind aprobarea Regulamentului cadru pentru organizarea și executarea serviciului public de transport local în regim de taxi și abrogarea HCGMB nr. 178/2008

Dezbatere publică asupra Proiectului de hotărâre privind aprobarea Regulamentului cadru pentru organizarea și executarea serviciului public de transport local în regim de taxi și abrogarea HCGMB nr. 178/2008

Publicată de Privesc.Eu pe 26 Ianuarie 2018