DEPARTAMENTUL INSPECTIE SI CONTROL AL PMB: ESTE NECESAR CA DISPECERATUL SA PRACTICE CEL MAI MARE TARIF AL TRANSPORTATORILOR CU CARE DORESTE SA INCHEIE CONTRACT DE PRESTARI SERVICII DE DISPECERAT

Într-un document pus la dispozitie de către un taximetrist PFA, membru al Sindicatului National al Taximetristilor Independenti, reiese faptul că stabilirea mediei tarifelor pe dispecerat  este gresit calculată si nu tine cont de structura pe elemente de cheltuieli ale fiecărui transportator autorizat deservit.

Astfel, Regulamentul cadru  al HCGMB nr. 178/2008 prevede ca modul de stabilire a tarifului de distantă si de pornire ale fiecărui dispecerat să se facă în functie de media tarifară a jumătate plus unu din numărul total al transportatorilor autorizati deserviti.

Însă în răspunsul dat de către Politia Locală prin Departamentul de Inspectie si Control taximetristului reprezentant al PFA, formula de calcul matematică cu privire la stabilirea acestei medii pe dispecerat este gresit aplicată si este ilegală, datorită faptului că transportatorul a cărei structură de elemente si cheltuieli diferă de media pe dispecerat calculată de ceilalti 50%+1 pe un tarif,  nu poate participa la stabilirea acestei medii tarifare a dispeceratului. Argumentatia o puteti citi si dumneavoastră din cuprinsul acestui răspuns si face referire la faptul că transportatorul al cărui rezultat al structurii de elemente si cheltuieli este cel mai mare, tariful dispeceratului trebuie sa fie raportat la aceasta.

Chestii tehnice si matematice, dar, în traducere liberă, dispeceratul trebuia să aibă tariful transportatorului cu fisa de fundamentare cea mai mare.

Practica era asa: dacă acest transportator era deservit de acelasi dispecerat prin contract, nu putea participa la stabilirea acestei medii si era lăsat pe dinafară de ceilalti care îsi întocmeau această structura de elemente si cheltuieli cu costuri mai mici.

Am discutat cu taximetristul în cauză si ne-a relatat ce anume s-a întâmplat:

„Am fost dispecerizat la “Next Taxi”. Am lucrat o perioadă în cadrul acestui dispecerat pe un tarif de 1.77 lei/km, respectând media tarifului stabilită de către ei, cu toate că structura mea de elemente pe cheltuieli era mult mai mare decât cea stabilită de acest dispecerat. După o perioadă, am reziliat contractul cu “Next Taxi” si am încheiat un contract de dispecerizare cu “National  Taxi  (Meridian Taxi +)”, respectând, în continuare, asa cum mi se spunea, media tarifului acelui dispecerat. Eu depusesem prin registratura primariei structura de elemente si cheltuieli cu un tarif mult mai mare decât al lor si îmi venise deja răspuns că tariful din această structură îmi este avizat  si că se respectă modul de calcul, dar m-am pomenit acasă cu solicitare de la cei de la Politia Locala prin Departamentul de Control să mă prezint la o audiere pentru a justifica tariful din structura de cheltuieli si lipsa stampilei de la Directia Transporturi pe Lista de tarife de la bordul taxiului. Sunt în sindicat de 3 ani de zile si fac taximetrie de 15 ani dar nu stiam unde este biroul Directiei de Politie Locală sau al Directiei Transporturi. Îmi vedeam de treaba  mea si nu am avut vreodată probleme cu autorizatia, clientii sau cu dispeceratele, dar a trebuit să apelez la cei de la sindicat să mă îndrume si ceea ce trebuie să fac, deoarece era clar , mă astepta o amendă si o suspendare a autorizatiei. Sub indrumarea sindicatului, am depus o petitie în care am cerut să mi se vizeze lista de tarife pe tariful avizat de către primărie si am arătat celor de la Directia de Control că tariful care îl am pe usă nu este al meu, este al dispeceratului si că ei ar trebui întrebati de ce se întâmplă asta, în conditiile în care tariful meu, reiesit din structura de elemente si cheltuieli, acea Fisă de Fundamentare, este altul. Restul – îl aveti si dumneavoastră, din răspunsul pe care Directia de Control mi l-a dat”, spune acesta.

Atasăm răspunsul dat de către Directia Generală de Politie Locală si Control a Primăriei Municipiului Bucuresti.

rasp.DGPLMB 1 editat rasp.DGPLMB 2 rasp.DGPLMB 3 rasp.DGPLMB 4

GABRIEL STĂVILARU – SNTI :

„Noi am explicat taximetristului care îi sunt obligatiile, dar si drepturile. Asistenta juridică este gratuită oricărui taximetrist care face parte din organizatia noastră. Este un caz în care cel care a aflat de drepturile sale chiar a dorit să le primească. A înteles că tot ceea ce facem noi aici, facem pentru respectarea drepturilor, dar si a obligatiilor, a tuturor celor care sunt implicati în această activitate, fie că sunt autorităti fie că sunt taximetristi. Multi nu vor să facă nimic de frică sau nu mai cred că se poate întâmpla ceva. Le spun următorul lucru: se poate. Dacă reusim să crăpăm această stâncă la care cioplim de atâta amar de vreme, va fi bine. Aplicarea gresită a legii nu te absolvă de vină sau răspundere penală. Nu vrem să facem probleme nimănui, dar mai devreme sau mai târziu se va indentifica un vinovat si cineva trebuie sa plătească. Oamenii au ajuns la limita supravietuirii si au acumulat datorii din cauza acestui tarif impus de către dispecerate. Aceste dispecerate vor spune că nu e vina lor. Nu stim si nu ne interesează a cui e vina, dar cineva trebuie să plăteasca pierderile fiecăruia. Ne vom adresa instantelor ca vinovatii să ne plătească datoriile la bănci si la impozite si taxe. Culmea e că ne cer la reautorizare certificat fiscal pe zero ceea ce înseamnă excluderea din activitate a celui care nu va putea îndeplini această conditie. Spunând că e criză, dispeceratele au dat înapoi tariful de la 1.99 lei/km cu ajutorul unora care făceau evaziune fiscală sau nu plăteau taxe si impozite la stat si care acum sunt în faliment autodeclarat. Bătaia de joc la care a fost supus taximetristul în toti acest ani trebuie să se oprească. Vrem să facem taximetrie cinstit, corect si această activitate să se sustină financiar, nu să trebuiască să aducem bani de acasă sau să înlocuim mijloacele de transport în comun ale primăriei pe banii nostri”, a declarat Gabriel Stăvilaru.

„Toti transportatorii autorizati PFA IF II să descarce cererea. Pmb-ul ca si autoritate de autorizare putea să se implice în reglementarea tarifului mai ales că legea îi dă dreptul să o facă si pe deasupra avea si pârghiile necesare la îndemână. De ce nu au cerut si ei punctul de vedere al corpului de control ? De ce nu au cerut si punctul de vedere al departamentului juridic ? Dacă nu cunosc  legislatia, asta nu înseamnă că nu sunt de vină. Cine nu respectă legea să răspundă. Pe ce bază s-au făcut avizările  de tarif în cadrul dispeceratului  ? Cine a avizat tarifele în cadrul dispeceratului ? Cum s-a ajuns în această mocirlă în care ne zbatem de atât amar de vreme? Vă spunem noi: cu largul concurs si sub oblăduirea autoritătilor”, ne-a declarat si domnul Claudiu Săpunar, presedintele ANTTI.

„Goya spunea că „somnul ratiuni naste monstrii”, monstrii care au devenit Balauri cu foarte multe capete. Capete ce pot fi si de acuzare, si de o parte si de cealaltă. Cine întelege că timpul declaratiilor de tipul “vom face” , a trecut si că de acum trăim sub imperativul “trebuie”. Cineva trebuie să răspundă, sperăm să nu fie acarul Păun, adica tot taximetristii, dar si colegii să înteleagă că numai cine va face ce trebuie  si nu ce vrea, acela va avea  sansa să ajungă la momentul 28.02 2015, indiferent cum se va numi atunci: Prelungire, Autorizare, Reautorizare, Atribuire, Reatribuire. Taximetristii care vor să depună cerere pentru a-si aviza tariful lor, prevăzut în structura de elemente pe cheltuieli la Registratură să o facă, pentru a se putea constitui parte civilă într-un proces în instantă. Am rugat pe cei de la Academia de Taxi să ne ajute si să posteze în format pdf o cerere cu care orice taximetrist autorizat ca PFA să se ducă la Registratura Primăriei să îsi depună acea Structură de Elemente si Cheltuieli reactualizată. Dacă ne va aduce copie după bonul de depunere vom putea face ceva pentru el în 2015 la reautorizare. Nu stim cât vom fi dispusi să asteptăm aceste bonuri de depunere de la taximetristi, dar pot să vă mai spun si altceva: această Asociatie nu poate fi mereu o “manta“ pentru vreme rea si să le stăm la dispozitie cum vor ei sau când  doresc. Trebuie să înteleagă că acest răspuns dat colegului nostru poate fi o sansă pentru ei. Dacă nu, în 2015, scapă cine poate,” a mai declarat acesta.

Cerere avizare tarif

Viorel Radu – ADTI :

„Eu personal am avut o întâlnire cu seful serviciului din cadrul Directiei de Control si Utilităti Publice al Politiei Locale. Rusinos este faptul că după 4 ani în care toti taximetristii si organizatiile care apără aceste drepturi au strigat ilegalitătile din taximetrie, o autoritate să vina cu asemenea răspunsuri în bătaie de joc. Credem că Politia Locală încearcă să redirectioneze răspunderea către cei de la Directia Transporturi, care are doar drept de avizare a tarifului, fie el al dispeceratului sau al  transportatorului si nu de sanctiune. Dacă exista o ilegalitate undeva de ce nu aplică sanctiunile conform legii si vinovatii să răspundă? Consideram că seful serviciului nu si-a făcut treaba si vom cere demisia acestuia”, ne-a declarat si presedintele ADTI.